Last news in Fakti

31 Декември, 2016 03:00 1 450 6

Банките спечелиха 1,28 млрд. лв.за 11 месеца

  • банки-
  • печалба

Това е с 352 млн. лв. повече спрямо година по-рано

Банките спечелиха 1,28 млрд. лв. за единадесет месеца, показват данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани от в. "Труд". Това е с 352 млн. лв. повече спрямо година по-рано.

Само за месец депозитите са се увеличили с цели 850 млн. лв. и в края на ноември възлизат на 77,7 млрд. лв. Повишението се дължи основно на новите влогове на фирми и домакинства, които нарастват съответно с 540 млн. лв. и 370 млн. лв. Повече депозити са отчетени и от сектор „Държавно управление“. Те нарастват с 38 млн. лв. спрямо октомври. Намаление с 45 млн. лв. има при влоговете на кредитни институции, а спестяванията на други финансови предприятия се стопяват с 54 млн. лв.

Кредитите, отпуснати на граждани и фирми, се повишават с 287 млн. лв. спрямо октомври. От тях 195 млн. лв. са заемите за нефинансови предприятия, а 92 млн. лв. за домакинства.

Статистиката показва, че от началото на годината трезорите са отписали кредити за 678 млн. лв. Една от причините е, че заради стрес тестовете и прегледа на активите родните банки бяха принудени да отпишат несъбираемите вземания.

Активите на банковата система нарастват през ноември 2016 г. с 1% до 91,5 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    8 0 Отговор
    Седейки по разни офисчета и премятайки едни хартийки наречени договори и анекси тези уникални паразити, наречени банки, удариха в земята по печалба всяка една индустрия в България. И това само с премятане на хартийки. Без инвестиции в машини, без индустриален риск, производствени злополуки и пр.
    Старите хора са казали: "Пази се от заеми и от наеми ! "
  • 2 Бирник

    4 0 Отговор
    освен с алчност и ицемерие, банковите институции в България се отличават с нарастващи такси, срещу които получаваш отвратително обслужване.
    скоро касиерка пред смяташе 1% от 1000лв. с елка (!)
  • 3 Държавна политика

    1 0 Отговор
    Това си е държавна политика в България. И най-малките суми се прехвърлят по банков път и то по закон. Но за тази принуда плащаме ние.
  • 4 някой

    5 0 Отговор
    Миналата седмица за услуга от 2 лв платих 4 лв такса- по банков път разбира се

    Коментиран от #5

  • 5 Prius

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "някой":

    Промяна на основния лихвен процент по време на заема, без да бъдете уведомени. Това са номерата, които прилагат Първа инвестиционна и Райфайзен. По този подъл начин сумата, която дължите скача с около 30%. И всичко това със знанието на държавата. Как да правиш бизнес или производство.Смеехме се на мамалигарите, жалките сме ние.Родителите ни мизерстват и гладуват а България, която те построиха, нехае за собствения си народ.Най-добре са циганята, без грам отговорност и без да работят, но обгрижвани от партиите.Бог високо, цар далеко!
  • 6 Грую

    0 0 Отговор
    Ае как само 1,28 милиарда - че то само източването на КТБ е над 4 милиарда лева, което си е чиста печалба всъщност!!...следващата банка, която ще последва КТБ мисля, че няма нужда да я казваме коя е - и децата от ЦДГ"Минзухарче" я знаят коя ще е!