29 Ноември, 2019 11:47 3 046 14

България – новият енергиен хъб в региона

  • херо мустафа-
  • атлантически съвет-
  • лекция-
  • софия-
  • икономика-
  • енергетика-
  • отбрана

Бизнес и отбрана са двете ключови теми, по които ще работи новият посланик на САЩ у нас

България – новият енергиен хъб в региона - 1

От 1996 г. традиция новопристигналият посланик да започне мандата си с лекция организирана от Атлантическия клуб. Посланик Херо Мустафа започна лекцията си на български език, почитайки Деня на благодарността, който се чества в САЩ на 28 ноември: „Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна – България. Работя с най-добрия екип и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура, както и за това, което ви вълнува. Именно заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни“.

В свята лекция посланик Мустафа отбеляза, че тази година отбелязваме две важни годишнини – 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години членство на България в НАТО. За три десетилетия САЩ и България заедно са постигнали много, най-вече при засилване на военните и търговски взаимоотношения.

„Нашите взаимоотношения постигат ново ниво на растеж и ангажимент, започвайки с историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на България Бойко Борисов по-рано тази седмица. Важен резултат е рамката за стратегическо партньорство, пътната карта за продължаване на сигурността и отбраната, икономиката и търговията, енергетиката и за върховенството на правото. Фактът, че сме реализирали тази пътна карта с България показва важността и потенциалът, който виждаме в тези взаимоотношения“, допълни посланикът на САЩ.

Отбран и сигурност и икономика и енергетика са двата ключови стълба, по които ще работи в своя мандат посланик Мустафа. „България активно предприема стъпки, за да модернизира военна си сила. Инвестирани са над 350 млн. USD във всякакви дейности за тренировки. Над 5000 българи от отбраната и цивилни граждани от Министерствата на отбраната, на външните и вътрешни работи са преминали през американски програми за обучение. Дали сме милиони долари за подкрепа на над 60 проекта за развитието на икономиката“, уточни Мистафа.

Като част от това стратегическо партньорство ще започне нов диалог за развитие на изграждането на 10-годишен план и двустранно сътрудничество срещу заплахи по море, хибер и киберзаплахи. Ще продължи сътрудничеството във военния сектор и динамичните сценарии. САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за осигуряване на защита и достъп до високо развити американски технологии за отбрана. Също така САЩ проучват възможности двете страни да произвеждат части за отбрана.

„Последните 30 години виждаме как България се възстановява от разрушителната икономика по време на комунизма и развива процъфтяващ ИТ сектор. Над 2 млрд. USD са инвестирали американските компании в България. Това е създало над 30 000 работни места с високи умения, както в енергетиката, така и в селското стопанство. САЩ са един от 6-те най-големи инвеститори с постигнат стокообмен от над 1.2 млрд. USD“, каза посланик Мустафа. От САЩ внасяме високотехнологични продукти, медицинска техника и това е само началото, според новия посланик.

Може да създадем още повече икономическа стойност и социални ползи от двете страни на Атлантика. САЩ предоставят своята помощ, достъп до компаниите, за да могат българските граждани да се обогатят.

В идните месеци ще има преговори между български и американски компании в секторите здравеопазване, отбрана, технологии. Американското посолство ще е домакини на търговски делегации. „Ще се съсредоточим върху старъпите и инкубаторите. Надявам се българската диаспора да е част от този стокообмен и да бъдат незаменима част от този процес“, допълни тя.

Специално място в речта на Мустафа беше отделено на сектор „Енергетика“. „Сътрудничеството по отношение на енергетиката е ключова тема в Белия дом. Президентът Тръмп и премиерът Борисов обсъдиха как България ще стане истински енергиен хъб в региона“, каза Мустафа. Наличието на такъв хъб ще наложи реформи във вътрешния пазар на газ, като осигурен честен и прозрачен такъв, което е ключово условие за диверсификацията.

„По отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения. Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат различните възможности и да се включат в диалог с българските партньори по един добър начин“, допълни посланика на САЩ у нас.

„Докато съм в България се надявам не само да опозная обикновените българи, които показват кураж , упоритост и творчество в ежедневния си живот, но и също така да се докосна до огромния потенциал на българските хора за постигане на едно ново ниво между САЩ и България“, заключи посланик Мустафа.

През следващата седмица в посолството на САЩ в София ще пристигне нов съветник по правните въпроси. Плановете са той да работи както с правителството, така и с гражданите с цел засилване на юридическата независимост и справяне с корупцията. САЩ освен, че насърчават прозрачността, ще работят и за защита свободата на медиите и уважаване на малцинствата.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам.

    5 11 Отговор
    Много сте нахални вие от факти бе пишещите тук ви правят забележка да не публикувате снимки с Херо Мустафата вие пак продължавате не е етично така уронвате престижа си на най добра медия в България ХА ХА ХА поне и закривайте лицето...
  • 2 СссереМ

    12 25 Отговор
    Хората са дали над 350 мил. долара БЕЗВЪЗМЕЗДНО ,и над 2 милиарда инвестиции, а руската кочина какво ни е дала освен робство,продажна русуфилска паплач и безброй интриги.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Забелязъл.

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ти си много болен мозък американец и безвъзмезно все едно Херо Мустафа да стане мис Свят ?????
  • 4 Еднорък бандит.

    10 5 Отговор
    Направих си една чекия на снимката на Херо Мустафата много ме кефи тя е номер едно по красота в целият свят.

    Коментиран от #5

  • 5 Омг

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Еднорък бандит.":

    По добре от некоя гнусна рускиня, която освен да мрънка и недоволства нищо друго неможе да прави
  • 6 Херо Мустака

    9 6 Отговор
    Българин да си е Зла съдба Това не е име на народ а болест някаква
  • 7 Соломон

    10 1 Отговор
    Пародия.
  • 8 Грифин

    5 1 Отговор
    Повече би и отивало да изнесе някоя лекция в училището Хогуортс (който е гледал или чел, ще се сети), като образ много си пасва.
  • 9 Грую

    5 1 Отговор
    Как какво? Ще се вози на джипа на Бо'ко разбира се!
  • 10 Лелееее

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ба си инвестициите.
    Забравяш заграбеното хей.
    Това дет казваш инвестициите са сигурно за ел централите дет плащаме им тока на тройна цена с наша суровина и мизерни заплати ,дет се самонастаниха тук(е посредством няколко властимащи продажници)безплатно,дет ни разбиха военната индустрия,дет ни срутиха енергетиката.дет като на приятели ни продават нападателни самолети и то на какви парии и то паричките предварително а тенекиите кога станат.
    След някоя и друга година колкото и да си продажен друга песен ще запееш
  • 11 ела

    8 2 Отговор
    Къкво ще прави Американския посланик в България ? Отговорът е ! Русия ще ни нападне всеки момент тя е заплаха и трябва да се въоръжаване ?! Трябва да купуваме оръжия от тях.Забележете ден не минава Македония и Сърбия да не ни "създават проблеми" а Русия чака и ще ни нападне просто ужас ! Това е тяхната пропаганда така "плашат" собствения си народ уж те са " най-демократичната и свободна страна " ще я нападнат " лоши държави с лоши хора " Ако живеем спокойно това е благодарение на тях.Къкъв цинизъм, лицемерие и простащина , свинщина нима тези убийци и престъпници пазаят България човек действително трябва да малоумен за да повярва.
  • 12 Ultra

    2 3 Отговор
    Верният път за България е само един - пълна интеграция в ЕС и все по- тясно сътрудничество във всички сектори на икономиката и отбраната със САЩ! Всичко друго е русофилска алабалистика и кухи надежди, че каскетът може да се превърне за една нощ във филцова шапка:)
  • 13 От Живков.

    2 0 Отговор
    Кво ти разбира овчата тиква бгт е касичка бе кво произвеждаш ааа 700000 административен апарат колко фирми произвеждат и изнасят в еврогейския съюз 60 а 800 са подали заявления са да ебъ малоумника
  • 14 Ред Хот Чили Пепърс

    1 0 Отговор
    Нейно превъзходителство е очевидно примерна чиновничка. Постила си за възходяща кариера като се прибере в Минесота от банановата република. Забелявате ли как в речта си буквално ви "оправя дереджето" като ви казва какво трябва да правите в Бантустан, ахахахахахах!