Last news in Fakti

28 Януари, 2016 15:09 1 380 0

За първи път от 7 години София свива бюджета

  • софия-
  • бюджет-
  • съветници-
  • свива

1,260 млрд. е бюджетът на столицата

За първи път от 7 години София свива бюджета - 1

С 47 гласа "за", 10 - "против" и двама - „въздържали се“ Столичният общински съвет (СОС) при бюджета на София.
Обсъждането продължи три часа и половина. Съветниците от БСП, АБВ и социалдемократите отказаха да дадат гласа си.  

Бюджетът е реалистичен, обобщи кметът Йорданка Фандъкова.
Това е бюджет, който ще ни позволи да продължим активната работа, да променяме условията, в които живеем всички ние и да се опитаме да привличаме повече инвеститори и повече туристи, посочи Йорданка Фандъкова.

Бюджетът на София възлиза на 1,260 млрд. лв. От тях за капиталови разходи са предвидени 421 млн. лв., от които по оперативни програми осигурените 195 млн. Заложените собствени приходи са в размер на близо 590 милиона лева, със седем милиона повече от миналата 2015 г. година.
Бюджетът за 2016 година е следизборен, по-малък от миналогодишния и представлява постна пица без тлъстата гарнитура, наречена европейски фондове. Това коментира общинският съветник Калоян Паргов.

Според него приоритетите на общината са все същите всяка година и отново не се е справила с проблема с приема в детските градини, с лошото състояние на общинското здравеопазване и транспорта. И през 2016 г. градският транспорт ще продължи да генерира загуби от поне 15 млн. лв.
Калоян Паргов поиска отделените средства за спорт и спортна инфраструктура да са 10 милиона лв., а не 1,9 млн. лв. Средствата са недостатъчни за град, който иска да е европейска столица на спорта.
Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) смята, че с този темп на отпускане на средства за инфраструктура ще са необходими 100 години за справяне с проблема на разбити улици, ако се пресметнат 3700 км улична мрежа.

Бюджетът на София за 2016 г. е с около 300 млн. лв. спрямо този за 2015 г. Това се случва за първи път от седем години. Причината за свиването на рамката е липсата на подготвени проекти, които да се финансират по европейски програми.
Приходите от делегирани дейности от държавата са 346.4 млн. лева, а от общински дейности - 460 млн. лева.

В програмата си за развитие на столицата сме поставили акцент върху подобряване на инфраструктурата, транспорта, сигурността и условията за развитие на читалищните институции в града. Приоритети, които според столичния кмет Йорданка Фандъкова, са заложени и в предложението й за бюджет на София за 2016 година. По наши изчисления обаче, те не намират числово изражение в него. Това заяви след заседание на СОС общинския съветник от МК „Сердика“ Тодор Цанев. По думите му във финансовия план на милионния град има цели сфери като „Спорт“ и „Култура“, които се оказват на практика неглижирани. В други сектори пък финансирането е намалено, въпреки обективната нужда от увеличаване на разходите. „Най-фрапиращ е примерът в сектор „Отбрана и сигурност“, където заложените разходи намаляват спрямо 2015 г. от 18,67 млн лв. на 15,89 млн. лв. В този сектор ние предложихме разходите да се увеличават на 18,89 млн. лв. до нива близки до миналогодишния бюджет. Допълнителните средства предлагаме да се използват за удвояването на броя на общинските полицаи в града от 110 на 220 души през 2016 г. Непонятно остава за нас намаляването на средствата за сигурността, в контекста на променената геополитическа среда, новите външни заплахи, бежанската криза и при положение, че РПУ-та в столицата страдат от хроничен недостиг на технически и човешки ресурс. Друга промяна на бюджета, която предложихме и не бе одобрена, е отделянето на 1 млн. лв. за създаване на общински фонд за реконструкция и обновяване на техническия и книжен фонд на столичните читалища. С това наше на пръв поглед символично като размер финансово предложение всъщност желаем да стартираме по-широк дебат за инвестиции, които да трансформират институцията „Читалище” в съвременни културно-информационни центрове, които да привличат вниманието на младите и активни хора. Това са само част от основните причини поради които не подкрепихме гласуването на бюджета на София за 2016 година“, посочи Цанев.

Думите му подкрепи и общинският съветник от МК „Сердика“ Войслав Тодоров, който от своя страна мотивира решението си да не подкрепи финансовия план на София и с факта, че той на практика предвижда намаляване на бюджета за транспорт и образование. „Не бе прието и предложението ни за въвеждането на нощен градски транспорт в София, въпреки че града ни е една от малкото столици без такава услуга. Искахме в бюджета да се заделят около 3 милиона лева за тази услуга, като по наши изчисления средствата дори може и да не бъдат изразходвани изцяло. Предложихме и отделянето на средства за засаждане на 250 000 дървета, което трябва да е първата стъпка за допълнително засаждане на един милион дървета до 2020 година. Неодобрена, скромна инвестиция, която обаче ще направи града ни по-чист и по-зелен, и много по-добър за живеене“, посочи той.

В заключение мотивите си да не подкрепи бюджета на столицата сподели и общинският съветник от МК „Сердика“ Анета Григорова, която посочи, че градът не предоставя адекватни условия за масов спорт и активност на младите хора. “Предложихме допълнителното отделяне на три милиона лева за ремонт на съществуващи спортни съоръжения и изграждане на 30 нови спортни площадки. Скромна инвестиция в бъдещето на младите хора, които смятам, че общината можеше да отдели без да натовари сериозно финансвият си план“, заяви Григорова. 

Разходите за образование са 35.6 млн. лева (1.2 млн. лева повече), за здравеопазване - 13.7 млн. лева (522 хил. лева повече), социални дейности - 15.2 млн. лева (730 хил. повече), за почистване - 113.8 млн. лева (16 млн. лева повече), озеленяване - 22 млн. лева (7.4 млн. лева повече), ремонти на улици - 34.6 млн. лева (10.6 млн. лева повече), ремонти и поддръжка - 5 млн. лева (975 хил. лева повече), култура - 20.6 млн. лева (213 хил. лева повече), отбрана и сигурност - 7.8 млн. лева общински средства (184 хил. лева повече) и 4.3 млн. лева от държавата (613 хил. лева повече), за физкултура и спорт - 1.93 млн. лева (400 хил. лева повече).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА