ФАКТИ.БГ

Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?

Много германци продължават да работят и след като излязат в пенсия

Публикувана: 28 Юли, 2019 09:51
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 24930
Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.

Германия неслучайно се нарича страна на пенсионерите. Към момента в нея живеят около 17,5 милиона души на възраст над 65 - това е приблизително една пета от населението. Понастоящем всеки средностатистически служител, след приключване на професионалния си път, получава пенсия в размер на 48 процента от брутната заплата. Според германския пенсионен фонд хората, които са работили най-малко 35 години и които са плащали осигурителни вноски през това време, при пенсиониране получават средно 1219 евро на месец.

Каква пенсия получават

В действителност има значителна разлика в пенсиите в различните региони на страната. Така например, най-високата пенсия за старост - средно 1 467 евро на месец - получават мъжете, живеещи във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - средно 961 евро - взимат жените, живеещи в Долна Саксония. Това обаче са средни величини. Според данни на германското министерство на труда и социалната политика, на практика почти всяка втора пенсия за старост е по-малка от 800 евро на месец. Да живееш с такива пари в Германия е трудно, затова пенсионерите често търсят допълнителна работа. Доколко е позволено това и влияе ли допълнителната заплата върху размера на пенсионните плащания?

Къде работят и какво получават

Според Федералната статистическа служба, в края на 2017 г., делът на работещите пенсионери в Германия на възраст между 65 и 69 години е бил 16,1% - почти двойно повече, отколкото преди десет години. Броят на работещите пенсионери сред жените е значително по-нисък (12.3%), отколкото при мъжете (20.2%). Повечето от германските пенсионери работят в сферата на продажбите на автомобили и в автосервизи, в здравеопазването и социалните услуги , производството, техническите и икономическите услуги, строителната индустрия, в сферата на педагогиката и образованието.

В Германия всеки, който излезе в пенсия за старост, може да работи без ограничения. Работещите пенсионери са задължени обаче да плащат данък върху доходите. Необлагаемият минимален доход на човек през 2019 г. в Германия е 9168 евро. От заплатата се приспадат вноските за задължителното здравно осигуряване, като по очевидни причини отпадат вноските за осигуряване за безработица и пенсионните вноски. Само онези, които работят на минимална заплата от 450 евро на месец, са освободени от данъци и осигуровки.

Както всички данъкоплатци, пенсионерите имат право да включат в данъчната си декларация разходите, свързани с получаването на допълнителния доход. Това могат да бъдат например пътни разходи, вноски във фонд за задължително здравно осигуряване, гражданска застраховка, църковни такси, дарения.

Кога е възможно предсрочно пенсиониране

В Германия възрастта за пенсиониране зависи от годината на раждане на лицето. Родените преди 1947 г. се пенсионират на 65-годишна възраст. За хора, родени между 1947 и 1964 г., към пенсионната възраст от 65 години, се добавя още един месец за всяка година. Например, родените през 1956 г. ще се пенсионират на 65 години и 10 месеца, а тези, родени през 1958 г. - на 66 години. Тази граница постепенно се увеличава, като през 2029 г. тя ще достигне 67 години.

Възможно е и по-ранното пенсиониране - след 63 години. В този случай трудовият стаж трябва да бъде най-малко 35 години. Много германци се възползват от тази възможност, но за пенсия в пълен размер могат да кандидатстват само онези, които имат най-малко 45 години трудов стаж. Във всеки случай, желаещите да се пенсионират преди да са достигнали законоустановената пенсионна възраст, също имат право да работят допълнително, но само “миниджоб”, т.е. срещу минималната работна заплата в размер на не повече от 450 евро на месец.

Независимо от това два пъти годишно пенсионираните служители могат да получават двойна заплата - такива допълнителни премии са обикновено платен отпуск (Urlaubsgeld) и коледен бонус (Weihnachtsgeld). Горната граница на приходите не трябва да надвишава 6300 евро. При по-високи допълнителни доходи ранната пенсия (Frührente) бива намалена или дори отменена, докато лицето не достигне законоустановената пенсионна възраст. Само тогава пенсионерът може да печели толкова, колкото иска.

С какви данъци се облага пенсията

В Германия можете да се пенсионирате и по здравословни причини. Тук не съществуват възрастови ограничения. Пенсионерите от тази категория също имат право на допълнителни доходи, но те не трябва да надвишават 450 евро бруто на месец. Тези, които имат по-висока заплата, рискуват да изгубят държавната си пенсия.

От 2005 г. насам в Германия съществува т.нар. „пенсионен данък“. Размерът му зависи от годината на пенсиониране. За лице, пенсионирано през 2005 г. или по-рано, делът на облагаемата пенсия е само 50%. До 2020 г. делът на облагаемата сума се увеличава всяка година с 2%, а след това - с 1% годишно.

Например, ако се пенсионирате през 2018 г., 76% от пенсията ви ще подлежи на данъчно облагане. Пенсиите на тези, които се пенсионират през 2040 г. и по-късно ще бъдат изцяло обложени с данък. Задължението за подаване на данъчна декларация отпада, ако размерът на доходите не надвишава основния необлагаем минимум (Grundfreibetrag). През 2019 г. той е 9168 евро.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
666666
1 Отговор
А,ние като се пенсионираме почваме да благославяме цар Тиква ,за прекрасния живот без работа .Харчиш си на воля голямата пенсия и обикаляш екзотични дестинации . Не мислиш за проблеми като не достиг на храна, не достиг на пари за лекарства , за ток,парно и вода .Всяка сутрин се събуждаш с мисълта ,коя туристическа дестинация да посетиш днес ,кино или театър да гледаш ,за да мине още един прекрасен пенсионерски ден в Рая сътворен от благоденствие и от неудържимия икономически растеж на България.

Оценка:
-19 +70

слънчева радиация
2 Отговор
Тия работоспособна възраст не са работили ,а сега работят , като пенсионери . Смех голем !

Коментиран от #14


Оценка:
-19 +37

Поредното безумие в живота ни
3 Отговор
Цар Тиква не ни е виновен, че цар Тошо Простака нямаше пенсионен фонд а парите за пенсии идваха от общия казан. След 1944г. простаците закриха всички пенсионни фондове а един пенсионен фонд за да има стройна организация и печалба му трябват поне 50 години съществуване. Раздаваха се народни пари от общата торба и се строяха нереално енергоемки промишлени мастодонти които не само замърсяваха природата но и произвеждаха боклуци които заменяхме с други боклуци от СИВ и когато се присъединихме към нормалния свят никой не искаше да ги купува. За съжаление от един нереален свят сега живеем в подобен европейски свят където всички ние плащаме вноските към ЕС а парите които получаваме се "усвояват" от шепа хора близки до съответното правителство /което и да е то/ защото то раздава европейските пари.

Оценка:
-60 +44

Димитрова
4 Отговор
НАПРОТИВ КОЙТО Е СВИКНАЛ ДА РАБОТИ ТОЙ ПРИ ДОБРО ЗДРАВЕ И КАТО ПЕНСИОНЕР РАБОТИ НО НЕ ЗАЩОТО Е ЛЕЖАЛ ЦЯЛ ЖИВОТ
ВСИЧКО Е ОТ НУЖДА
НЯМА ДА Я СТИГНЕМ ЕВРОПА ОЩЕ 1000 ГОДИНИ

Оценка:
-6 +47

Кой68
5 Отговор
Това със пенсиите благодарете на другаря Иван Костов и Муравей Радев.....Костов е геният за мизерните пенсии,а не Борисов?Целия пенсионен модел е сбъркан както и Здравната каса....Когато Борисов е виновен си получава критиките но проблема е от зората на"демокрацията"😉.395

Коментиран от #6


Оценка:
-12 +68

Гост
6 Отговор

До коментар #5 от "Кой68":


Не е сбъркан, а недовършен, половинчат. Разликата е съществена

Оценка:
-7 +5

9999999
7 Отговор
да са живи и здрави пенсионерите от полицията и армията който взимат тавана и работят за още по 1000+лв.По този начин прекарват хората който са безработни.Комшията има две деца и се чуди как да изкара месеца а пенсионираният пагонджия отива на екскурзия в чужбина.ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ ЗАПЛАТА ИЛИ ПЕНСИЯ друго спасение няма.Цял живот спал,ял,лежал и пил и накрая млад пенсионер.

Коментиран от #9, #10, #22


Оценка:
-25 +70

тъй тъй
8 Отговор
За да има помощи за ония къде се клецат не от лубоф,а за да прибират социал.Хак да им е на немските пенции,да им доде акъла у главите кга гласуват за партио на Меркелу.

Оценка:
-9 +25

А пък
9 Отговор

До коментар #7 от "9999999":


Ти и комшията ти сте толкова некадърни и тъпи, че трябва да ви се поднесе работно място на тепсия ли кво?! Пречел им пенсионера.. Охлюви!

Коментиран от #13


Оценка:
-21 +36

Пурко
10 Отговор

До коментар #7 от "9999999":


Правилно ли те разбрах-тези, които работят "прекарват" безработните??Ами защо не стана военен летец, бе мойто момче и да си и ти млад пенсионер?!!Защото касетки в склада всеки може да нарежда...

Оценка:
-11 +48

Кондоф
11 Отговор
Със 800 € трудмо жиреят в Германия.При нас едим милион пенсионери живеят с до 200 лв на месец.Стигат и за лекарства за ток за вода за храна .даже и спестяват

Оценка:
-5 +29

12
Този коментар е премахнат от модератор
000555
13 Отговор

До коментар #9 от "А пък":


Да, пречи. Срамота е при тази безработица млади хора с деца и семейства да стоят без работа, а пенсионери да заемат работните места. Пенсия и заплата, тъй нещо не им ли е малко множко?! А и не може да се сравняват физическите и умствените възможности на един дъртак с тези на един млад човек. Живо престъпление е да се държат на работа пенсионери.

Коментиран от #15, #19


Оценка:
-43 +19

Тиквеник
14 Отговор

До коментар #2 от "слънчева радиация":


Ти работил ли си в Германия ,или си многознайко?Че аз съм работил 5 години там и не знам ясно ли ти е как се действа !А приказки на пазара ,или в кръчмата може.....

Коментиран от #17


Оценка:
-5 +11

0 или 5
15 Отговор

До коментар #13 от "000555":


Срамота е да си мързелив и да те хранят мама и тате,а така паче баба,и дядо.Работа има много и не пенсионерите вземат хляба на каспичанските цигани!Мързела не е харесван от никого ,нали приятелю 0 или5?

Оценка:
-6 +22

Григор Колев
16 Отговор
Имам един познат пенсионер. Програмира ми чипове, много е добър на ниско ниво.
И той си каза, не за пари работя, страстта остава за цял живот.

Оценка:
-3 +15

слънчева радиация
17 Отговор

До коментар #14 от "Тиквеник":


Тиквеник 30% от пенсионерите в германия с деменция , това не е от работа . Ти като си работил пет години немците , къде работят ?

Оценка:
-0 +7

18
Този коментар е премахнат от модератор
Eistee
19 Отговор

До коментар #13 от "000555":


Пишете пълни глупости. Пенсионери, млади - работата се дава на този, който ще я свърши. Пенсионерите много трудно си намират работа и получават доста ниски заплати - т.е. те работят неща, които един млад човек не би работил. Не виждам как ви минава през ума такава забележка изобщо - вечно се гледа в паницата на другия и се правят сметки на чуждите пари. Вместо това предлагам безработният ви приятел просто да прегледа обявите в специализираните сайтове за работни обяви. До две седмици ако не си е намерил работа - проблемът не е в пенсионерите, вЕрвайте ми...
Защото най-лесно е да се лежи от кълка на кълка и да се пъшка "Ето, пенсионерите ми взеха работата, а на мен толкова ми се работи!"

Оценка:
-2 +21

Синята лампа
20 Отговор
Поклон на Бойко до земи, че се погрижи за нас, след толкова години прослужени ден и нощ, без почивка и без работно време.

Оценка:
-6 +8

21
Този коментар е премахнат от модератор
Антитпол
22 Отговор

До коментар #7 от "9999999":


Комшията ги какво може да върши. Това е много важно. Може ли да стане полицай, та като се пенсионира "пагонджията" да му заеме мястото. Ако комшията ти е някой мързелив неграмотник, има още много да се чуди!

Оценка:
-2 +10

Я. Петров
23 Отговор
Да работиш докато умреш. Страшна реформа. Виж Българина до колко години живее.

Оценка:
-1 +9

Драйвър
24 Отговор
Това са фалшиви новини отидете в Германия да видите как пенсионерите си карат кемперите колелата и си ходят с каквото искат и където поискат а ние мучовците им работим за без пари. Заради нашите алчни управници.

Оценка:
-1 +6

Петър Волгин
25 Отговор
Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, което е икономически активно: всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Германия 46%, Турция 32%, България 46%, САЩ 46%, Япония 43%, Китай 44%, Чехия 44%, Полша 45%, Швейцария 46%. Холандия 46%. ...
Пенсията в Холандия е колкото минималната заплата, плюс минус 20%. България от 130лв до 1200пв, разлика 9 пъти, ... сега. Владимир Живков се пенсионира с максималната пенсия, от БАН. Значи тук дават държавна пенсия и на богати, работещи, и дори на милионери. А в НРБ дори нямаше вноски за пенсия.
До момента най-високият дял работещи на непълно работно време е бил наблюдаван през 2016 г. в Нидерландия (46,6 %), като на следващите места се нареждат Австрия, Германия, Белгия, Обединеното кралство, Швеция, Дания и Ирландия, в които повече от една пета от заетите лица работят на непълно работно време. За разлика от тях работата на непълно работно време е била сравнително нетипична в България (1,9 % от броя на заетите лица), както и в Унгария, Хърватия, Чешката република и Словакия (между 4,8 % и 5,7 %)

Оценка:
-0 +4

В Германия
26 Отговор
пенсионната осигуровка в момента е 19,6 процента-плаща се 50 процента от работодателя и 50 от работника,здравната е 15,6.,3,5 процента е задължителна застраховка за обгрижване на старини и 2,8 за безработица.
Затуй имат и пенсии и здравеопазване и всичко друго

Оценка:
-1 +4

Д-р дух
27 Отговор
Стига сте плакали,че са малки пенсий.Не можеш да се осигуряваш на 4 часа и мин.заплата и да искаш голема пенсий.
И в Бг да вземаш 1200 лв си е супер,но всичко зависи как си се осигурявал.

Оценка:
-2 +3

Blackthorn
28 Отговор
Направо нямам думи за безчовечната им система, особенно за данъка върху пенсиите!!!

Оценка:
-0 +6

ЕдинТам
29 Отговор
Масово вземат около и под 800 евро пенсия в Германия. Това са хора работили цял живот. С тези пари в Германия просто не може да се живее нормално. Само квартирата ти е толкова и нагоре, ако си в голям или среден град. По селата е по-евтино за квартира, но пък там малко се отдават и трябва да имаш кола, за да ходиш да пазаруваш защото в повечето села няма магазини. В най-добрият случай след квартирата ти остават едни 300 евро да харчиш. Това са 10 евро на ден. От тях махаш телефон, телевизия, ток, вода и какво се получава накрая, че трябва да я караш почти на фотосинтеза. Пълна мизерия ви казвам, ако не си се хванал на нещо допълнително. Но колко могат да продължат да работят и колко ще ги вземат на работа. За пенсионери много трудно се намира нещо. Никой не иска пенсия във фирмата си. И знаете ли къде са има парите на пенсионерите. Отиват за бежанците, които танте Изперкел покани. Онея не бачкат, но им се плаща здравно, социално и пенсионно осигуряване бе 1 трудов ден през живота си, а тези, които са я съградили тази държава в момента гладуват. У нас положението е подобно. Пенсиите ги изяждат онея хлебарки, които само се плодят и се чудят какво да откраднат и ограбят.

Оценка:
-0 +4

1111111
30 Отговор
Няма такава богата държава като България.Пенсия и заплата до като могат без данъци.А безработица огромна.Много ценни кадри,незаменими.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Сергей Лавров
Първият дипломат на Русия пред студенти от Московския университет
Конгресът на САЩ натрапва на Доналд Тръмп антируски санкции, за да препъне администрацията му"

Още бисери