Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 11:06 1 529 2

Анджела Родел става изпълнителен директор на Комисията "Фулбрайт"

  • анджела родел-
  • изпълнителен директор-
  • комисията "фулбрайт"-
  • оглави-
  • преводач-
  • лингвистика-
  • етномузикология-
  • българска-
  • народна музика-
  • сащ

Професионалната преводачка и музиколог с радост приема мисията да е посланик на американската култура в България, както и на българската култура в САЩ

Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” назначи Анджела Родел на длъжността изпълнителен директор на Комисията. Тя беше избрана след щателен процес, който привлече голям брой квалифицирани кандидати.

Анджела Родел е двукратен стипендиант на програмата „Фулбрайт“, като за първи път пристига в България през 1996 г., за да изучава български език и народна музика в Софийския университет. Това обучение й  дава солидни познания по български език и култура, които се задълбочават по време на обучението й по лингвистика и етномузикология в Съединените щати.

През 2004 г. Родел получава стипендия Фулбрайт-Хейс, за да изучава българска народна музика в Академията за музика, танци и изобразително изкуство в Пловдив. Тя е дълбоко свързана с българската фолклорна общност и по-специално с няколко известни групи за българска народна музика.

Анджела Родел е също и професионален преводач. Нейните преводи на романа на Милен Русков - „Захвърлен в природата“ (2011 г.), на Захари Карабашлиев – „18 процента сиво“ (2013 г.) и на Ангел Игов -  „Кратка повест за срама“ (2013 г.) са публикувани от издателство Open Letter Books. Преводите й на поезия и проза излизат в литературни списания и антологии, между които McSweeney’s, Little Star, Granta.org, Two Lines и Words Without Borders.

Анджела Родел приема с ентусиазъм възможността да служи като посланик на американската култура в България, както и на българската култура в САЩ. Тя ще наследи на поста д-р Юлия Стефанова, която напуска след 22 години като изпълнителен директор на програмата. Д-р Стефанова ръководеше  българо-американската комисия „Фулбрайт“ в периода на нейното израстване и развитие, в резултат на което Комисията постигна високите професионални стандарти, които се свързват с името Фулбрайт. Приемничката й ще встъпи в длъжност като изпълнителен директор на 10 март 2015 г.

Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” е официално учредена на 9 февруари 1993 г. за срок от десет години по силата на двустранно споразумение между правителствата на САЩ и Република България, подписано на 2 септември 1992 г. На 3 декември 2003 г. беше подписано ново безсрочно споразумение между двете правителства.

Комисията е двунационална и се ръководи от Борд, който се състои от петима американски и петима български граждани. Те представляват основните държавни и обществени дейности: управление, образование и бизнес. Почетни съпредседатели на Комисията са американският посланик и българският министър на образованието и науката. Административният състав на Комисията включва двама програмни координатори, главен счетоводител, счетоводител/касиер, консултант по образованието в САЩ, административен секретар, координатор на учебния център в София и координатори на регионалните информационно-учебни центрове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ттрт

    0 1 Отговор
    тотална колонизация на американски непеота ... повръща ми се вече от американски агенти ..които организират постояно някви протести против ,,руската агресия в бг ,, хахахаха жалка картинка
  • 2 здфдф

    0 1 Отговор
    поредния кадър на сорос който да развива антибългарска политика ..

    каква американска култура, как се експлоатира негърски робски труд, или как да се тъпщем с клонирани хамбургери, или малко кънтри че нащачалга им омръзна на пиандурниците, или как да съсипем света с война и да спечелим нобелова награда за мир на всичкото отгоре.. или как да плюем по братята ни от русия ....

    америка империя на злото