ФАКТИ.БГ

Общински съветници спират обслужването на почти изграден завод в Елин Пелин

Под проекта за решение са се подписали 11 съветници

Публикувана: 17 Ноември, 2018 12:15
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8454
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Заради съмнения за нередности, съветници в Елин Пелин искат да бъде спряно административното обслужване за строящия се модерен завод за чисто рециклиране на пластмаси. Планираната инвестиция на акционерното дружество "Интегра пластикс" е за 40 млн. евро и трябва да заработи в началото на 2019-та година, пише "Актуално".

Общинските съветници са упълномощили адвокатското дружество „Вулджев и Вулджев“, което обслужва местния парламент, да изготви доклад и становище дали има закононарушения, свързани с разрешителния режим, сроковете, процедурите и административните решения.

Юристите ще вземат предвид и всички постъпили мнения, сигнали и жалби от външни експерти и заинтересовани граждани, подадени до Общинския съвет. Заседанието се провело в присъствието на омбудсмана на Елин Пелин Румяна Младенова.

Според съветника Валери Брънзелов целта е да бъде внесена яснота, като това предложение е отворено и всички общински съветници могат да се подпишат под него и да го допълват. До изясняване на обстоятелствата и пълното запознаване на местния парламент с цялата документация, свързана със завода, решението е да се прекрати разглеждането на всички преписки, свързани с него.

Под проекта за решение са се подписали 11 съветници - Богомил Бранков, Георги Костов, Валери Брънзелов, Николай Плещов, Ивайло Шентов, Гергана Найденова, Бисерка Николова, Емил Петров, Станислав Димитров, Зорница Стоичкова и Николай Николов. Подкрепено е обаче от всички присъстващи на заседанието 17 съветници.

"Никога и на никаква цена не бих допуснал нещо, което да наруши здравето и живота на моите съграждани, защото работя с една единствена цел – Елин Пелин да е притегателно и най-вече сигурно място за живеене. И не бих позволил да се случи нещо, което да застраши качеството на живот в нашия град… Но не се заигравайте със страховете на хората. Има държавен орган, който извършва проверка, дал е мнение, а ако някой мисли, че РИОСВ не върши работа – подайте жалба, сигнал, но не плашете хората напразно", заявил кметът на общината Ивайло Симеонов.

Проектът на "Интегра пластикс" АД е за възстановяване на синтетични органични полимери. Заводът е на площ от 34 935 кв. м на главния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището. Предвидени са преработвателни сектори, предназначени за възстановяване на излезли от употреба пластмаси и пластмасови отпадъци с годишен обем от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат.

Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за рециклиране, които ще бъдат депонирани. По този начин ще се реализира намаляване на подлежащите на депониране отпадъци със 63%. В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия.

Преработката предвижда пълно възстановяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено повторно използване гранулирани пластмаси. По средата на октомври месец заводът бе посетен от Джордж Кремлис – ръководител на отдел „Кохезионна политика и екооценки“ в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия. Според него изграждащият се завод е уникален проект, който напълно отговаря на европейското и националното екологично законодателство.

Той припомни, че до 2020 г. България трябва да постигне норми за рециклиране на отпадъците до 50%, а в момента страната ни е на ниво едва 20%. Неизпълнението на тези цели ще означава санкции и глоби за България като държава, член на ЕС, която не се е съобразила с европейските норми.

От април месец тази година има становище на РИОСВ – София, да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда относно инвестиционното намерение на „Интегра Пластикс“ за изграждане на завод за възстановяване на синтетични органични полимери.

В становището пише, че на етап експлоатация се очаква формиране единствено на битово-фекални отпадъчни води от персонала и контрагенти на обекта, които ще бъдат заустени в съществуващата канализационна мрежа. А също, че при осъществяване на дейността не се очаква повишаване на фоновите емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, замърсяване на подземните и повърхностните води, наднормено замърсяване с шум и негативно въздействие върху живота и здравето на хората.

По време на проведеното в Елин Пелин заседание Аспарух Делев от компанията инвеститор обяснил подробно за производството и подкрепил предложението за извършване на проверка, внесено в Общински съвет. Той казал, че вратите на завода са отворени, за да разгледат начина на работа. Предложил да бъде направена и среща „на отворени врати“, за да се запознаят гражданите със самия процес.

„Производството не е свързано с промяната на химическия състав на пластмасата, няма да има горене, инсталацията дори няма да има и комин“, посочил той и допълнил, че има договор за преработване на отпадъците от тяхното производство с фирма, която не е на територията на Елин Пелин. Сред инициаторите за щателната проверка относно бъдещия завод е Ангел Славчев - бившият зам.-председател на Барековата партия „България без цензура“.

Ето какво е публикувал Славчев след срещата в социалната мрежа (без редакторска намеса): "Кратък доклад относно завода за пластмаса.

1. Вчера успяхме да се доберем до информация, че се предвижда извънредна сесия на общ. Съвет.

2. Общинския съвет взе решение да възложи на адвокатско дружество, да извърши проверка на издадените разрешителни и документи. Нашата информация е, че има доста нарушения.

3. Адвокатското дружество ще направи и анализ на риска от такъв завод, както и ползите от него. Адвокатското дружество обслужва нуждите на общината от 5 мандата. Изказах своите лични притеснения, че да си правят сами проверка на себе си, резултата ще бъде оспорим винаги, предложих да бъде външна независима компания.

4. Инвеститора разказа за технологията. В обобщена информация, технологията няма нищо ново в нея. Иновативното е начина на разделяне на самата пластмаса. Всичко останало е по стар обичай.

5. Всичкия боклук който ще преработват, ще се измива старетелно, водата ще бъде от ВиК мрежата, а отпадната вода ще се изсипва в канализацията, а от там в река Лесновска. Инвесритора, каза че отходната вода ще бъде годна за пиене. Дойде ми в последствие идея да го питам дали би давал на децата си от нея.

6. Общинския съвет прие да се правят доклади, но не включиха обществено обсъждане. Защо ....не ми отговориха.

7. Общинските съветници бяха си написали много от въпросите, които ни притесняват. За съжаление конкретни отговори нямаше, но имаше добри намерения за изграждане на пряк път за камионите през полето до Верила.

8. Дадох предложение да дадем конкретни насоки на адвокатското дружество, защото инициативния комитет събра доста информация, та да им дадем насока на къде да гледат. След срещата г-н Плещов / председател на общински съвет/ ни покани на среща с адвокатите за този петък. Помолих срещата да бъде следващата седмица, тъй като времето ни за тази е планирано".

Припомняме, че акционери в дружеството инвеститор с капитал 8 млн. лв. са фирмите „Бетаинвест“ ЕООД с 40 800 акции, „Валенова Лимитед“ – Кипър, с 20 000 акции и „Атмос Инженеринг“ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лева.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
123
1 Отговор
Кметът помияр е инициатор на този завод.Всичко се случи напълно анонимно, за да няма съпротива от местните жители, а той и дружките му да си вземат "бонуса".Този смешник ивайло симеонов освен да симулира дейност и да краде друго не може.Дано скоро да има дървомицин за този отпадък и кариерист.

Оценка:
-9 +16

ГОСТ
2 Отговор
Един човек каза истината за т.н. майки с инвалидни деца и всички скочиха срещу него. И на мен не ми беше приятно да гледам нагласения им протест, подготвен с подходящи дрехи, скелети и други аксесоари. Не излязох на митинг срещу режисирани им протест, а може би трябваше, защото те искат искат повече пари от нашите данъци, без да ни питат, с режисиран от политическа партия протест.

Коментиран от #8


Оценка:
-12 +18

Киркор
3 Отговор
Парички трябва да се дават сигурно?

Оценка:
-2 +5

ФУНДАМЕНТИ НА МАТЕРИАЛизма
4 Отговор
Е ЧЕ ТО В БГ ПОЛОВИНАТА СТРОИТЕЛНИ КНИЖА СЕ ИЗДАВАТ ПО ВТОРИЯТ НАЧИН, ДАЖЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧА МУ ИЗЛИЗА "И" ПО ЕВТИНО - ОСТАВЯ 1000ЛВ И СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ ВСИЧКИ ПАПКИ СА ГОТОВИ - ТОЕСТ ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА В ОБЩИНИТЕ РАБОТЯТ "ЗА" ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ "И" АКО ОСТАНЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ СВЪРШВАТ НЕЩО И НА "ДОСАДНИТЕ" ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНАТА

Оценка:
-0 +21

Пижо и Пендо
5 Отговор
Симеонов никога не се е интересувал от живота и здравето на своите съграждани! Къде са улиците и тротоарите по които можеш да се разходиш или да караш колело ? Газят ни тежкотоварни камиони и ТИРове,които са навсякъде по разбитите пътища! Чрез врътки и заменки изкупува земеделски земи и ги превръща в складове и заводи за пластмаси, които ''европейците'' не искат!Кой друг продажник би разрешил да се докарват и преработват боклуците на Европа на 200м от къщите на хората?! А , да, той подсигурява работа на мургавите ни събратя! Браво! Пак се мисли за тях!

Оценка:
-1 +14

Всезнаико
6 Отговор
Може ли да има инвестиции в Африка?Не може!Когато американците искаха да построят безплатно водопровод в Сомалия местните говедари извадиха калашниците и застреляха много американски строители на водопровода.

Оценка:
-0 +4

боцмана
7 Отговор
Най вероятно няма за крадене. Опоскали са каквото са могли и сега започват да правят въртели , нормална практика във всички развити корупционни държави.

Оценка:
-0 +3

8
Този коментар е премахнат от модератор
Оракула
9 Отговор
"Валенова инвест"- Кипър това офшорка ли е и на кой е собственост.
НЯМА КОЙ ДА ДОПУСНЕ ПРОЕКТ НА ТАЗИ СТОЙНОСТ И ДА НЕ ПРИБЕРЕ ПОНЕ 30% ОТ СУМАТА ,ХАЙДЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА ИМАТЕ МНОГО РАБОТА ...10 МИЛИОНА ЕВРО СА ПАРИ...

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.