16 Януари, 2019 13:53 4 669 3

Окончателно „ SG Експресбанк” се слива с ДСК през 2020 г.

  • дск-
  • sg експресбанк-
  • отр ваnk-
  • придобиване-
  • сливане-
  • сделка

ОТР Ваnk, coбcтвeниĸ нa бaнĸa ДCK в Бългapия, oĸoнчaтeлнo пpиĸлючи финaнcoвaтa cдeлĸa пo пpидoбивaнeтo нa бългapcĸитe aĸтиви нa Ѕосіеtе Gеnеrаlе в Бългapия нa 15 янyapи. Процесът на интеграция се очаква да бъде финализиран през 2020 г. „Ще осигурим плавен процес за интеграция и ще уведомяваме клиентите своевременно за ключовите етапи при сливането на двете банки. Към момента промяната на собствеността не променя нищо. Клиентите ще получават услугите си както досега, тъй като двете банки ще действат като самостоятелни юридически субекти”, каза по време на пресконференция Виолина Маринова председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Относно цената на сделката, тя отново не беше оповестена. Това, което е важно да се знае, обаче е, че след сливането общата мрежа на двете банки в България ще наброява 450 клона. „Вероятно ще има и места, където ще има и два клона и ще се наложи затваряне на клонове. Става въпрос за по-малки население места, където не си заслужава да има два клона”, каза Шандор Чани председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

Договорът за придобиване между „Сосиете Женерал Груп“ и „Банка ДСК“ беше подписан на 1 август 2018 г. На българския банков пазар „SG Експресбанк” е с дял от 6.4% и беше седмата по големина банка.

Капиталът на ОТР Ваnk е 50 млрд. EUR и на базата на отчетите печалбата е над 1 млрд. EUR. „Ако гледаме балансовата стойност към борсовата стойност много европейски банки работят с далеч по-слаби резултати. Стабилността на ОТР Ваnk беше много добре оценена, а това се оцени и от инвеститорите. Имаме над 18 млн. клиенти с 4000 банкомата, 36 000 служители и 10 000 външни служители. Борсовата стойност на ОТР Ваnk е по-висока от тази на втората по големина германска банка Commerzbank. Когато през 1995 г. излязохме на борсата Deutsche Bank беше 150 пъти по-скъпа, а днес е 1.5 пъти. Не само ние отчетохме ръст, но и тe спаднаха”, допълва Чани.

През 2019 г. ОТР Ваnk планират придобиването на още четири банки. Те ще са в Албания, Сърбия и Словения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    6 0 Отговор
    Мдааа не стига качамака от сливането на С-банк с ОББ ами сега и тези.
  • 2 Въпрос:

    3 0 Отговор
    Как да им вярваме че се конкурират, като те се купуват една друга. Всичко е шменди капели..
  • 3 мдаа

    2 0 Отговор
    И накрая ще духаме супата като с КТБ.