Last news in Fakti

19 Декември, 2019 23:29 2 067 20

5 компании в кратката листа за АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • теменужка петкова

Планове на правителството

5 компании в кратката листа за АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Общо пет са компаниите в кратката листа, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това информира депутатите от енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова.

Петте компании са: "Росатом" - Руска федерация, Си Ен Ен Си, Корейската хидро и атомна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик".

Петкова обясни, че това са петте компании, към които ще бъде отправена покана за предоставяне на обвързваща оферта. Министърът обясни, че компаниите "Фраматом" и "Дженерал Електрик" са включени в този списък, тъй като те са заявили желание за участие в проекта.

По думите ѝ "Фраматом" заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, "Дженерал Електрик" също заявява желание за участие в проекта с производство на турбини и друго оборудване, като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

"Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика", каза Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диамантената ръка

    4 10 Отговор
    Не ни трябват атомните бомби от Инджирлик, ако направят Белене. Да отиват и да правят нови два блока в Козлодуй.

    Коментиран от #3

  • 2 ГосТ

    13 4 Отговор
    По Канал1 върви реклама на Контур глобал и Марица изток 3. Колко са екологични и какви инвестиции са направили в българската икономика 🤣🤣🤣
  • 3 ГосТ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Диамантената ръка":

    Аха, ако го довършат краварите.
  • 4 Бай хой

    10 3 Отговор
    А гинка върбакова сигурно ще провежда кастинга(търга).
  • 5 соросоидни кърлежи

    15 3 Отговор
    AEЦ Кoзлoдуй зaeмa 25% oт инcтaлирaнитe eнeргийни мoщнocти в Бългaрия, нo дocтaвя 37% oт кoнcумирaнaтa eл.eнeргия. ВEИ-тaтa cъщo имaт 25% oт мoщнocтитe в Бългaрия, нo дocтaвят caмo 7% oт eлeктричecтвoтo. ТEЦoвeтe пък гълтaт 800 милиoнa глoби към EC зa врeдни eмиcии. И тeзи пaри ce плaщaт oт нac, пoтрeбитeлитe нa тoк. Зa дa мoжe кoвaчки, aмeрикaнцитe в Мaрицa, дoгaн и вcякaкви бoклуци, нaрeдили ce нa oпaшкaт, дa пeчeлят дoвoлнo. Атомната енергия не изпуска водородни емисии, които ние да плащаме, не затваря реки за да може някой да си пълни джоба, не хаби плодородни земи за соларни паркове. Цената на тока само и единствено ще скача. Но е малоумно ние да си даваме земята и лицензираната площадка, ние да поемаме всички рискове, само срещу 27% участие. При сегашната цена от 100 лв на мегават час нямаше никакъв проблем Белене за 10 милиарда лева вече да си работи и да се изплаща.
  • 6 между другото

    15 5 Отговор
    Нали сме били много "развита" държава към 44-та година, та сме имали 17% електрификация и всичко на всичко 2, повтарям ДВА ЯЗОВИРА с вносни турбини. Та, "тъпите" комунисти не само че изграждат още 54 ВЕЦ-а и още хиляди микро поливни язовирчета, ами и почват да си правят сами търбините и генераторите за ВЕЦовете. Ако не беше тая демокрация, дето се унищожиха 3500 предприятия, не само че Белене щеше да е построено преди 10-20г., ами и сигурно турбините и генераторите щяха да са си наше производство и въобще всичко по елетрификацията.

    Коментиран от #7, #10, #17

  • 7 един българин

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "между другото":

    Абсолютно вярно!!!
    По времето на бай Тошо България от селскостопанска държава се превръща в мощна индустриално държава с много производство. Всеки искаше да си купи "произведено в България"!
  • 8 Сеянин

    7 2 Отговор
    Аз познах! "Дженерал Електрик".ще спечели участие в томболата! Ще се изхвърли ПЛАТЕНОТО РУСКО ОБОРУДВАНЕ НА АЕЦ - БЕЛЕНЕ И ЩЕ ЗАПОЧНЕ НОВА ЗАВИСИМОСТ! Целта е не атомната централа, а зарибяването в кредити! Които Горанов и ББ разписват, с цел оставането им на власт! Направете справка за- кой подписва за кредити и кой ще ги изплаща! ПОЗНАХТЕ- БЪЛГАСРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ИЗПЛАЩА КРЕДИТИТЕ!
  • 9 Кърлежи

    6 0 Отговор
    5 кърлежа, и 5-торно по-скъп ток.

    За чий го строите, като цената ще е непосилна за потребителите.
    Не че е ако е евтина, няма да го изнасяте за износ, както Козлодуй, само 5% от евтиния ток стига до потребителите.

    А с 800% по-скъп ток от перки, фотоволтаици и ВЕЦ-ве да го купуват гарантирано българите. 460 ВЕЦА - трябва да лапат бившите политици и васалите около тях, единственият бизнес, който ти е с гарантирана печалба и като им видиш имената, все отбор кандидат затворници.

    Съд и затвор за вас, олигархична хунта управлявала ни 30 г.
  • 10 Zezo

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "между другото":

    Само дето след 10.11.89 децата ни избягаха от проспериращия комунизъм и отидоха при умрелите капиталисти. Защо ли?

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Крълежи

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Zezo":

    Щот тока и водата са по-евтини в чужбина, съотношение доход - цена.

    При добрият капитализъм в БГ след 1989 г. сметките, условията на живот - въздух, престъпност станаха непоносими.

    Хорада избягаха от "българският капитализъм и псевдодемокрация" и отидоха в държави със закони, ред и социална справедливост.

    Ко се прайте на "умрели лисици" избягахте от чудовището, което създадохте, Луканов, Костов, Софиянски, Янчулев, Пръмова, Михайлова,... отбор юнаци кандидат затворници.
  • 12 Trun

    7 0 Отговор
    Фраматом и Дженарал електрик са ПРОДАВАЧИ НА ОБОРУДВАНЕ, а не инвеститори. Това, че ни предлагат финансиране ( лизинг) не променя това.
    Поредната димка за наивници.

    Коментиран от #14

  • 13 Йозеф

    5 0 Отговор
    "да се спрем на тези пет компании"...
    😂😅
    Значи производители на оборудване за АЕЦ искат да ИНВЕСТИРАТ в Белене... фамозно!
  • 14 Кърлежи

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Trun":

    За което ще искат процент, кво се праиш?
    Веднага се калкулира в цената за крайният потребител!

    За това се натискат толкова фирми, щот не печелят, те горките са на загуба, ай..

    Аман от хитреци, които вегетират на гърба на България.
  • 15 Българина

    8 0 Отговор
    Само не разбрах американците и французите за какво са одобрени? Те искат само да си продадат машините, не са инвеститори. Какво правят в списъка изобшо?
  • 16 защо ли, отговор веднага

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Zezo":

    за да се възползват и те от благата които капиталистите от бившите и нови империи окрадоха от народите на цял свят. Оказа се, че не само капиталистите обичат краденото, но и някои комунисти, а и не само те.
  • 17 ДДД

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "между другото":

    Ами като беше толкова добре през комунизма защо тогава дрогарите напровиха обратен завой, да бяха продължили като Северна Корея.
    Сега нямаше да има Кавачки и Банев и още без брой бивши другари и агенти...Трудно ви овират главите добре, че скоро няма да ви има на този свят.

    Коментиран от #18

  • 18 Има разлика

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДДД":

    Между комунист и комунист. Едните са работили за да развият индустрията на България, а други като Костов, Божков и т.н. викаха „държавата е лош стопанин давайте да продаваме, ликвидирамеи приватизираме”. И резултата е от 3500 завода, построени през 45-те години на комунизъм, сега са останали няма и 100. Същата е и съдбата на работвщите в тях - населението ни е с 3 мишиона по-малко.
  • 19 Си Дзинпин

    3 0 Отговор
    Няма да стане, не виждам Китайци
  • 20 незнайко

    1 0 Отговор
    КАК МОЖЕ ТАКИВА ВЕЛИКИ ФИРМИ ДА ИСКАТ ДА СТРОЯТ "АЕЦ БЕЛЕНЕ" ВЪРХУ СЕИЗМИЧНА ОСНОВА !!! Може би са "проверили", че вече няма такива страхове, защото сеизмологията се е променила !!! " КЪДЕ СА ЗАПАДНЯЦИТЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ "