Last news in Fakti

10 Април, 2015 14:22 4 512 5

ЕС подготвя възможното излизане на Гърция от еврозоната?

  • ес-
  • подготвя-
  • излизане-
  • гърция-
  • еврозоната-
  • плащания-
  • дълговете-
  • европейската комисия

Няма юридически механизъм за това, опровергават от пресцентъра на Европейската комисия

Европейските страни се готвят за възможното излизане на Гърция от еврозоната, съобщи финландският вестник Helsingin Sanomat, позовавайки се на служебен документ на Министерството на финансите на страната.
Там се отбелязва, че на европейските лидери в края на юни може да се наложи да вземат сложни политически решения, засягащи възможността за запазване на Гърция в състава на еврозоната.

Гърция може да излезе оттам, ако страната наруши сроковете за плащанията си по дълговете. Това би предизвикало ситуация, когато „с мълчаливото съгласие на другите държави от зоната ще бъде започнат процес, който ще доведе до изключването на Гърция от валутния съюз“, казва се в документа.

В четвъртък Атина преведе на МВФ по график 450 млн. евро в рамките на поредното плащане за обслужване на дълга, а по-същественото - от 950 млн. евро, страната трябва да направи на 12 май, но вероятно няма да успее, ако не получи новия транш по действащата програма за помощ, включваща 7,2 млрд. евро.

Един от основните сценарии е програмата за помощ да приключи успешно в края на юни и на Гърция да бъдат предоставени пореден транш кредити или временно финансиране. Вторият сценарии разглежда изразходването на запаса от парични средства към края на първото полугодие. В такъв случай държавите от еврозоната ще трябва да решат струва ли си да се пълни бъчва без дъно, като се предоставят средства на страната, ако тя не изпълнява съгласуваните с кредиторите условия. Ако Гърция завърши успешно програмата, възможно е да се разгледат мерки за подкрепа на завръщането й на световните пазари.

В същото време, от пресслужбата на Европейската комисия заявиха в коментар, че не разглеждат перспективата за излизане или изключване на Гърция от еврозоната, съобщи ТАСС, тъй като не съществува такъв юридически механизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тая "Сириэа" ще ги доварши.Само эа момент да си представим че в БГ щеше да е същото ако "някакси" "Атака " се докопа до властта!...Със Сидеракис начело:)

    Коментиран от #2, #5

  • 2 1313

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Бълхария ще задлъжнее благодарение на Бойковият 16 млрд заем а не заради Сидеров господин щраусе извади си главата от пясъка благодарение на гробарите
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    То пък сега сме цъфнали и завързали.Като разнищят аферата КТБ,ще се види кой какво е откраднал,ако изобщо кажат нещо де?Не ви е виновен Сидеров,а тия дето са на власт,той само казва кой какво е направил,и къде е сбъркал,пък вие изкарвате него виновен,да не би той да е управлявал,той ли е бил министър председател,или някакъв друг министър,че все Сидеров ви е виновен.Вие не виждате ли какво правят управляващите или слушате какво приказват,че те никога няма да кажат лошо за себе си,винаги ще изкарат друг да е виновния ,нали те управляват медиите.На тях винаги Сидеров ще им е виновен защото казва истината,а тя им е неудобна.
  • 4 Мм

    0 0 Отговор
    Милия Сидеров ....
  • 5 само ДПС

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Поне обещава да върне ЕРП-та, златните и медни мини!

    Защо да не печели държавата а окупатори?

    Да има пари за социалната сфера и болни и пенсионери!