Last news in Fakti

23 Май, 2016 19:56 6 022 1

Стотици бензиностанции във Франция останаха на сухо

  • франция-
  • горива-
  • протести-
  • трудова реформа-
  • стачки-
  • бензиностанции

Стачки и протести блокираха работата на рафинерии и петролни депа в страната

Стотици бензиностанции във Франция останаха на сухо - 1
Снимка АП/БТА

Стотици френски бензиностанции пресъхнаха, след като работниците в 6 петролни рафинерии в страната излязоха на протест срещу правителствените трудови реформи, съобщи АП.

Блокадите, начело на които стоят синдикатите, попречиха на доставките.

Френски медии съобщават, че по бензиностанциите в много райони на страната, включително и в Париж, са се образували дълги опашки от автомобили, чиито собственици отчаяно се опитват да напълнят резервоарите си.

Въпреки това, министърът на транспорта заяви, че е погрешно да се говори за недостиг на бензин.

Френската асоциация на бензиновата промишленост UFIP заяви, че тя разполага с достатъчно гориво, но не може да го разпредели нормално.

От понеделник сутринта профсъюзът Обща конфедерация на труда (CGT) заяви, че шест от осемте петролни рафинерии във Франция са спрели работа заради стачка на работниците.

Блокирането на терминалите Фос-Лавера днес спря и разтоварването на танкери в Марсилия. Говорителят на съюза заяви, че "целта на стачката не е да се създаде недостиг на горива, а да се осигури спирането на новото трудово законодателство".

Полицията в цялата страна бе вдигната на крак, за да се справи с протестите на работниците, а премиерът Манюел Валс заяви, че правителството ще направи всичко възможно, за да се избегне недостиг на горива.

Въпреки това, около 1600 от общо 12 000 бензиностанции в страната са били напълно пресушени в понеделник сутрин.

Финансовият министър Мишел Сапен осъди блокадата на рафинерии и заяви, че е незаконна.

През изминалата седмица, стотици протести се проведоха в цяла Франция, след като правителството одобри новите трудови реформи, прескачайки парламента.

Премиерът Манюел Валс се възползва от специалните правомощия, които му дава член 49.3 от конституцията на Франция, който позволява на правителството да прокарва реформи с указ и да заобиколи парламента. Но решението му да заобиколи парламента вбеси опозицията.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    0 1 Отговор
    Правилно има недостиг не на бензин .а на акъл