Last news in Fakti

15 Април, 2016 19:48 7 268 3

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

  • туристическо-
  • лого-
  • българия
Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България - 1

Деветчленното професионално жури от доказани имена в дизайна и изобразителното изкуство избра седем графични визии, които да продължат в следващия етап от националния конкурс за ново туристическо лого на страната. Финалистите бяха селектирани от общо 183 получени предложения след двудневно обсъждане, съобщиха от Министерството на туризма.

Класираните за следващата фаза от надпреварата изображения отговарят на зададените технически и художествени критерии, като повечето залагат на комбинацията от картина  и типография и отразяват важни за България символи.

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

Първата визия, която единствено използва изцяло шрифтовата символика, съдържа в един от буквените си знаци стилизирано изображение на планина, слънце и море.

 

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

 

Шевицата присъства ярко във второто одобрено предложение. Авторът е почерпил вдъхновение от древния български знак „маказ“, който е елемент и от българските фолклорна носия и килимарство. За логото е избран този етап на маказа, който символизира „народ“ – допирането на два триъгълника в центъра, придружени с три по-малки от двете страни.

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

 

Централен образ в третото предложение за лого е препускащият кон като символ на свобода и волност, на тракийската и прабългарската култура.

 

 

 

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

 

Стилизираната роза е основен елемент в четвъртата одобрена визия. Плетеницата от разноцветни кръгове изобразява сложността и многопластието на българската култура и история.

 

 

 

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

 

Петото предложение включва четири елемента, с които страната ни се асоциира най-често – слънце, роза, вода и плодородна земя, и е решено в лишена от орнаментика стилистика, напомнящ детска рисунка.

 

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

 

Основата на шестата визия е релефно изображение на животно от известните каменни плочи от Стара Загора, считани за едни от най-важните и ценни археологически находки в България и Европа. Логотипът съдържа характерни за българското народно творчество елементи, като централните знаци са соларни и се свързват с живот, здраве, любов и благоденствие.

 

 

 

Седем визии ще спорят за нов туристически символ на България

Седмата кандидатура за ново национално туристическо лого отново залага на розата като символ, с който чужденците най-често свързват България. Концентричните кръгове са израз на безкрайност и взаимосвързаност на култура, история,  фолклор и традиции. Открояващите се синьо и зелено представят богатството ни от природни дадености.

 

 

Седемте одобрени кандидатури ще бъдат изложени в продължение на една седмица в сградата на Министерството на туризма (ул. „Съборна“ 1) и ще могат да бъдат разгледани от всички желаещи да се запознаят с новите предложения за национално туристическо лого. Те вече са публикувани и на интернет-сайта на институцията, както и в социалните мрежи. Целта е максимално много хора да се запознаят с тях и да имат време и възможност да изразят своето мнение.

Предстои да се проведе и жребий, в присъствието на нотариус, за определяне представителите на бранша и медиите, които ще участват в широкото жури и ще направят финалния избор на нова туристическа графична визия на България в края на април. Общественото жури включва още представители на Министерството на туризма и на Българската асоциация по маркетинг, Българската асоциация на комуникационните агенции и Българската асоциация на ПР агенциите.

Провеждането на националния конкурс за ново туристическо лого цели да постигне устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Конкурсът се организира със съдействието на НХА и СБХ и не е обвързан с изразходването на допълнителни бюджетни или публични средства от страна на Министерството на туризма. Победителят ще бъде поканен да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия на стойност 10 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миседниш накура

    2 0 Отговор
    България се пише с главно "Б" последната да се поправи-иначе са хубави всички
  • 2 БГ гражданин

    1 0 Отговор
    Като обикновен потребител да споделя без да ангажирам никой с мнението си :)

    Лого N4 е сякаш гледам логото на МОЛ България, само че всичките му елемнти струпани един върху друг.
    Лого N6 със старазагорския лъв в него има някаква идея, но е прекалено претрупано с елемнти и ако трябва да се печата в малки размери нищо от елементите няма да се различава добре.
    Лого N5 е прекалено детинско, но шрифтът към него не е никак лош.
    В лого 1 има някакъв замисъл, но не ме грабва някакси ми е малко остаряло и като че ли мина модата на такъв тип национални лога.
    Лого номер 3 с кончето някакси ми е разхвърляно има нещо в него, но и нещо което не е добре, като цяло не ми харесва.
    Лого 2 с елементи от носия не е лошо и шрифта му подхожда, цветовете са малко странни и "измити", но това е поправимо.
    Лого 7, като че ли най ме грабна, семпло и по-модерно е. Обаче шрифта задължително трябва да се оправи не може България с малко "б" да се пише.
  • 3 Ки Ко

    0 0 Отговор
    Ако това са седемте победители" в полуфинала. Не ми се мисли какви са били останалите предложения. Не виждам качествена типография, няма баланс на повечето от композициите. С цветовете на дъгата днес се асоциира едно друго движение. Може би идеята за Маказа и може би "Кончето"....