Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 11:06 1 329 20

Русия трябва да е гъвкава за цените на газа

  • газ-
  • тръби-
  • газпром-
  • износ-
  • цени
Русия трябва да е гъвкава за цените на газа - 1

Русия трябва да бъде гъвкава по въпросите за цените за газ. Това обяви в интервю за Лента.ру президентът на Съюза на работещите в газовата сфера на Русия Генадий Шмал.

Ние трябва внимателно да анализираме ситуацията и в случай на необходимост да намалим цените за европейските потребители, отбеляза Генадий Шмал. Той все пак е уверен, че САЩ няма да могат да влияят значително на енергийния пазар на Стария континент.

Разбира се, че могат да правят дъмпинг, но така не може да се продължава вечно. Никой не може да работи само на загуба, коментира Шмал. Според него, в Азия американците ще се сблъскат с конкуренцията на страните от Персийския залив. През ноември САЩ изнесоха 210 млн. куб. природено газ на ден, а внесоха — 198 млн.куб. м..

Освен това от началото на годината за първи път от 1975 г. САЩ изнесоха 600 000 барела за швейцаро-холандската компания Vitol Group.

Това се дължи на шистовата революция в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    5 3 Отговор
    СПРЕТЕ ДА ИЗНАСЯТЕ ПЕТРОЛ И ГАЗ ДА ИЗПАДНЕ В КОЛАПС ЗАПАДА
  • 2 тошибиян

    5 4 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ШЕ СИ НАПЕ4АТАТ ПАРИ АМА ЗАПАДА ШЕ СИ НАПЕ4АТА ЛИ УРАН, ГАЗ, ПЕТРОЛ,КАЛИФОРНИЙ, СТОМАНА, АЛУМИН, МЕД ХАХАХХА

    Коментиран от #3

  • 3 Никой

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "тошибиян":

    Ти май наистина си вярваш , може ли да си толкова ограничен , руските петрол и газ са под 15% от световните , един куп фирми и държави само чакат да се олеят напълно и да ги изместят . А урана се копае в Казахстан , ако още си въобразяваш ,че има СССР много си зле

    Коментиран от #4

  • 4 Д'Мин

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Австралия е на първо място по добив на уран-над 12%, Казахстан следва с над 11%, после е Русия с над 9% от световния добив. Добива в Русия удовлетворява повече от половината от нуждите им, останалото го преобразуват от изведените от въоръжение ядрени оръжия. Може да няма СССР, но има ОНД и Казахстан е в него. Не казвам, че си зле, просто не си достатъчно осведомен за да спориш.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Д'Мин":

    Аз обаче си признавам че съм "зле" и затова ще попитам:Значи ли,че парите от продажбата на казахстански уран отиват директно в хазната на Русия,тъй-като Казахстан и Русия са в ОНД?ОНД прилича ли по неща на бевшия Източен блок с шеф Русия ,в който КУРСЪТ НА ДОЛАРА В БНБ БЕШЕ ПО-НИСЪК ОТ КУРСА НА РУБЛАТА?Защо курсът на рублата се обезцени почти 2 ПЪТИ след налагане на западното ембарго,след като Русия не е в ЕС,а в ОНД?И изобщо ОНД...ИМА ЛИ НЯКАКВО СТОПАНСКО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЧЛЕНКИТЕ СИ,ИЛИ Е ПРОСТО НЯКАКВА ЕВТИНА ДРЪНКУЛКА ЗА УКРАШЕНИЕ НА ПРОВАЛИЛИ СЕ ПОЛИТИКИ?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 кроко

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Зле конь, парите отиват в този, който е лапнал концесията. Справка: Челопеч.
  • 7 Д'Мин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Не си просто си зле, много си зле! И нямаш право да питаш, защото с този интелектуален потенциал с който разполагаш, няма да разбереш отговора.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Никой

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Д'Мин":

    Точно така , щом опряхме до неудобните въпроси и обърнахме на махленски свади ! Та все пак да обясниш с какво помага казахстанското производство на Русия като е доста по-голямо и е директен конкурент . Или Русия може да го вземе без пари като едно време ? И както сам отбеляза Русия има голямо вътрешно потребление на уран , от което особено "печелившо" е затварянето в оръжия които ще ръждясват с десетилетия по бункерите , а Казахстан изнася почти всичко и то за твърда валута . А и класацията ти май мнооого ще се промени , ако говорим за износ на уран , а ?

    Коментиран от #11

  • 9 Никой

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Д'Мин":

    А и въпроса доколкото си спомням беше дали светът изобщо с нещо е зависим от Русия . Току що сам потвърди , че относно уран това е кръгла нула , относно метали и въглища също (макар че въглищата и без това вече се спират от употреба) . За петрол и газ нещата са дори по-зле защото руската себестойност е в пъти по-голяма от арабските , а след няколко години дори от американските . Но най интересното е в най-перспективната суровина - лития . Там Русия няма шанс да стане дори "среден" играч , в най-добрия случай ще задоволява собственото си потребление . И кво праим тогава ?
  • 10 Никой

    0 3 Отговор
    Литият не е рядък елемент

    В момента на Боливия се падат около 60% от световното производство на литий, но причината за това е в изключителната достъпност на находищата и ниската цена за екстракция. Но ако Боливия реши да спекулира със своето централно място на доставчик и повиши цената, то тогава би станало изгодно добиването на литий в почти всяка друга държава в света. Цена едва 5 пъти по-висока от настоящата вече означава, че добиването на литий от морската вода ще бъде икономически оправдано, а морската вода няма изгледи да свърши скоро

    3. Литият, вложен в батериите не се унищожава

    Докато петролните горива изгарят напълно в ДВГ, то литият си стои в батерията и може изцяло да се рециклира.

    4. Литият не се подновява често

    След като вече веднъж батерията е изработена, флуктуациите в цените на лития са без значение, докато не решите да си купите нова батерия. Това е толкова различно от непрекъснатата промяна в цените на петролните горива.

    5. Технологичният напредък при батериите

    По-новите поколения батерии съдържат по-малки количества литий в сравнение с техните предшественици. С усъвършенстването на технологията ще намалява количеството литий на километър пробег за живота на батерията.

    Сигурно вече сте убедени, че няма причини да се сравняват лития и петрола. С повишаването на търсенето на литий неговите цени може и да се повишат, но в същото време цените на самите батерии ще се понижават поради масовизирането на производството и н
  • 11 Д'Мин

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Пишеш, че урана се копае в Казахстан. С поста си ти изкарах малка статистика, която да ти покаже, че не се копае уран само в Казахстан. Пишеш за производство на уран??? Имаме добив на уранова руда и производство на уран (примерно метален уран получен чрез хим.редукция на неговите оксиди). В последното лидери са Канада,Русия,САЩ,ЮАР и т.н. Пишеш, че производството на уран в Казахстан е доста по-голямо от руското. Е колко да е доста? Около 1/5 повече. А в Русия има над 440 ядрени реактора, в Казахстан един за научни цели, май нямат оше АЕЦ. Налимсе сещаш,че отношенията в ОНД са по-близки, и кой мислиш, че прави от казахстанската уранова руда ядрено гориво, което пък "изобщо" Русия не изнася за твърда валута. От газта, през урана стигна до лития!!! Е що не довърши словесната метаморфоза с отглеждането на марули върху дървени пробити табли плаващи в разтвор от минерали и соли? Така съвсем щеше да докажеш колко нещастни са рашъните! Айде със здраве!

    Коментиран от #12

  • 12 Никой

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Д'Мин":

    Не , ще довърша с едно списъче , признато в цял свят за мерило на развитието и ефективността на икономиките , по размер на БВП на глава от населението . В него "изостаналия" Казахстан е на 57 място , а "напредналата" Русия на 47( Ооо ужас ) със само 20% по-висок резултат . Обаче още по-интересно на 37 място е Малта !!!! с 50% повече , а на 31 Екваториална Гвинея !!!! със над 70% повече . И по-конкретно числото за Русия е 14,3 хил. долара при среден за първите десет над 70,0 хил. долара ( над 5 ПЪТИ повече ) . И всичко това само ще се влошава занапред колкото и да е неприятно за някои : https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)_на_глава_от_населението
  • 13 Никой

    0 2 Отговор
    Забравих да уточня , списъка е от 2012 , когато Русия поставяше "рекорди" , в момента най-вероятно и Казахстан я е "подминал"
  • 14 Д'Мин

    2 0 Отговор
    Прочети отново заглавието и текста на темата, явно си ги забравил. Последните ти два поста абсолютно безмислени и както му казвам аз "нямат нищо общо със секса"! Явно си платено НПО-че, иди виж къде е България по твоите показатели!

    Коментиран от #15

  • 15 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Д'Мин":

    Никой никъде не е говорил за България , най-малко аз . Говорим за "великата" Русия и колко бил зависим Запада от нея . А в заглавието и темата точно това се казва , че САЩ от нетен вносител вече са нетен износител и Русия трябва вече да намалява цените на газа си , които и без това вече едва покриват безумните разходи правени по политически причини , за кефа на Кремъл . А постовете ми просто показват къде и е мястото , мнооого далече от развитите страни и без никакви шансове да ги настигне , а колкото до зависимоста на запада , има я само в мечтите на бащицата и в опорните точки на местните му фенове .

    Коментиран от #16

  • 16 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Май си за лечение, къде пише в темата за урана, лития и БВП, само краварските тролове използват всяка тема та била тя и за резултата от мача Левски и ЦСКА да си заработят козяшките центчета! И всеки на обратното мнение за тях е привърженик на Путин. Някак си, като едно време, по партийно му-"щом не си с нас, значи си срещу нас". Ей такива, като тебе са в пъти вредни за страната. Изрази, като-кефа на Кремъл, с постовете си им показвам къде им е мястото, бащицата, местните му фенове..., алоооо, Аланколууу, кой си ти бе мушморок козяшки да се правиш на фактор! Прибирай се в диспансера, там можеш да дебатираш с колегите ти-Наполеон, Сталин, Хитлер и другите ти дружки по съдба!
  • 17 Никой

    0 2 Отговор
    Точно това се очаква , като свършим измислените аргументи , почваме със селските пехливанлъци . Публикувано във факти.бг: РУСНАЦИТЕ ШЕ СИ НАПЕ4АТАТ ПАРИ АМА ЗАПАДА ШЕ СИ НАПЕ4АТА ЛИ УРАН, ГАЗ, ПЕТРОЛ,КАЛИФОРНИЙ, СТОМАНА, АЛУМИН, МЕД ХАХАХХА - това е поста на който отговорих , а ако кажеш ,че не се опитваш да "величаеш" Русия , значи си просто се чудиш какво да правиш пред компютъра . И не чух никакви смислени аргументи , аджеба как ще стане тая Русия поне да се закрепи на сегашното ниво , при положение че основните и доходи се топят като ланшния сняг !!!

    Коментиран от #18

  • 18 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Никой":

    Ей образ, това, което цитираш не съм го писал аз! Нито е залегнало в тази тема. Ти в час ли си? Коментираш тука нещо, което е писал някой си в друга тема! Ясно, спирам полемиката.

    Коментиран от #19

  • 19 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д'Мин":

    Я погледни коментар 2 или четеш само които ти изнася

    Коментиран от #20

  • 20 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Никой":

    Значи сбърканите сте двама!