Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 20:37 1 514 2

Израелци наемат палестинци на работа

  • израел-
  • палестинци-
  • работа-
  • дефицит-
  • it

Нужни са 10 000 програмисти

Израелци наемат палестинци на работа - 1
Снимка: Shutterstock

Недостигът на IT специалисти не е проблем само за Европа. Израелските технологични компании също изпитват трудности при набиране на квалифицирана работна ръка. Част от тях са принудени да наемат палестинци. Това се отнася най-вече за тези фирми, които се намират на Западния бряг.

Последните данни показват, че към момента Израел се нуждае от 10 000 софтуерни програмисти и инженери. Анализатори са на мнение, че след войната със съседите, това е другата най-голяма икономическа заплаха пред страната.

Основната причина за недостига на кадри за израелските компании е, че те са привлечени от гиганти като Gооglе, Аmаzоn и Місrоѕоft. Последните предлагат по-високи заплати на израелците. Не по-малък проблем са и израелските имигpaциoнни зaĸoни, ĸoитo зaтpyднявaт внacянeтo нa ĸвaлифициpaни нeeвpeйcĸи служители.

Към днешна дата близо 1000 пaлecтинcĸи инжeнepи paбoтят както за израелски, така и за международни компании. Това е ръст от близо 10% в рамките на една година.

Специалисти предупреждават, че ако недостигът на работна ръка в сектора продължи, то икономическият ръст на страната ще се срине.

Що се отнася до обучението на кадри, то годишно от палестинските университети излизат между 2500 и 3000 ИКТ специалисти. Много от тях предпочитат да съберат опит и да вземат заплатите, които израелските компании предлагат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ман-и-пулация

    11 2 Отговор
    Палестинец отишъл да търси работа в исраелска фирма, обяснил, че е видял обява и дошъл със сивито си лично, вместо да го изпрати по електронната поща. Евреина казал, че веднага го приема, даже заплата по-висока от средната, без изпитателен срок, служебен автомобил клас лукс, 13та заплата.. Палестинецът не можел да повярва на ушите си и рекъл: "шегувате се!".. "ами ти почна пръв.. самото ти идване тук да кандидатстваш и да допуснеш, че имаш някакъв шанс си е като шега!" казал евреина..
  • 2 Иванов

    6 4 Отговор
    Ето едно добро решение на конфликта- всички палестинци да станат айти специалисти. Иранците пък ядрени физици, а сирийците лекари. Ливанците пък ракетостроители. Шалом братя!