Last news in Fakti

3 Юни, 2016 13:48 1 474 5

Перспективите пред българската икономика се подобряват бързо

  • българия-
  • икономика-
  • васил христов-
  • пиб-
  • fibank
Перспективите пред българската икономика се подобряват бързо - 1

През последните години максимата, че лошите новини продават най-добре , превърна „черногледите експерти” в най-популярните медийни звезди.

Прогнозите им за фалити и срив на икономиката на страната се препечатваха и повтаряха като мантра. Реалността обаче се оказа съвсем друга. БВП за 2015 г., получен като сума от тримесечни данни, нараства в реално изражение с 3.0% спрямо 2014 година. За 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) достига номинален стойностен обем от 86 373 млн. лева. Темповете на ръст се запазват и през 2016 г.

Данните на НСИ показват, че през първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2.9% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Спрямо останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС) на годишна база през първото тримесечие България е 4-та по ръст на БВП като пред нас са само Румъния - 4.2%, Словакия - 3.6%, Испания – 3.4%.

„Като цяло икономиката минава към по-устойчив растеж от това, което наблюдавахме преди, по време на балона на цените на недвижимите имоти, съчетан с прекомерен ръст на кредитите. Надвисналият дълг над секторите, свързани с недвижимите имоти, намалява. Капиталовите буфери на сектора са на добри нива. Лошите кредити са достигнали своите максимуми и минават към по-добри нива.” , коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на панела „Банки и небанкови финансови институции“ на седмото издание на Шумът на парите.

Банковата система е гръбнакът на икономиката и за това нейното здравословно състояние е много важно за постигане на устойчиво икономическо развитие. През април Българска народна банка (БНБ) отчита нарастване на активите, печалбата и балансовия капитал на банковата система. В края на месеца коефициентът на ликвидните активи остава висок – 36.57%, а печалбата на банковата система достига 439 млн. лв., или с 65 млн. лв. по-голяма от отчетената за същия период на миналата година. Натрупаните обезценки по кредити и вземания за първите четири месеца на 2016 г. са 219 млн. лв., при 244 млн. лв. за съответния период година по-рано или с 5.3% по-малко.

„Въпреки положителните сигнали от банките и икономиката като цяло, ръстът на кредитирането за последните три години е слаб, но търсенето се увеличава. Съотношението на кредити към депозити спадна под 70%, в сравнение със 115% през 2008 г. и вече е назрял моментът за растеж. Лихвите по кредити и депозити се понижиха, което очаквам да стимулира както инвестициите, така и потреблението.” Заявява главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, Васил Христов пред авторитетният международен сайт Digitallook

Думите му се потвърждават и от финансовата статистика публикувана от БНБ. През месец април тази година кредитният портфейл на банковата система (без кредитите за сектори „централни банки“ и „кредитни институции“) 144 млн. лв. Кредитите на нефинансови предприятия и на домакинства нарастват с еднакъв темп (0.3%). Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове през април, се понижава спрямо същия месец на 2015 г. с 0.99 пр.п. до 4.91%, а по тези, договорени в евро − с 1.26 пр.п. до 4.50%. Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, спада с 2.22 пр.п. до 5.51%, а по тези, договорени в евро – с 1.44 пр.п. до 6.62%.

Всички тези положителни фактори ще дадат тласък на българската икономика. На подобно мнение са и експертите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Само преди няколко седмици те ревизираха нагоре прогнозите си за развитието на България. През 2016 г. и 2017 г. българската икономика ще расте с по 2,5%. Оценката им за тази година е, че растежът на икономиката ни ще бъде малко над средния за региона на Югоизточна Европа. След всичко това можем смело да заявим, че дните на лошите пророчества вече са преброени и в медиите най-после ще започне оптимизмът да бъде по-добре оценяван от песимизма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    1 0 Отговор
    Хих - Чист платен Коментар! За пореден път използват тактиката да правят анализи на месечни и тримесечни бази, което по никакъв начин не дава тенденциите.
    Абсолютна и целенасочена манипулация!!!

    Коментиран от #3

  • 2 дсфгсд

    1 0 Отговор
    доста посредствено , за какво си губят времето с подобни странни сбирки като шумът на парите...

    Коментиран от #4

  • 3 стратокастър

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    За 2016 какъв "коментар"анализ могат да направят МАЙ месец?
  • 4 Мартин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "дсфгсд":

    Форум като "Шумът на парите" се е доказал като добро финансово събитие, на което можеш да чуеш интересни мнения! Този коментар също е интересен за хора, които разбират от финанси, но ти явно не си един от тях. След като е "посредствено" според теб - ти можеш ли да коментираш тенденциите в икономиката за изминалата 2015 г. или само драскаш и хейтваш по форумите, аматьор такъв!
  • 5 Ник

    2 0 Отговор
    Когато се анализират тенденции в ретроспекция се обхващат целите данъчни периоди за да може да се открие тенденцията. Тоест данните за анализ би трябвало да обхващат числата към 31.12 за минимум последните 3 години. Тримесечните периоди на отчитане дават моментно състояние, което няма как да даде крайната картина. Такъв тип отчитане може да се ползва само и единствено за да се проследи какви са текущите отклонения спрямо планираните стойности. Този тип манипулации имат за цел да стабилизират общественото мнение, как всичко е наред и всички, които говорят за тоталния срив на системата в краткосрочен план са само и единствено, както се изрази премиера не отдавна- ГАДОВЕ.
    Ако имаш някаква икономическа подготовка, горещо ти препоръчвам справките на сайта на Министерството на Финансите, които на практика доказват лъжите на Борисов.
    Особено подходяща е справката за Консолидирания дълг сектор държавно управление. Там лъжите на Борисов се виждат най ясно. Справката дава ретроспекция от 2007г. до средата на миналата година. Можеш да видиш всяко правителство какви ги е свършило . Данните от 2009г. от както Борисов застъпи на власт са отчайващи!