Last news in Fakti

15 Януари, 2015 13:10 3 513 17

Зелени екоактивисти: В България ски-туризъм просто не може да има

  • зелени екоактивисти-
  • ски-туризъм-
  • не може да има-
  • николина ангелкова

Предстои нова среща на Ангелкова с НПО-та

В България ски-туризъм просто не може да има. Това заявиха зелени еко активисти на среща на 12.01.2015 г., организирана от министъра на туризма Николина Ангелкова, която бе поканила неправителствени организации, за да чуе становищата им по темата „Планински туризъм“ в България.

В събитието участваха „Зелени Балкани“, Фондация „Биоразнообразие“, Сдружение за дивата природа „Балкани”, WWF, „Световен фонд за дивата природа“, Форум „Природа“, „Природата за хора и регионите“ и още няколко неправителствени организации.

Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани” говори за цените и качеството на туристическите услуги в България. Той заяви, че рентабилността в планинския туризъм е много ниска и, че заплатите в сектора са най-ниските (камериерки, готвачи и т.н.). Смята, че човешкият капацитет е основният проблем. Даде примери и разказа личните си наблюдени от последното си посещението в Гърция.

Стефан Аврамов – Българска фондация „Биоразнообразие” разказа за проекти, в които участва („Тракийско злато”, издаване на пътеводители, нов проект в източните Родопи и т.н.). Основно с холандско финансиране.  Оплака се, че не срещат никаква подкрепа от държавата. Уточни, че заедно с холандските си парньори, очакват финансова подкрепа (за тяхно издание – пътеводител), каквато не са получили.

Той бе репликиран така: "Напомняме на господина, че в България туризмът е частен сектор и не всеки проект може да очаква помощ от държавата."

Тома Белев, който се представи като част от „Асоциация на парковете в България” заяви, че добър туризъм има, когато той се прави 24 часа на ден и 365 дни в годината. Сега в България туризмът е 3 месеца на морето и със същия персонал 3 месеца в планината. Най-големите туристически обекти в България чрез офшорните си дружества изнасят печалбите си в чужбина, не са регистрирани на място. Белев изрази несъгласието си, чрез сметките си за ток (към ЧЕЗ) в София да плаща за новата инфраструктура (на ЧЕЗ) в Банско. Аналогично е против изграждането и финансирането от държавата и еврофондовете и на останалата инфраструктура в Банско (канализация, пречиствателни съоръжения и т.н.), които работят 3 месеца за 40 000 човека, а през останалото време за 12 000 човека. Белев смята, че с най-добри переспективи в БГ е пешеходният туризъм (с най-дълга история, имаме най-добре маркираните и най-дългите маршрути), балнеологията, културно-историческият, приключенският, виненият и хранително-вкусовият туризъм. Според него, проблем било криенето на приходи от туризъм, не се отчитали реалните обороти. Белев категорично изключва развитието на ски-туризма като възможност за развитие, защото не спазва принципите.

Евдокия Манева - Форум „Природа“ – говори за стратегия, подготвена от специалисти от БАН. Акцентира, че масовият туризъм е основата, а алтернативният - надгражда. Той за това е и алтернативен. При алтернативния туризъм се сблъскваме с манталитета на местното население. В България нямаме традиции в обслужването на гости в дома (в смисъла на бизнес).

Министър Ангелкова заяви, че работят по стратегия за устойчиво развитие на туризма, но не от 100-200 страници, а по-скоро като пътна карта. За тази година акцентът е върху културно-историческият туризъм. Подчерта, че основната причина за тази среща е желанието й да разбере в детайли какви точно са аргументите срещу развитието на ските, там където е възможно. Може ли да се постигне баланс?Даде примери от държави в Европа с развита ски-инфрастуктура и с намерени баланскирани решения между защитени територии и ски-инфраструктура (Доломити и т.н.)
Пожела да чуе защо точно са против в дълбочина.

Тома Белев разви тезата, че всъщност в България сме на предпоследно място в Европа по защитени територии с 5.5% „класически” защитени (според ЗУТ), в които основната цел е защита на природата.

Размениха се реплики от няколко участника.Министър Ангелкова даде нови примери (Австрия, Швейцария). Беше репликирана от Андрей Ковачев с данни за разликата в средната надморска височина между България и Австрия – 500 м. и между България и Швейцария – 1000 м.

Тома Белев каза, че към момента ски зони в България за построени със закононарушения – Банско и, че в момента има дело за укриване на данъци от „Юлен” АД и „Витоша ски”.

Андрей Ковачев поиска да се направи изследване за плътността на ски-пистите в България и Австрия (площи, наклони и т.н.). Според него у нас е по-плътно. Разказа за съгласуван ски-проект (КОМ-Берковица), който не се прави. Направен бе и извода, че инвеститорите са лошите. Отново повтори тезата си, че най-ниските заплати у нас са в туризма (камериерки, готвачи) и, че рентабилността в зимния туризъм е много ниска.

Евдокия Манева заяви, че колегите от НПО-тата не са честни и откровени в отговорите си, а и не звучи добре, представящ себе си като еко-експерт ( визирайки Андрей Ковачев) да обяснява на министъра на туризма за рентабилност и други икономически категории в туризма.

Министър Ангелкова благодари за коментара и подкани отново да чуе обяснение защо в България не е възможно да се развива ски-инфраструктура. Даде нови примери за новостроящи се големи ски-проекти в съседните Турция и Румъния.

Според Георги Стефанов – WWF основните причини са неспазването на законите и трайните климатични промени водещи до високи температури, липса на сняг и проблеми с питейната вода, породени от системите за технологичен сняг.  В заключение, според него, „Ски-туризъм просто не може да има”.

Андрей Ковачев се изказа за възможните компромиси и даде пример от работата му по проект в западна Стара планина, където са коригирали границите на защитени зони заради инвестиционни проекти. Той смята, че трябва да се развива социалният туризъм (да се стремим към по-ниски цени в туризма).

Министър Ангелкова покани зелените НПО-та да излъчат техен представител, който да бъде включен в Националния борд по туризъм. Пое ангажимент в близките 10 дни да организира нова среща в по-широк формат по темата планински туризъм с инвеститори, бранш, НПО-та, местни и т.н.

Представителят на „Природата за хората и регионите“ не се изказа.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    тука може само рекет да съществува дори обле4ен като ски курорт
  • 2 skior

    0 0 Отговор
    Спокойно,в България ски-туризъм просто няма!
  • 3 Бойко

    0 1 Отговор
    Тъпите ЗЕЛЕНИ, само да не станат ЧЕРВЕНИ. Тва' са най-големите смешници в държавата след политиците. Човек не може да спортува, защото трябва да се отсечат 3 дървета и то в територии отредени за това, те доли не са Нац. паркове. Ако ги слуша от страни човек, ще каже че някой е изсекъл половината дървесен масив на България. Ето затова всички ще ходят на туризъм в чужбина, а тЪпите Ако активисти нема да имат пари и за подлоги. Смешници!!!
  • 4 гггггг

    0 0 Отговор
    Ами аз като съм против простотиите на тези "природозащитници" какво да направя? Сигурен съм, че над 90% от хората са срещу безумното харчене на пари за кучешки приюти, мечешки резервати, защита на и аз вече незнам кого! Ловците бързо могат да решат проблема с помиярите, мечките ,които нападат стада и хора и т.н., ако не са тези мързеливи хрантутници да вият като койоти!
  • 5 прпрпр

    0 0 Отговор
    Ех, че юнаци и природозащитници си имаме - в катран и перушина да ги оваляш. Юнак до юнака - Тома Белев, Андрей Ковачев, Георги Стефанов и прочие. Първият РАЗСИПА Витоша, една работеща хижа не остана, от цялата ски-зона не успя да затвори само Лалето. Вторият говори откровени глупости за държави и места, където кракът му не е стъпвал, а третият направо едва ли не ми забранява да карам ски и да искам парите си за практикуване на този спорт да оставя в България, а не в Италия, Австрия и т.н. Подлоги.
  • 6 Невена

    0 0 Отговор
    Пълни смешници са споменатите господа.
    За какви се мислят, че да правят такива генерални заключения?!?!?!?!
    Ако България стигне дотам, че да зависи от тях, само Бог ще ни помогне..
  • 7 Rattrack

    1 0 Отговор
    Хайде престанете да сравнявате Пирин с Алпите. Все едно да сравняваме енергатиката на България с тази на Русия.
    По площ и надморска височина може примерно да се сравняваме с Юлийските Алпи, където основно се акцентува върху летния планински туризъм и хотелите са на 100% пълни поне шест месеца в годината.
    Ски-зоната Пирин/Банско може да "носи" не повече от 4-5 х. скиори, друг е въпросът кой и защо даде разрешителните за 50-те хиляди легла в района.

    Коментиран от #8

  • 8 Мишо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Rattrack":

    Кой ти го каза това? Айде тогава да сравняваме с Чехия - страна по-малка от нас с около 30 000 кв.км и с най-висок връх 1602 м Ние си имаме 8 планински вериги с височина над 2000 м И какво??? В Чехия има 170 ски курорта с над 7000 км писти и над 800 съоръжения!!! Свери си малко часовника
  • 9 Toma Belev

    0 0 Отговор
    Това просто не е вярно , авторът на този текст не е разбрал или запомнил над 75% от казанато там. Дали изобщо г-жа Петрова е била там?
  • 10 Нина

    0 0 Отговор
    Всички знаем, че Тома Белев и съратниците му вземат кинти, за да провалят всички потенциални проекти в България и така да облагодетелстват чуждите икономики, като не позволят на бг туризма да расте!
  • 11 Христо Велчев

    0 0 Отговор
    Няма как шепа платени зеленушки да определят дали в България трябва да има или не туризъм?
  • 12 РИм

    0 0 Отговор
    То държава няма....те туризъм искат! Късай паспорта и напускай като искаш туризъм!!!
  • 13 onq s konq

    0 1 Отговор
    България е АГРАРНО-ТУРИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА...И раэни небесно эелени,жабешко-эелени и т.н. просто да иэвадят едни пари и да компенсират беэработните ЕЖЕМЕСЕЧНО в туристическите райони,които раэчитат и се надяват да намерят някаква реалиэация в бранша эа иэхранване на семействата си!
  • 14 mediator37

    0 1 Отговор
    Тома Белев казва за пешеходния туризъм: "имаме най-добре маркираните и най-дългите маршрути".
    Абсолютна лъжа, казана от човек, който едва ли е практикувал пешеходен туризъм. Газ пикая от яд и нямам думи, колко пъти сме се губили из планините, как абсолютно липсва маркировка, ако я има е двусмислена, неподдържана и пълна скръб. Трагедия ви казвам !
    Нека Тома Белев да влезе в планинарските форуми и да почне поне да чете, че не ходи по планините е ясно. Туристите сами се организираха преди 4 години и направиха с блажни бои, спрейове, мотики, тесли и триони пътеките и маркировката за Ком- Емине. Не за кой да е маршрут, а прасловутия Ком- Емине. Лично ги познавам някои от ентусиастите. От там насетне какво да говорим за други не толкова популярни маршрути. Ако почна да изброявам колко пъти и къде сме се губили цели групи, поради липса на маркировка, трябва до утре сабале да дращя.

    А ски туризъм има и трябва да има. 1,5млрд. евро са приходите от ски-туризма и още ще растат.
  • 15 mediator37

    0 1 Отговор
    И още да кажа, че яд ме хвана за глупостите на Тома Белев за пешеходния туризъм.
    Къде му е инфраструктурата на пешеходния туризъм на Тома Белев. Хижи и заслони - пълна скръб. Половината от хижите са неелектрифицирани, с дворищен кенеф на 50 метра извън хижата с дупка и две тухли за стъпване - един мъжки и един женски, сутрин чакане, майка пада, общи спални помещения с легла на 2 етажа, вечер лазят плъхове, ако вали тече на главите на спящите, банята е лукс и обикновено не работи, нощувката е над 12 лева.
  • 16 Mamma

    0 0 Отговор
    Ама какво очаквате като зад зелените стои олигархът Иво Прокопиев. Зелените не протестираха за "Каолин" и не застанаха в екобитката на "Екогласност" за здравето на хората и в защита на природата, защото е ясно, че са на хранилка на Иво Прокопиев. Обаче стане ли дума за туризъм и всички подскачат в купом.
    Чудя се между другото, случайна ли беше днешната масова активизация на всички зеленотиквеновчета? Вчера КФН глоби медията на Иво Прокопиев – Капитал за финансови манипулации и днес моментално се почна с пълно гърло да се протестира от зелените. Да не казвам и че на сайта си официално критикуват финансовата система на страната и нито дума за екологията.
    http://econews.bg/news/4/539.html
  • 17 Скиор

    0 0 Отговор
    Тома Белев е шеф на тази рекетьорска ШАЙКА. Нямало ски туризъм в БГ .... Има и още как . Друг е въпроса , че е превърнат в прекалено скъпо удоволствие от алчните собственици. В първокласен алпийски курорт излиза по-евтино , отколкото в който и да е наш такъв. Но това е др. тема. Зимния сезон е около 3 месеца , а летния вече е 5 месеца. Повечето собственици на хотели в летните курорти притежават и такива в зимните и така съчетават 8 месеца работа на персонала + 2 м. за подготовка и съответно за закриване на сезон стават 10 м. работа. По 1 м. отпуск за почивка на персонала , че работата е тежка и нещата си отиват на място.
    Относно рентабилността - зимния туризъм е много рентабилен понеже е много скъп. Ако не е рентабилен както казва онзи помияр, без да е средностатитистически финансово грамотен, значи услугата трябва да поскъпне. А като поскъпне ще се изпразнят нашите курорти за сметка на европейските. А как европейските при по-ниски цени са рентабилни ?
    Що се отнася да криенето на приходи , съответно данъци от туризма - напълно прави са но това няма общо със темата. Това е работа на НАП.
    Въобще , зелената МАФИЯ работи с пълна пара. Искат да ги оставим тези да са господари на планините ни и да усвояват едни грешни пари за птици , мечки, кучета , котки , мишки а след време ще ни кажат , че ткрябав пари да опазят Йети , Чудовището от рилските езера и прочие измислици.