26 Октомври, 2016 10:27 3 104 8

Русия ни опрощава лихвите за "Белене"

  • русия-
  • опрощава-
  • лихвите-
  • "белене"

НЕК ЕАД и АО АСЕ подписаха споразумение за уреждане на отношенията съгласно арбитражното решение по проекта „Белене“

Русия се отказа от лихвите върху дълга на България за двата реактора на АЕЦ "Белене". За това се договориха българският енергиен министър Теменужка Петкова и шефът на "Росатом" Кирил Комаров.
„Национална електрическа компания“ ЕАД и АО „Атомстройекспорт“ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева по дело ICC No. 18086/GZ/MHM („Споразумението”).
Както предвижда приетият на 28-ми септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. Благодарение на конструктивния диалог между двете страни на 26-ти октомври бе подписано споразумение между НЕК и АСЕ.

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601,617,133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро. До заплащане на пълната сума, НЕК ЕАД дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК ЕАД да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25-ти декември тази година. При пълно погасяване на задължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението. При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в Решението ще бъдат коригирани. След получаване на одобрение от МТК арбитражният състав ще постанови Допълнение към решението, което ще бъде съобщено на страните.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ  НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5-ти декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 130 000 евро

    0 0 Отговор
    Богата държава ще направи всичко за да избегне тази глоба и тези лихви , но ни живеем в най богатата държава и може да позволим всичко...БРАВО !
  • 2 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    Сега чакаме коня,кито и деса да коментират как руснаците са ни ограбили като са ни опростили лихвите и как трябва да ни опростят целата дължима сума.
  • 3 бббббб

    0 0 Отговор
    Това Америка или ЕС никога не би направила.
  • 4 даммм

    0 0 Отговор
    Русия винаги е била благородна.Ако политиците ни не лаеха като пудели срещу нея(по нареждане на САЩ)-нямаше да се стигне и до съд.
  • 5 ДесаКироКоняСтокатъра и сие

    0 0 Отговор
    Даже те на нас трябва да ни дадат пари! Тая чупена руска техника ни заробва с пари за да не ползваме евтния ток от соларните паркове на управляващите и американските ТЕЦ-ове! И за кво въобще ни е ток, може и на американски втечнен газ да караме?!
  • 6 Тодоров

    0 0 Отговор
    БАТЕ БОЙКО, ще гласуваш ли вече за санкции срещу РУСИЯ и не ти ли дойде акъла, КОЙ НИ Е СЪЮЗНИК и кой - ВРАГ ? Няма да е лошо и да прегласувате в неНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ратификацията на СЕТА (имате опит в "отмятането" си от вече заявени позици) - не оставяйте БЕЛГИЯ САМА срещу канадските американци. Тогава може някой и за нас да каже - евала !
  • 7 Тодоров

    0 0 Отговор
    БАТЕ БОЙКО, ще гласуваш ли вече за санкции срещу РУСИЯ и не ти ли дойде акъла, КОЙ НИ Е СЪЮЗНИК и кой - ВРАГ ? Няма да е лошо и да прегласувате в неНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ратификацията на СЕТА (имате опит в "отмятането" си от вече заявени позици) - не оставяйте БЕЛГИЯ САМА срещу канадските американци. Тогава може някой и за нас да каже - евала !
  • 8 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Аз не бих се отказал от това да прибирам тези лихви и бих протакал колкото се може повече че да плащат американските подлоги