Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 19:31 2 942 16

Икономиката ни е изгубила 2.7 млрд. лв. заради обжалвания от еколози

  • еколози-
  • икономика-
  • зелени-
  • мосв-
  • проучване

Всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загуби за обществото и икономиката от 952 595 лв. на ден

Икономиката на България е изгубила около 2.7 млрд. лв. заради забавяния или прекратяване на проекти, които са оспорвани заради процедури в областта на околната среда. Това разкри Красен Станчев. Икономистът представи анализ за обществената цена на забавени инвестиционни намерения в областта на опазването на околната среда, направен по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Изчисленията са за периода от 1 януари 2007 г. - 31 януари 2018 г.

В обхвата на анализа са включени договори/ проекти, придобили гражданственост; отложени проекти в областта на изграждането на националната инфраструктура; проекти и договори, по които са образувани съдебни дела. Изследователите са посочили, че анализът е основан на консервативни допускания, а обобщените в него резултати представляват минимален сценарий на ефектите.

Общите загуби са сравними с обема на загубите от природни бедствия и промишлени аварии за периода 2010 - 2017 г., обяви Красен Станчев.

Той посочи, че пропуснатото потребление заради забавянето или прекратяването на проекти е оценено на 343 млн. лв., а отрицателните фискални ефекти, като несъбрани данъци са в размер на 277 млн. лв. Според изследователите всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загубена нетна полза за обществото и икономиката от 952 595 лв. на ден.

Нетната стойност на пропуснатите ползи от нереализирани инвестиции след периода на забавяне достига 498 млн. лв. Загубите на собствениците на земи и гори в близост или в защитените територии по Черноморието и в планински местности са оценени на 416 млн. лв., посочи Димитър Чобанов, асистент в проучването.

Според общата статистика на пътно-транспортните произшествия за последните пет години загиналите на автомагистрали са средно около 3.2-3.3 пъти по-малко от тези, които умират на първокласни пътища, т.е. забавянето на строителството на автомагистрала „Струма“ в частта само на Кресненското дефиле и на магистралите по други подобни пътни участъци има за цена загубата на човешки животи за годините на забавяне, а за този път забавянето е най-дълго – 12 години. На година в дефилето загиват между 5 и 10 души, като при наличие на магистрала те биха били три пъти по-малко, се посочва в доклада.

В зависимост от метода на оценка, щетите от загуба на човешки животи в този участък на магистралата през Кресненското дефиле варират от 2,82 млн. лв. до 110 млн. лв. за 10 години - или 11 млн. лв. на година, припомнят авторите на доклада.

Положителна тенденция е констатацията, че през 2018 г., след съществено подобрение от предходни години, България e на 30-то място от 175 страни по качество на околната среда и политиката за опазване, съгласно Индексът на представянето на държавите в областта на околната среда на Йеилския Университет – Environmental Performance Index (EPI). От новите страни-членки на ЕС пред нашата страна са само Словакия и Литва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНЕВЕН

    11 10 Отговор
    ЕДНА ДЕСЕТА ОТ ТЕЗИ ПАРИ В ПРИРОДА ДА СА ЗАПАЗИЛИ ЕКОЛОЗИТЕ, ЗНАЧИ СИ Е СТРУВАЛО!!!!!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 По твоята логика

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГНЕВЕН":

    90% екологичен рекет явно си струва!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 съгласен

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГНЕВЕН":

    а бе платен журналисте защо не кажеш какво като природа е съсипал скъпият ти бизнес , та ревеш защо не им позволяват да съсипят цялата природа !!! ми по тази логика дай надупчим и отровим цяла България и да застроим където може само за да може скъпите ни предприемачи да не губили пари ...или държавата....тази държава която за оставащите 3-4 месеца мистериозно ще изхарчи излишък от 2 млрд лева !!!
  • 5 ГосТ

    1 1 Отговор
    Много много .... "човек" е този чичка. Това не е журналистика,а пропаганда. Нищо конкретно,изтропал някаква цифра. Ако продължа,ще ми изтрие коментара...
  • 6 Въх

    6 2 Отговор
    Къде е тая икономика, приятелю? Всичко е далавера, кражба, помощи за шведите, фондове и пари от чужбина.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Христо

    5 2 Отговор
    Бас хващам, че Боко е изкрал повече от 2.7 милиарда...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СссереМ

    2 1 Отговор
    А колко пъти по толкова са ни стрували саботажите на червените терористи-вероятно стотици.
  • 11 Полина

    4 2 Отговор
    Ако бяхме богата държава, да се лишаваме от тези милиарди, ама все си мисля, че не сме..
  • 12 Андрей

    4 3 Отговор
    Толкова много изгубени пари заради идиоти! Жалка работа, безумие пълно!
  • 13 Любо

    0 0 Отговор
    Егати, тия обжалвания...защо въобще на някой трябва да му дреме за тях. Безобразие.
  • 14 Милен

    1 0 Отговор
    Зеленият рекет е виновен за тези пропуснати милиардни инвестиции.
  • 15 Тишо

    0 0 Отговор
    Е сега прокуратурата да вземе да се размърда, защото това не може да продължава така!
  • 16 Стенли

    1 0 Отговор
    Крайно време е държавата да вземе мерки, които да преустановят порочните практики на зелените НПО-та.