Last news in Fakti

3 Април, 2019 20:37 3 785 18

5G идва в България догодина

  • 5g-
  • интернет-
  • приложения-
  • ежедневие

Няколко приложения за улесняване на ежедневието ни

5G идва в България догодина - 1

Търговете за честотите за 5G у нас най-вероятно ще бъдат проведени през 2020 г. „Диалогът, ĸoйтo вoдим c рeгyлaтopa и c рecopнoтo миниcтepcтвo, e дoбъp. Освобождаването на необходимите честоти ще стане догодина. Toгaвa щe имa чecтoти и eвeнтyaлнo 5G мpeжи”, каза Paдocлaв Злaтĸoв, глaвeн тexничecĸи диpeĸтop в VIVACOM. Той призна, че България е изостанала в честитите, особено що се касае до ниските обхвати, които са подходящи за 5G, като например тези от 700 mНz, които все още се използват от военните.

Друг проблем пред мобилните оператори е, че с „yвeличaвaнe нa чecтoтитe и cпeĸтъpа им е необходимо дa имa пoвeчe cъopъжeния. Paзpeшитeлният рeжим зa изгpaждaнe нa бaзoви cтaнции тpябвa дa e oлeĸoтeн, тъй ĸaтo ĸъм мoмeнтa изгpaждaнeтo oтнeмa мeждy една и две години”, поясни Злaтĸoв.

5G технологиите дават възможност за голям брой свързани устройства, които няма да могат да се поддържат от 4G, тъй като са с лимитиран капацитет.

Нови уникални решения, които са в ежедневна помощ на хората, бяха представени от компанията днес. Така например, чрез приложение може да видите къде е най-близката кофа до вашия дом. Устройството, което е прикрепено към нея е много важно за компаниите, които извършват сметоизвозването. Датчикът дава информация какъв процент от кофата е запълнен. По този начин камионът отива до кофата само, когато е пълна. Това улеснява трафика в града и възпрепятства образуването на задръствания, особено по малките улички. Също така датчикът дава информация за температурата в контейнера. По този начин може да се разбере дали има пожар в кофата. Също така в диспечерския пункт се получава сигнал, когато кофата е обърната.

Друго устройство дава възможност за проследяване чистота на въздуха в различни региони на страната. Ползва се най-вече около заводи и цехове, за да се види каква е степента на замърсяване на въздуха. Машините, които следят параметрите на въздуха, са снабдени със слънчеви батерии, но също така и с акумулаторни. Системата за мониторинг на качеството на въздуха предоставя измервания на ключови параметри като ниво на въглероден окис, на фини прахови частици, влажност на въздуха и атмосферно налягане. Тя разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз обзор на качеството на въздуха. Дава възможност за надграждане с модели за прогнозиране и анализ на качеството на въздуха за период от 24 до 48 часа.

Умният водомер отчита дистанционно стойността на измереното количество студена вода, включително и със задна дата. Той представлява електромерна система с дистанционно четене и управление. Чете актуалните стойностите на енергийните регистри по тарифи - дневна и нощна; отчита текущото време на електромера; отчита актуалното състояние на захранването към клиента. Освен това той чете тарифни таблици, управлява захранването на крайния клиент - включване/изключване. Приложението за отчитане на водомера и електромера има администраторски и клиентски портал. Изгражда се в партньорство със „Си Пи Ди Енерджи“.

Модулът за лицево разпознаване разпознава лица в обзора на камерата и ги сравнява със снимки в базата данни; принтира снимки на разпознати лица, може да ги съхранява като BMP или JPEG файлове; търси в базата данни; прехвърля снимки към видео източника, използван за разпознаване на лицето; автоматично идентифицира хора чрез преглед на снимки за сходство. Умното приложение брои и анализира човекопотока в сградата, поведението на посетителите, разпознава и сравнява регистрационни номера на автомобили в реално време. Осъществява се в партньорство с Енигма Гард.

IoT решението на VIVACOM / Nokia за умно селско стопанство събира и обработва огромни количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с 11 сензора, се измерват с голяма точност киселинност, температура, атмосферно налягане, RAR, сила и посока на вятъра, количество валежи, UV-A, UV-B, разпознаване на вредители. Системата разполага със сензори, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост.

Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни (съдържаща исторически данни и добавените в реално време показания от сензорите), обработва се, анализира се и се използва за създаването на модели за предсказване и ранно оповестяване на проблеми и предизвикателства, свързани със засушаване, заболявания, нужда от фертилизация и т.н.

На база на анализа на информацията платформата дава препоръки за действия от страна на оператора или сама предприема такива (напр. активиране на иригационната система, промяна на настройките за дълбочина на засяване, задаване на специфични координати за автоматизирани комбайни на слаби площи в масива и т.н.).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Meganoob BG

    28 4 Отговор
    Каквото пък го хвалят това 5джи, все едно за безплатно ще го направят. Изобщо няма да ни издоят още няколкостотин лева за нов и по-чуплив шматкофон.
  • 3 Bahti

    39 1 Отговор
    Херцовата честота на тва 5G е убийствена. Да не дуднем за кво Следене иде Реч.

    Коментиран от #10

  • 4 ----5G

    40 0 Отговор
    Добре дошли в Матрицата !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 JPower

    21 0 Отговор
    А ще има ли сензор за жените, кога влизът-излизът от цикъл???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гъдю Гъдев

    6 1 Отговор
    И кой ще изгражда мрежата,китайците нали?
  • 9 днес сме

    14 0 Отговор
    а нещо са радиацията на антените, които ще са през 300 метра няма ли да споменете, а за рутерите, които ще са много вредни - пак не видях

    Коментиран от #16

  • 10 Фладо

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Кратко и ясно! Браво, мислещ човек си!
  • 11 fuck 5g

    7 1 Отговор
    ще ни изпържат органите с това 5g
  • 12 kjl

    6 0 Отговор
    Абе ние честотите ще ги освободим, ама технологията я имат за сега само китайците, а големия брат дето дава "разрешенията" не ни разрешава. Тъй че незнам. Другите може и да имат 5G, ние когато ни разрешат и от който ни разрешат и каквото ни разрешат. Капитализъм му се викало. Свободен пазар на пазарен принцип.
  • 13 Гостилничаря

    4 0 Отговор
    "които са подходящи за 5G, като например тези от 700 mНz"

    Куо речиииии!!!??? Откога честотите под 1Hz са подхофящи за 5G!!!???
  • 14 Гостилничаря

    5 0 Отговор
    "Датчикът дава информация какъв процент от кофата е запълнен."-----Датчикът ще бъде почти веднага отскубнат и прибран от някоя циганск@ маймуна. Това са неща, приложими в нормално, базирано на спазвани принципи общество а не на дивия разграден двор като нашия......
  • 15 флипп

    6 0 Отговор
    Не остана, след това са чиповете и масовите гробове.
  • 16 Голям Слон

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "днес сме":

    Ако в статията нещо не е объркано, би трябвало от обща култура да се знае, че колкото по-ниска е работната честота на базовата станция, толкова на по-големи разстояния могат да са клетките. Т.е., автоматично не сте прав! Някогашният NMT оператор в България Мобиком беше на 450 мегахерца и антените им бяха през много по-големи разстояния, отколкото на Ситрон БГ ;-) Да не казвам кой сегашен оператор предшественик.
  • 17 Blackthorn

    4 1 Отговор
    А нови онкоболници ще строят ли? Крайно нужни ще са не дълго след пускането на 5Г!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.