Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 20:50 3 831 29

Купуването на Ф-16 сви бюджетният излишък до 1,2 млрд. лв.

  • ф-16-
  • f-16-
  • бюджет-
  • излишък

България емитира нов дълг от началото на годината

Купуването на Ф-16 сви бюджетният излишък до 1,2 млрд. лв. - 1

На база на предварителни данни и оценки към септември 2019 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1 266,6 млн. лв. (1,1 % от прогнозния БВП).

Приходите и помощите по КФП към септември се очаква да бъдат в размер на 32 808,7 млн. лв., което е 74,8 % от годишния разчет, информира Министерството на финансите. Спрямо деветмесечието на 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3 645,1 млн. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. Ръстът при данъчните приходи е в размер на 2 125,1 млн. лв., неданъчните приходи нарастват с 1 111,0 млн. лв., а приходите от помощи и дарения - с 409,1 млн. лева. В частта на неданъчните приходи основно се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на в бюджета на ЕС) към септември са в размер на 31 542,1 млн. лв., което е 68,1 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за деветмесечието на 2018 г. бяха в размер на 26 500,9 млн. лева. Номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи на по-високия размер на капиталовите разходи (основно поради разходите, свързани с реализирането на инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС), разходите за персонал (увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и поредната стъпка на увеличение на възнагражденията в сектор "Образование"), по-високи социални и здравноосигурителни плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г., индексирането на пенсиите от юли 2019 г. и увеличение на здравноосигурителните плащания и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.09.2019 г. от централния бюджет, възлиза на 997,5 млн. лева.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец август 2019 г. е положително в размер на 1 112,6 млн. лв. (1,0 % от прогнозния БВП) и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1 016,9 млн. лв. и по европейските средства в размер на 95,6 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 31.08.2019 г. е 10,3 млрд. лв., в т.ч. 10,0 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева, отбелязва news.bg.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева. Финансовият министър Владислав Горанов заяви че възнамерява да се възползва от цялата сума.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 29 Отговор
    Айде свежи пари в джоба на комунистите.

    Коментиран от #28

  • 2 оIo

    50 4 Отговор
    Един познат изтегли кредит да си купи айфон. Същите кретени ни управляват. Колко сиропиталища, старчески домове, болни деца можеше да им се помогне с 3 милиарда, тия ги подариха на американците. Всеки месец ми удържат 600 лева от заплатата. Ето къде отиват. Ега се наядат

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    34 5 Отговор
    На училище правехме хартиени самолетчета дето изглеждаха по-модерни от тази реликва. Все едно от Русия да ни внасят Москвичи 12таци за по 20000 лева и да твърдят че си струва защото е най-новата модификация със лампов джипиес.
  • 5 9763

    29 2 Отговор
    Как се прави излишък? - Аз ще Ви обясня! Държавата предвижда в бюджета едни разходи за годината. После решава, че няма да ги извърши съвсем целенасочено и хоп ето Ви излишък! Самият Факт, че към началото на есента направените разходи са под 70% е сигурен знак, че Финансовият Министър ни мисли за малоумници.
  • 6 Я виж

    14 2 Отговор
    Ама ние сме имали много пари в банките да ги дарят и тях на янките.
  • 7 поздрави от сороснята

    25 1 Отговор
    Поляците купуват 32 самолета Ф35 за 6.5 милиарда долара - 203 милиона/бр. Тайван си купува 66 броя ф16 с оборудването за 8 милиарда долара - 121 милиона/бр. Ние си купуваме 8 самолета с оборудването за 1.6 милиарда долара с ДДС - 200 милиона/бр. Дупе да ви е яко, ние соросите данъци не плащаме.

    Коментиран от #9

  • 8 Михаил

    11 1 Отговор
    Излишек да ама не.
    Пълна лъжа и измама.
    Да започнат да плащат вътрешен
    дълг.
    Хартия приема всичко!
  • 9 Клуб Криле

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "поздрави от сороснята":

    Стига с тези евтини спекулации. Полша е утвърден клиент на Локхит Мартин и се ползва с отстъпки, както от тук нататък ще сме и ние. Второ, Ф-35 за сега не е самолет за завоюване на въздушно превъзходство, Раптора е прекалено скъп, и тази роля е отредена на F-16V и F-15X за това са създадени. F-16V block70 е най доброто което ни е предлагал някой, с много повече възможности от всички F-16 правени до сега, и определено по-добър от Грипен. Трето, не е вярно че F-16V не съществува и че бил само на хартия. През 2012 г в Сингапур са представени прототипи на F-16V които демонстрираха брутални летателни характеристики. За това има поръчки и допитване за него от Бахрейн, Тунис, Мароко, Тайван, Словакия, Австрия, Индонезия, Гърция, Оман, Хърватия и България. От Грипен С никой не се интересува, единствено Бразилия поръча Грипен Е. В родната му Швеция има план в действие всички Грипен С да се бракуват и да бъдат заменени с Грипен Е. Това са фактите и това реши Решетников че заслужават братушките от България. Само да вметна че за братушките от Сърбия са решили че Миг-29 втора ръка от Беларус им стигат, защо не Миг-35? Ами защото не трябва да се почувстват силни, тогава ще решат че могат и без Русия. Вие имате право да се кланяте на Русия, но когато фактите говорят и боговете мълчат.

    Коментиран от #10, #11, #23

  • 10 Рашка с чашка

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Клуб Криле":

    Ето ви статистика за изтребители които се намират на въоръжение и до сега от Израел. Победи - загуби във въздушен бой и самолети свалени от земята. Ф-16, 78-2-5. Ф-15, 104-0-0. Миг-29, 5-18-12. Имайте в предвид че много израелски пилоти са бивши съветски пилоти и са летели на Миг-29 и на Ф-16, ако пренебрегвате тяхното мнение и си повтаряте съветските мантри- няма по-добри от нас в света, значи сте неспасяеми идиоти.

    Коментиран от #15

  • 11 Bingo

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Клуб Криле":

    Те и американците разбраха що купуваме толкова скъпо тези самолети само ти още не си разбрал. Никой не го интересува дали си купувал преди самолети от САЩ, просто има заведени едни дела там срещу няКОЙ наши индивиди и целокупния български народ ще трябва да плати сметката. ББ знае, че ако изготи КОЙ ще изгори и ТОЙ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пилотът Гошу

    13 3 Отговор
    Само да попитам, кат има излишък.. Уж... За къф хОй теглихте заеми, а? Има излишък само от идиоти в Парламента ...

    Коментиран от #18

  • 14 МАГАРЕ

    7 1 Отговор
    Значи можем да си купим още
  • 15 Пилотът Гошу

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рашка с чашка":

    Абе аре бягай да духаш супата с твоите статистики... Що не кажеш откъде са големите цифри при Фките? 1982ра може би? Как си ги цопнал, сякаш не са се били в отношение 20:1 както обикновено... МиГ 29 е загубил 6 в Сърбия, 5 в Ирак, 5 в Етиопия и 2 в Ливан. Фките са направили почти всички сваляния 1979 - 1982... Срещу разни Миражи, МиГ 21 и тн... Ф15Е пък дори има отрицателна статистика... И то от земен огън... 1-0-3... Та тая статистика става само да си бършеш задника с нея. Единствено контролите на САЩ и Индия могат да ти дадат някаква представа и пак е относително. А индийците имат лошите навици да разсипват от бой американците с резултат 90%... И то с изключени N011 Bars и с обикновени Су30, вместо ъпгрейднатите. Та брошурката е едно, реалното приложение друго и броя на армията трето... Все едно да викаш "тея сърби с техните 6 самолета що не разсипаха американците с техните 200"... Нищо не е както си го мислиш....

    Коментиран от #16

  • 16 Рашка с чашка

    3 10 Отговор

    До коментар #15 от "Пилотът Гошу":

    Миг-29 е победил до момента два граждански самолета,, Чесна ", един Су-25 на Украйна, един грузински дрон и един хеликоптер в Еритрея.

    Коментиран от #26

  • 17 Next

    3 1 Отговор
    Ами дайте този излишък на домове за сираци. В бат'разБойковата кочина нищо не е както трябва.
  • 18 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пилотът Гошу":

    Защото няма пари кеш в излишък, а всичко е заеми и цифри. И не знам сега с тази издънка в туризма как е възможен излишък при положение, че вземанията им от този голям и важен сектор през летния сезон ще са нищожни.
  • 19 Стария рокер

    4 1 Отговор
    Журналистиката, съвсем я закъса .. Не КУПИ, а ПЛАТИ българската държава !
  • 20 Urko

    5 1 Отговор
    Много сложно се аргументирате! Ще обясня със следния въпрос:
    За чик са ни тези 8 самолета?
  • 21 Фараон

    4 2 Отговор
    Тези артефакти f-16, блокаж 70- блян са абсолютен зян!
    То, ако на света някой може да бъде прикаран и прекаран като пълен бонак, това ще е български- политик, респективно българската Държава!
  • 22 Бабун

    6 2 Отговор
    Те са осем, защото са планирани да летят на 6- ти май парада, две по три бройки, а два ще са на земята за някакъв ремонт. Демек ще имат представителни функции. Демек "Паисееее идеееем"!
  • 23 Хрониките на соросоидите

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Клуб Криле":

    А стига бе, викаш поляците са стари клиенти на локхийд мартин, ише от 70-те миже би?! Те до сега колко самолета имст от тях: 0; с думи: НУЛА. Ако Ф35 не е за въздушно превъзходство, за какво е? За красота ли ги купуват поляците. И ние с тези 6 бойни Ф16 от кой ще „завоюваме въздушно превъзходство”? От мигриращите щъркели ли?
  • 24 Токин

    9 0 Отговор
    България няма късмет! Още през 2014 г. фараон Цветан Василев сви бюджетния излишък на България с едни 4 млрд. лв. покрай неговата афера с КТБ и това, че си играеше на банкер, а беше прост фараон на пирамида!

    Коментиран от #25

  • 25 360

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Токин":

    ОТ КТБ ПОЛОВИНАТА ПАРИ СА ПРОСЛЕДЕНИ В РУСИЯ - Руснаците си компенсираха загубите по Южен поток, ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА БЕЗВЪЗМЕЗДНИ КРЕДИТИ ИЗТЕГЛЕНИ ОТ ПРИБЛИЖЕНИ НА ДПС и БСП - Кръгът антиБорисов - ,ТВ7 и тн
  • 26 Ягодко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    А F16 ги има тези победи,ама на плейстейшъна.
  • 27 Руска Мечка

    0 1 Отговор
    Су-то ще го яде тоя колзет както си иска купихме си кенефииии за милиарди за толкова полезни неща можеха да се ползват тия пари ама нали ни управляват гъзоблизци
  • 28 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Какви комунисти ти се привиждат бе чедо? Американците дето лапнаха два милиарда комунисти ли са?
  • 29 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    А бе тия козяшките тролове арно обясняват за убавите самолети.А ма да обяснят за чий к.. са ни те с нападателни оръжия.Кого ще нападяваме с шест самолета?