Last news in Fakti

29 Септември, 2018 07:50 2 088 16

Как ще насърчават заетостта при професии с дефицит на кадри

  • аикб-
  • заетост-
  • кадри-
  • професии

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи модули за насърчаване на заетостта при професии с дефицит на кадри, които са ключови за развитието на българската икономика.

Разписани под формата на инструменти и конкретни мерки, модулите са разработени за всяка от 16 пилотни професии от браншовете „Машиностроене“, „Електротехника“, „Транспорт и спедиция“ и „Здравеопазване“, в рамките на изпълнението на проект BG05M9OP001-1.011 – 0002 „Постигане на устойчива заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори“.

Те бяха обсъдени на кръгла маса на тема „Професии с дефицит на работна сила - мерки и решения за повишаване на привлекателността“, открита от председателя на Асоциацията г-н Васил Велев.

„Основната ни цел е да предложим стратегии за преодоляване на дисбаланса в търсенето и предлагането на работна сила във важни за българската икономика браншове и професии. Желанието ни е да дискутираме широко разработените модули и да ги прецизираме така, че да бъдат лесно приложими в практиката на предприятията, на институциите на пазара на труда и на фирми за управление и подбор на персонал“, заяви председателят на АИКБ по време на кръглата маса.

„Ако не вземем веднага мерки, съвсем скоро ключови сектори на българската икономика със сравнителни предимства и много добро представяне, съдейки по ръста на износа, ще останат без кадри и ще са изправени пред опасността да затворят врати“, предупреди г-н Велев.

Заместник министърът на труда г-жа Зорница Русинова посочи, че почти няма работодатели в страната, които да не индикират като основен проблем липсата на кадри. „В последната една година безработица е под 5,5%, но в страната ни има професии, при които търсенето на работници и служители е задоволено едва 50 на сто“, заяви още тя.

По думите ѝ модулът ще послужи като база, за разработването на стратегия, чрез която да се преодолее дисбалансът между търсене и предлагане на работа и ключовите за България сектори да бъдат снабдени с квалифицирана работна ръка.

Модулите са разработени според спецификата на всеки един от браншовете, като предлагат конкретни идеи и мерки за въздействие с оглед повишаване на привлекателността и привличане и задържане на кадри за основните в тях професии. При изготвянето им са взети предвид характера на труда, производствените процеси и изискванията към квалификационните характеристики.

Според Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика привлекателността на професиите минава през кариерното развитие, както на децата, така и на техните родители.

„Кариерното развитие трябва да започне още от детската градина. А в последствие в професионалното образование задължително трябва да бъде въведено дуалното обучение. Децата трябва да имат възможност да се докоснат до компаниите и предприятията в техния регион. Бизнесът задължително трябва да бъде привлечен в образованието“, завърши Десислава Николова.

АИКБ, на основа на изследвания в множество предприятия от пилотните сектори, изведе факторите, които влияят на привлекателността на една професия. Те са: работна среда, парични доходи, непарични материални стимули, стрес, престиж, перспективи, вложени време и средства за овладяване и поддържане на професията. Те са разделени в три групи фактори - основни, подкрепящи и допълващи, за които работодателите трябва да предприемат съответните мерки.

Основните фактори имат над 75% тежест, като в зависимост от професията в тях влизат: осигуряването на социални придобивки, размер на трудовото възнаграждение, допълнителни възнаграждения, социални осигуровки, осигуряване на обучение и допълнителна квалификация и други. Тези фактори определено могат да бъдат считани за ключови, а тяхното прилагане в процеса на търсене на работна сила гарантира успех при привличането и задържането на работа на кадри.

Прилагането им може да се осъществи, без да е изключително скъпо за предприятието, но дава ясен сигнал към заетите в него лица, че техните интереси и потребности са взети присърце и за тях се мисли.

Сред подкрепящите фактори, които са с относителна значимост между 50 и 75%, са: възможност за работа в голяма компания, реализация в чужбина, работа с модерни технологии и техника и др. Тяхното прилагане няма да води априори до наемане на работници и служители, но въпреки това ще влияе много силно върху мотивацията на лицата, които биха се явили за заемане на позицията, която да доведе до позитивно решение в полза на предприятието

Сред допълващите фактори, чиято тежест е под 50 %, фигурират: близост на работното място, осигуряване на транспорт, липса на работа с удължено работно време или в почивни дни, поддържането на професионалното ниво да не изисква сериозни разходи и др. Ако бъдат приложени, няма да имат нито решаваща значимост, но могат да изиграят допълваща роля при взимането на решение от страна хората, търсещи работа.

От Асоциация на индустриалния капитал в България препоръчват прилагането на модулите на практика да става след внимателна оценка на спецификата на всяко отделно предприятието и неговите ресурси, като се изберат оптималните стратегии, както за конкретното предприятие, така и за съответната професия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чси

    37 1 Отговор
    Не разбрахте ли,че с тези заплати няма да има кадри?!?!?!?

    Коментиран от #11

  • 2 Енгелс

    20 1 Отговор
    Спрете фалшивите поживотни телкови пенсии за астма и епилепсия, спрете помощите за мургавеляци, спрете детските за чавета, спрете сивата икономика, спрете "фирмите" тип "Кражби и продажби", изземете фалшивите книжки и криминализирайте шофирането без необходимите документи...Вие го знаете, защо не го праните!?
  • 3 Стамат

    19 1 Отговор
    Не сте закъснели много .Има няма 30 години.Може и да бутнете едни 10 лева над минималната заплата ей така за стимул.А и премиера слънце вече тръгна да обикаля света и да връща българи .Така че няма проблеми ще се оправят нещата
  • 4 Уую от Пичковци

    21 0 Отговор
    Събрали се на изгорял обор пироните .
  • 5 Миризлив пор

    24 0 Отговор
    Чист пазарен принцип - при дефицит цената скача. В случая не виждам увеличение на заплатите на обявените позиции, значи не са толкова на зор.
  • 6 Полуучуден

    5 1 Отговор
    Защо частния бизнес намесва здравеопазването ? И то вече ли е частно ? Ама то в Бг всичко може да стане. Това е евроатлантическата зона на здрача.
  • 7 Гого

    12 0 Отговор
    Нали щяхте да внасяте Украинци и Молдовци бе нещастници ама сметките ви излязоха криви даже и бежанците не искат да останат у нас!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Работещият

    6 0 Отговор
    Мислете за персонала не за колите и парите си
    Нещастници
  • 10 Роман дизел

    3 0 Отговор
    Как се мотивира служител да преживее с минималната заплата?
  • 11 Адолф

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "чси":

    Заплатата е свързана и с производителноста на труда. Нека ви покажа и другата гледна точка : Жените до 35-40г - смартфона е залепен за ръчичката и прекарват 30% от работното си време в социалните мрежи или в писане на SMS. Ако някой публикува снимка на бебе, до 5 мин ще са го лайкнали. 70% от тях пушат , повечето поне цигара на час(в работно време). Ако имат деца, то те са "болни" поне веднъж месечно за по 10-15 дни. Жени над 40г-45г - повечето (70%) не могат да пишат на клавиатура, английския им е... няма го. "Забили са" за всяка нова технология. Мъжете (по-скоро лигави момчета ) до 30-35г - преобладаващо инфантили, мислят основно за БМВ, електронни игри, пушат трева. Мъже над тази възраст - отегчени амортизирани чичаци. Но това са образованите, другите са на бира от 11ч , от 14 са на твърдо гориво. За тумбаците им да не говоря, ако се наведат им е трудно да се изправят. За всички гореизброени образи е характерно да са склонни да разхищават време, материали, че и да покрадват. Нелоялни са - напускат без предупреждение или предадават ценна информация помежду си и на други фирми. Остават едни 10% от българите, които са ЧИТАВИ и мисля, че получават достойни заплати, съизмерими с тези в Европа и отнесени към стандарта тук.

    Коментиран от #12

  • 12 Миризлив Пор

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Адолф":

    Това с производителността на труда си абсолютно и напълно прав. Проблема в случая се явява това че за да има висока производителност на труда е необходимо да се работи с високопроизводителни машини - това вече не е прблем на работника а на РАБОТОДАТЕЛЯ. Груб пример - най-добрата изкопчийска бригада от 10 човека с кирки и лопати за по 20 лева не може да изкопае за 1 седмица толкова колкото 1 багерист дето почва да пие от обяд за 1 ден ама багера му струва 500 000$. В случая кой е по-производителен - съвестния работник или пияндето? Познавам много хора, които просто не желаят да работят на обявените позиции по простатата причина, че заплащането е съизмеримо с това на позиции за нискоквалифициран персонал почти без или никакви отговорности а производителността им (и заплатата) зависи от машини на по 30-40 години. Случвало ми се е като ми обявят заплатата да попитам директно "а бе вий тука за пазач място нямате ли? заплатата с 200 лева надолу ама не се работи навън, не се остава след работа, идваш и си заминаваш с чисти дрехи, няма норма да гоня, лете климатик а зимата печка така като гледам като оттърва едно разболяване или 1 наказание ще вземам повече пари от колкото на длъжността за която ми искате образование, стаж, език и шофьорска книжка". Но все пак си прав, демотивацията е много сериозна, колкото и да е мотивиран човек като не може да си покрие елементарни разходи - наем, ток вода и поддръжка на 15 -20 годишна кола без значение от марката някак спи

    Коментиран от #14

  • 13 коко

    1 0 Отговор
    Изписаха се отново хиляди глупости по този казус.
    Истината може да се напише само с едно изречение:
    ЗА ТОЛКОВА ПАРИ КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ В БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА Е И РАБОТАТА.
    "Европейска" държава в истинския смисъл на думата,а не по документи през крив макарон!!!
    Кога ще ги стигнем ЕВРОПЕЙЦИТЕ никога!!!
    Всичко са миражи и мечти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Миризлив Пор

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Адолф":

    Радвам се че някой все пак говори за реална икономика а не тази описана в учебниците. Абсолютно е вярно, че тук "хоризонта е къс" и не можеш да правиш дългосрочни планове по ред причини (законите са ни такива) и поради това не може да се вложат добри пари за модерни машини. Проблема е, че няма вече от къде да хванеш 250 човека - всички по-читави ходят да работят по немско или френско с минимална заплата 8.5 евро на час, като се приберат като безработни вземат от бюрото по труда чисто 1600 лева. Повярвай ми, хора които тук все ги гонят от работа като некадърни вече 3-та година получават покана от френска ферма да ходят да работят когато е нужен персонал. Колкото до "пияния багерист" не съм го измислил аз, просто цитирам по памет по-умен от мен човек, и аз не бих наел човек обвързан с алкохол. Просто изкуствения таван на заплатите демотивира хората да учат и да се развиват и няма как да обясниш на едно дете че ако си скъса задника от учене и не си играе по цял ден навън за да завърши университет и накрая ще взема колкото чичката пазач. Този въпрос дали мога да стана пазач реално съм го задавал на интервю за работа, никой не можа да ме опровергае.
  • 16 бушмени български

    2 0 Отговор
    почасова ставка да се въведе или минималната работна заплата да стане 1200лв ... увеличаване на всички работни заплати, инак ще си бачкат само работодателите ... след 2025г. няма да има кой да работи в главните сектори! няма да има кой да плаща данъци и такси!