17 Август, 2017 15:38 2 367 5

Обещават средна заплата от 1500 лв.

  • бисер петков-
  • заплата-
  • пенсия

Няма да се повишава пенсионната възраст

Обещават средна заплата от 1500 лв. - 1

Минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Това каза при представянето днес на приоритетите от управленската програма в социалната сфера министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Сред тях са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка.

Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 000 души около 120 000 са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тези хора, призна социалният министър.

Няма да се правят промени в параметрите на пенсионната система така, както са установени през 2015 г. Няма да се променят пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в КСО. Според Петков заложеното в КСО отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да се случи. Пенсиите ще растат не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж.

До края на октомври министерството ще е готово с концепция за усъвършенстване на експертизата на работоспособността.

Очаква се да бъде разработен и нов закон за интеграция на хората с увреждания. Ще има промяна и на механизма за изплащане на целевите помощи за помощни средства и медицински изделия.

Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да работят. Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. И сега според законодателството щом лицето получава социална помощ, то трябва да полага обществено полезен труд 14 дни, ако няма здравословни или други проблеми. Ще разработим и допълнителни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а доходи от активна дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    13 1 Отговор
    Вместо да инвестират в икономиката, "политиците" инвестират в пропагандата, медиите техни, имат пиар агенции и статистически агенции, така, че с малко стъкмистика средната заплата без проблем може да стане 1500 лв, даже и 3000 могат да я направят.
    Икономиката генерира 1% прираст, а по БунакТВ ни казват, как през три месеца заплатата скача с по 200-300 лв.
  • 2 Ник

    6 2 Отговор
    Нормативно, вдигането на минималната работна заплата автоматично говори за повишаване на осигурителната сума. - Когато това става не на пазарен принцип, обикновено води да негатив.
    Трябва да е станало ясно на всички, че хазната е празна и заради простотията на ГЕРБ ще трябва да се вдигат удръжките за държавата. Все пак тези 27 млрд. лева дълг без лихвите ще трябва да се плащат и това ще е належащо, особено сле 2020 година.
    За незапознатите ще поясня:
    Годишният бюджет на страната е около 30-32 млрд. лева
    - От тях среднопретелгено парите от данъци са около 26 млрд. лева
    - Неданъчните приходи са около 3 млрд. лева, и
    - Субсидията от ЕС е към 3млрд. лева
    -----------------------------------
    Това е грубата сметка!

    Махнете последните 2 пера за да разберете какво произвеждаме и какво харчим реално!

    1.- Приходи от данъци 26 млрд. лева
    2.- Дългове без лихвите 27 млрд. лева ( с лихвите са към 35 )

    Тоест ние харчим повече отколкото произвеждаме и сме изхарчили пари за повече от 1 година! - Всичко останало го оставям на Вас!
  • 3 Трезвомислещ

    8 1 Отговор
    Минималната си остава същата увеличава се максималната и сметката излиза. Богати 20% Бедни 80%. Честито на печелившите.
  • 4 сойкаПЕИСМЕХУЛКА

    3 1 Отговор
    Звучи добре, но има уловка. ГЕРБ никога до сега не са изкарвали мандата си до край в НС. Някой ще каже нещо и пак ще се направят на засегнати и ще си подадат оставката. Именно поради тази причина не успя и референдума, защото много тактично се оттеглиха от управлението, бягайки от отговорност. Абе изобщо това си им стана навик.
  • 5 Роман дизел

    0 0 Отговор
    Аз пък на жена ми какви работи съм и обещал.....