Last news in Fakti

25 Юли, 2017 18:34 3 137 36

Бизнесът иска по-ниска минимална заплата

  • минимална-
  • заплата
Бизнесът иска по-ниска минимална заплата - 1

На спешна среща с премиера Бойко Борисов бизнесът настоя възнаграждението на най-нискоквалифицираните служители да се изчислява по нов метод.

В момента минималната работна заплата е 460 лв. Според Кодекса на труда клас "Прослужено време" увеличава заплатите на работещите с поне 0.6% на година. Колкото до минималната работна заплата, идеята е да се въведе минимален и максимален праг, като минималният да бъде на равнището от линията на бедност, която към момента е под 400 лева.

Идеята е да отпадне класът "прослужено време" и да се въведе долна и горна граница на минималната заплата, като тя не бива да надвишава 40% от средната за страната. Против отпадането на надбавката са синдикатите, а на среща миналата седмица с профсъюзите кабинетът заяви, че няма да пипа клас "Прослужено време".

Повод за срещата стана изказването на Валери Симеонов пред работодателите по-рано, че той е за отпадане на добавката. Самият Симеонов се извини по-късно и заяви, че е изказал личното си мнение. Вчера пък работодателите заявиха, че възпитаваме търтеи, а Кирил Домусчиев, като председател на КРИБ заяви, че страната се е превърнала в синдикална република, пише "Вести.бг".

За да не се стигне до социално напрежение, заплатите на служителите в заварено положение ще се запазят на сегашните нива. Синдикатите обаче заплашват с протести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макаров

    20 2 Отговор
    Данъчнообразцовият Кирил Домусчиев

    Коментиран от #3

  • 2 Говньо

    37 2 Отговор
    ДА МУ СЕ.. НА БИЗНЕСА!!! НАМАЛЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И ВЕЧЕ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ИМАТЕ РАБОТНА РЪКА!!! АФРИКА НИ ИЗПРЕВАРИ, ДА МУ ... МАМ... НА БИЗНЕ
  • 3 гела

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Макаров":

    Иска роби не работници !

    Коментиран от #4

  • 4 111

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "гела":

    Каква е разликата?
  • 5 Иво

    27 3 Отговор
    Бизенсът да си свие печалбите от 300% на 200 и няма да има проблем
  • 6 Петьо

    6 45 Отговор
    Всички реват, че са им ниски заплатите, но никой не може да направи елементарна сметка колко струва на фирмата, неговия труд и аджеба каква му е производителността, истината е, че 90% от пазара на труда са безбожни мързели, които само скатават и искат, да получават милиони, за седянето си. Съжалявам, научете се да работите, като в белите държави и ще получавате възнаграждение като в белите държави.

    Коментиран от #9, #29

  • 7 someone

    21 1 Отговор
    Единствените търтей са Киро гела нагляра и неговата банда експлоататори , няма да ви бича като роб пък и за още по малко пари ! Ще ви бием шута завинаги жалки кръвопийци няма кой луд да седи беден а вие да ми въртите x класите и почивки на Малдивите .Разбра ли ме Киро жалък търтей !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 .......

    16 0 Отговор
    Кьв е прдседател е тоя бе(Домуса).Долен подмазвач и слуга на Бойко.Изпьлнител на мазните порьчки на ГЕРБ
  • 11 Нико

    24 0 Отговор
    Тия така наречени "бизнесмени" да си намалят процента печалба ,тогава ще има пари за нормални заплати,като в белите държави
  • 12 460 ЛЕВА

    18 2 Отговор
    Еми ние щото сме с " най-високите" заплати в ЕС , може би за това искат да ги намалят , тези 460 лв. (230 евро) на месец , са чудя как да ги изхарча , та да попитам някой ако не му достигат да му дам , нз кво да ги правя толкова много пари.
  • 13 Гост

    25 1 Отговор
    Действие първо V-XVlll век.

    Права на робите!
    Клавдий постановил ако робът се разболее, господарят му да се грижи за оздравяването му.
    Полагала им се храна, легло, туника от най-груб материал веднъж годишно и наметка с чифт груби дървени обувки -веднъж на две години. Робите, които се превръщали в успешни гладиатори, артисти, музиканти, счетоводители, фризьори, учители или медици можели да си позволят по-скъпи дрехи в зависимост от това колко ги ценял господарят им.
    Тъй като в цялост робът не бил заинтересуван от труда си, практика станало част от продукцията да бъде давана като награда на него.

    Действие второ 2017 г.
    Парламент
    ГЕРБ, БСП, ДПС, ВОЛЯ

    Български работник.
    Работна заплата 460 лв. След облагане с данък 350 лв.
    Разходи;
    Карта за градски транспорт
    -50 лв.
    Ток - 10 лв.
    Вода. - 10 лв.
    Закуска - 40 лв.
    Обед. - 75 лв.
    Вечеря. - 50 лв.
    Наем. - 80 лв.
    Други разходи - 35 лв.
    Общ разход - 350 лв.

    Няма туника, дървени обувки по скъпи дрехи, лекарства, отопление, бира ........и всичко останало.

    Действие трето
    Да Ви С _ _ А на
    " ДЕМОКРАЦИЯТА".

    Коментиран от #15

  • 14 Да видим

    17 0 Отговор
    Алчни работодатели, нека те да живеят с 400 лева на месец една година и след това ще запеят друга песен.
  • 15 ЕБС

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Сичкото добре , ама тоя наем 80 лв и тока 10 за къде са , че и ние да намажем ?

    Коментиран от #28

  • 16 Загробихте България

    23 0 Отговор
    Аз предлага да се криминализира изплащането на заплати. Надявам се тогава бизнеса да остане доволен. Плачат че няма качествена работна ръка, а искат да намаляват заплатите. Не работодатели а вампири.
  • 17 За Киро саря

    9 0 Отговор
    За всяка пусивня ще слагам многоточие
    Ей кир такъв ............................................................................................………....................................................................................................................:.:::.:...................................................................................................................................................................................................................................................... и т.н и още толкова
  • 18 Пламен

    16 0 Отговор
    Ходих на Обзор тази година. Хотел среден клас. На рецепцията едно момче, не знае бг, не знае анг. Украинец. Пазарили го 230лв./месец + храната. Разпитах на около, масово си вкарват украинци да работят тънко на бг работодателите.
  • 19 Възмотен

    23 1 Отговор
    Бизнеса настоял,от 460 да падне на 314 лв мин.раб.заплата!Ами давайте ни парите за екскурзийте си на нас,пък вие живейте с тези 314 лв!Те на тези 314 лв и данък ще сложат,иди живей с остатъка!Срам ме е че живея в тази държава просто!
  • 20 НАРОДА

    8 1 Отговор
    Скоро всички вие които стоите зад тези статии ,както и тези които обрекоха и обричат българския народ на геноцид ,всички вие ще бъдете заличени !!!! Няма да има профсъюзи нито САНДИКАТИ!няма да има мафия нито мутри,няма да има роми нито бежанци,няма да има радевци и патриотчета,няма да има НАТО и всякаква измет.....всички сте мъртъвци!!!!! Амин
  • 21 НАРОДА

    13 1 Отговор
    Изхода е един РОБИ !!!!! казва се РЕВОЛЮЦИЯ !!!! АКО ИСКАТЕ ДА ЯДЕТЕ ХЛЯБ ,АКО ИСКАТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ НА ДЕЦАТА И НА ЖИВОТА СИ,РЕВОЛЮЦИЯ!!! Ако искате да сте живи ,РЕВОЛЮЦИЯ!!! Ако искате СВОБОДА ,РЕВОЛЮЦИЯ!!!!ИЛИ НАРОДА ИЛИ ТЕ !!!! Друг изхода няма и няма и да има !!!!! ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ФО ОСЪЗНАЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!!!!! БЕЗ КРЪВ И ТРЕПАНЕ НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ,РАЗБЕРЕТЕ ГО ,КАЗВАМ ГО ЗАПОСЛЕДНО !!!!!!! Васил Левски умря заради вас и заради това което е в момента.....
  • 22 Роман Дизел

    15 1 Отговор
    Две трети от членовете на КРИБ осигуряват на минимална заплата ,демек с двата крака в сивото.Какви очи имате да ровите раната със заплатите като си знаете със какво сте оцапани отзад
  • 23 Работник

    7 0 Отговор
    Ако я намалят заплатата ще убият банките в България ! Аз лично не познавам човек без кредит или най - малко кредитна карта ! Докараме ли банките до фалит, знам вече кой ще спечели ! Няма да е народа, а тези, които не се наядоха ! Бизнеса и Киро гела да си купи лекарства с паричките, дето иска да ни ги вземе ! А относно търтейте, ами като някой не отговаря на изискванията за работа и не си изпълнява задълженията качествено имате 6 месеца в които може да го освободите от работа без предизвестие, ако сте ги изпуснали пускате му едномесечно предизвестие за освобождаване от работа ! С по - ниски заплати дори и м....лите няма да дойдат да работят за вас и ще мотивирате престъпността в България !!! Ма к'во ви пука ...
  • 24 Ядеитн

    6 7 Отговор
    И 314 лв. са много. Ей на, земята пустее, сливите край пътя - необрани! Абе, баш гладни няма.
    Разните хитреци и лентяи вместо да мрънкат - да фащат мотиката. Колко за ляба - ще изкарат. Трудова повинност трябва! Кой се води безработен - ей ти кирката, ей ти лопатата и под строй на обекта! Тея помощи трябва да се заслужат.
  • 25 КИРИЛ ДОМУСА

    9 0 Отговор
    АЗ СЪМ КИРО ДОМУСА, ОГРАБИХ БЪЛГАРИЯ , ЩЕ УНИЩОЖА И ВСИЧКИ БЪЛГАРИЯ, АЗ СЪМ КРАДЕЦ И МОШЕНИК И ЩЕ ВИ ИЗЯМ И ГАЩИТЕ, АЗ СЪМ КРАДЛИВ КАПИТАЛИСТ И АЛЧЕН МОШЕНИК
  • 26 Гостенин

    3 1 Отговор
    Отклонават вниманието ни от суджука!Нинова спасявай ни.
  • 27 Mineva

    4 0 Отговор
    314 лв. сложи му данъци и осигуровки,ей ти ги 240 лева.Работи работи българино,след някоя друга година може и безплатно да работиш направо.
  • 28 Mineva

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕБС":

    Ейй аз ако плащах 80 лв.наем ,сватба щях да вдигна,ама 'де тоя късмет

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Абе пе'ал...!

    3 0 Отговор
    Тези "бизнесмени" ще "помогнат" на ББ-3 с ОПГ
    (това не е Организирана Престъпна Група, а Обидените Париоти и Гръп. Пък може и същото да е...?!), че ще им "помогнат" да глеат Европредседателството от пейките в парка и по ТВ-то в Централния...
  • 31 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Mineva":

    "Ейй аз ако плащах 80 лв.наем ,сватба щях да вдигна"
    Ама това е на роб , за легло в хамбар за 30 роби...
  • 32 Mmmm

    5 0 Отговор
    Работя в Норвегия разликата е огромна спрямо БГ.като работно време и почивки и заплати,коректност работи се спокойно!
  • 33 Резервиран демократ

    4 3 Отговор
    Е искахме демокрация и я получихме.Това демокрацията си е живо малко по-модерно робство.Ще търсим бай ТОШО ама няма.
  • 34 Ян Бибиян

    4 0 Отговор
    Бизнеса /под това име се представят група безкрупулни и алчни милионери/ искат едно единствено нещо, а това са "роби" които да им работят за без пари и те да забаготяват все повече. А и за тези същества и термина "ЧОВЕК" не е подходящ.
  • 35 Ранко

    4 0 Отговор
    Трябват им по 20 гр.олово.И парите и бизнеса не им трябват вече.А като ги бият и убиват реват,че не било хубаво така.Напротив .Зъб за зъб,око за око.Така трябва.
  • 36 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Бизнесът в демократична България ИСКА ВЪОБЩЕ ДА НЕ ДАВА ЗАПЛАТИ !!!!