Last news in Fakti

19 Май, 2016 11:43 1 519 0

Затягат контрола над търговията с горива

  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • цени

Обезпечението ще е 20 % от данъчната основа на горивата, но не по-малко от 50 000 лева

Затягат контрола над търговията с горива - 1

Контролът в търговията с горива се затяга. По предложение на министерството на финансите се предвижда търговците на течни горива да предоставят обезпечения пред Националната агенция за приходите (НАП). Инициативата има за цел да пресече ДДС измами с течни горива.

Търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция "Митници" или НАП, трябва да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

Обезпечението ще е 20 % от данъчната основа на горивата, но не по-малко от 50 000 лева.

Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато общата сума на доставките на течни горива надвишава 25 000 лева. В мотивите си от финансовото министерство посочват, че има тенденция за увеличаването на ДДС измами с търговия на течни горива. За 2015 година предполагаемата щета за бюджета е над 100 милиона лева, а само две години по-рано щетата за хазната се оценява на половината от тази сума - или 55 милиона лева.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови, като следва да се отбележи, че най-рискови са вложителите в данъчните складове, обясниха от финансовото министерство. Те идентифицират като "рискови" повече от 66 % от вложителите в данъчни складове или посредниците в търговията с течни горива.

Обезпечението ще се предоставя в пари, в държавни ценни книжа или безусловна и неотменяема банкова гаранция, като то ще може да се променя в зависимост от обстоятелствата, които възникват около самия търговец с течни горива.

Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата по бензиностанциите. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо... Това обяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Той смята, че мярката, предлагана от финансовото министерство, е правилна и тя ще удари фирми, които са в сивия сектор.

Най-малко 800 млн. лв. на година губи България от контрабандата на горива. Легалният бизнес отчита годишно около 2,4 млн. т. горива. От своя страна в началото на годината от Министерството на финансите отчетоха, че сивият сектор възлиза на 30%.

Над 150 милиона лева са стрували шестте промени на режима за контрол на петролни бази, регистрирани като данъчни складове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА