13 Ноември, 2019 15:24 2 666 17

Намибия се отваря за българския бизнес

  • бизнес-
  • намибия-
  • екатерина захариева

Визита на Екатерина Захариева

Намибия се отваря за българския бизнес - 1
Снимка: МВнР

Президентът на Намибия покани българския бизнес да инвестира в страната му.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря във Виндхук с президента на Република Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещение на външен министър на България в страната, съобщават от МВнР.

“Благодаря за помощта на България в борбата ни за независимост. Ние сме приятелски държави. Сега отношенията ни трябва да бъдат издигнати в нова фаза - в икономиката. Инвестирайте в нашата мирна и демократична страна”, заяви президентът Гейнгоб. На срещата присъстваше и министър-председателят на Намибия г-жа Сара Кугуингелуа.

“България ви подкрепяше в борбата за независимост, ние бяхме едни от първите страни, които признаха вашата държава през 1990 година. Да се фокусираме на връзките между бизнеса и между младите”, призова Захариева.

Тя добави, че Намибия може да разчита на съдействие и на европейско ниво в областта на политиката за младите хора, образованието и културата, тъй като това ще са ресорите на бъдещия български еврокомисар Мария Габриел.

Българският вицепремиер добави, че сме четвърти по икономически растеж в ЕС и че десетки намибийци са завършили у нас висшето си образование, а сега страната ни е готова отново да дава стипендии за студенти от Африка, особено в областта на инженерните науки и високите технологии.

Президентът Гейнгоб заяви, че разчита на опита на България в политиките към младите хора: “Имаме висока младежка безработица, образованието ни все още не съответства на нуждите на пазара на труда. А и младите хора не са подготвени да стартират свой бизнес. Насърчаването на иновациите и добавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е важно. Младежта в нашата страна трябва да бъде ангажирана.”

По време на разговора бяха откроени като потенциални теми за сътрудничество още селското стопанство, туризмът, изграждането на старт-ъп компании и проектите в подкрепа на овластяването на жените. И двете страни изразиха готовност да работят за развитие на договорно-правната база между България и Намибия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    13 1 Отговор
    Тия, ако ще чакат на нашия бизнес, хич не ги виждам....
  • 2 Tiho

    17 2 Отговор
    Катето Захариева кога ще почне да се облича адекватно, а не като от "Гости от миналото"

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    9 0 Отговор
    Това и бай Тошо го е пробвал, и ефекта беше потресаващ.
    Ще се повтаряме ли?
  • 6 липид

    12 0 Отговор
    Пробвайте и в Нубия!
  • 7 миш

    9 0 Отговор
    Ще открием завод за капачки за буркани и един за гайди.Те не инвестират в България,те па чакат в Намибия.
  • 8 999

    4 1 Отговор
    Да се фокусираме на връзките между бизнеса и между младите”, призова Захариева

    Сиреч, както казва вожда, очаквайте гости желаещи да станат европейци
  • 9 Обикновен човек

    12 2 Отговор
    Ще внасят говорящи маймуни от Намибия за да подсилят българската икономика ,но в никакъв случай няма да вдигнат заплатите за да работят българите в България имам чувството че ГЕРБ мрази и ненавижда българският народ!!!!
  • 10 реалността

    8 0 Отговор
    в тази мирна демократична държава не е е такава каквато си я представяме ние в България, десетки хиляди болни от СПИН, огромна безработица, и почти никаква икономика с изключение на добре работещата минна промишленост за добив на злато и диаманти под вещото ръководство на световния монополист Де Беер, оскъдна инфраструктура, и много малко бели заселници, плюс температури от 50 градуса над нулата лято и пясъчни бури от пустинята Намиб, така че трудна работа с инвестирането на 20хил. км. и то най вече си заслужават златото и диамантите, защото там друго няма с изключение на едно находище на литии, което може би ще разработи Илон Мъск, та не виждам кой ще допусне наш инвеститор в този монополизиран сектор от белите акули в бранша.

    Коментиран от #12

  • 11 Робус

    5 1 Отговор
    Ердоган в САЩ, стокообмен за 100 милиарда гущера. Какъв ли стокообмен ще имаме с Намибия?
  • 12 Грунгу

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "реалността":

    А бе Брат, то нашето злато ни го отмъкват из под носа ни, кой ще ни допусне там да копаем за злато, нали веднага ще ни обяват за недемократична страна управлявана от диктатор,, и току виж сме озовали бежанци на някъде
  • 13 човек от село

    9 1 Отговор
    Тази очилата кобра-Катето Захариева е отишла в Намибия да търси
    черна мамба да я оножда,щото във България няма кой да се навие,дори и да си плати!
  • 14 слаботоков

    3 0 Отговор
    Захариева,от Намибия освен големи черни,и дебели пишки друго няма кво да вземем!
  • 15 Радо

    2 0 Отговор
    За Намибия ще изнасяме филии намазани със свинска мас и с червен пипер отгоре.
  • 16 Моше

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Tiho":

    Сестра Сара да си облече дългата черна пола върху анцуга и фанела която да е по дълга от черен шлифер, и да не забравя забрадката.
  • 17 кючук чобан Калитко

    1 0 Отговор
    Тази наша министърка е като хваната от гората, защото не знае, че на официални протоколни снимки кръстосването на краката е недопустимо.