Last news in Fakti

20 Декември, 2019 21:31 7 721 32

Одобриха намалението на ДДС в Румъния

  • румъния-
  • ддс-
  • намаление

Проектът бе предложен от 5 депутати от Национално – либералната партия, сред които и Флорин Роман

Одобриха намалението на ДДС в Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Комисията по бюджет и финанси в Камарата на депутатите в Парламента на Румъния прие проект за намаление размера на ставката за ДДС от 19 на 16 %, считано от 1 януари 2020 година. Ставката на ДДС за хранителните стоки се намалява от 9 на 5 %, уточнява сайтът „РусеИнфо“.

Проектът бе предложен от 5 депутати от Национално – либералната партия, сред които и Флорин Роман. 13 депутати от комисията подкрепиха предложението, а двама бяха против. Най – много гласове дойдоха от групата на социалистите за изненада на национал – либералите. Причината е, че допреди месец и половина социалистите бяха в управлението на страната и правителството се противопоставяше на намалението.

Предложението бе прието в Сената, а вчера бе подложено на гласуване в Камарата на депутатите.

След намалението се очаква в бюджета на държавата да постъпят към 8 млрд. леи повече като цяло, а само по отношение намалението за храните – 3 млрд. леи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СвръхАз

    101 6 Отговор
    Е само ние ли останахме прости бе... Поне на книгите, лекарствата и храната да намалее... Така без излишни покачвания на заплатите, ще се усетят хората с по висока покупателна способност... Не знам защо не го правят депутатите..

    Коментиран от #3, #22

  • 2 Пак го казвам ако някой не го е прочел

    81 4 Отговор
    А тук какво става? Нищо. Трябва да се задействаме. Казвам го пак, за да го видите ако още не сте. Колкото повече хора разберат това, толкова по - близо ще сме до оправянето на България. Ние сме виновни за състоянието на държавата, независимо дали тя просперира или запада. Много хора са заспали. Затова трябва да събудим хората около нас. Всеки, който все още е буден трябва да събуди останалите и да ги накара да разберат, че само с бездействие и мрънкане не става. Трябва да стане верижна реакция. Колкото повече хора проумеят, че само от нас зависи дали България е зле или не, толкова повече ще се присъединят - така работи конформизма. Само така можем да се оправим - обществото да се събуди. Няма кой да събуди обществото,освен все още будните българи. Затова е изключително важно сега да се действа, преди никой буден да не остане. Ти, който четеш, имаш силата да промениш нещо, още сега. Промени мнението на някого, накарай го да мисли, че всъщност оправянето на държавата зависи от него, както и от всички останали. И че само ние можем да оправим България. Разпространи посланието. Това е единствената надежда за България на този етап. Аз вече го правя, дори и в момента. Силата е в теб да промениш статуквото. Демокрацията се прави от хората.
  • 3 До 1

    63 3 Отговор

    До коментар #1 от "СвръхАз":

    Трябва да се задействаме, иначе нищо няма да се оправи. Мафията няма да го позволи.
  • 4 Maf1ata BG

    44 2 Отговор
    А тук ще го вдигнат! :(
  • 5 мечо

    36 4 Отговор
    всичко се дига храна вода дрехи всичко стана скапо никои не милее за хората бедни сме без работа никои от никаде не пумага ето хората намалат данаци а тука точно убратното тука се повдигат ,какво триабва вав романия ли да се преселим за да се усазнаят поллитиците

    Коментиран от #7

  • 6 Очаквам

    55 3 Отговор
    сега да излезе оня МАЗНИЯ дето го е страх от земетресения и да започне да се плюнчи колко са ни ниски данъците и да си траем щото цъфтим отвсякъде.
  • 7 Учителят

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    Както чета и неграмотността се е вдигнала, но иначе си прав.

    Коментиран от #8

  • 8 Е да

    39 2 Отговор

    До коментар #7 от "Учителят":

    Прав е, но не политиците трябва да се осъзнаят. А ние. Крадците нямат съвест, не ги е грижа за България а за джоба им. Затова трябва да се задействаш, както и всички останали и да събудиш и другите около теб. Всички трябва да знаят, че всеки един от нас е виновен за състоянието на България, било то хубаво или лошо, и само в наша сила е да оправим България. Това е единственият начин. Ако народът не се събуди и не стане независим управляващите ще ни водят като стадо овце, по своите интереси. Само будните българи могат да оправят България на този етап. Като събудят всички останали. Това е единсвеният начин да се оправим. Демокрацията се прави от хората, но от будни хора.
  • 9 Гошо

    12 1 Отговор
    Тоя Флорин Роман не го знам кой е, ама знам кой е Флорин Салам!
  • 10 Горанчето

    23 0 Отговор
    Ей, мамалигари - сус бре, къде ми отиде рекламата?
    Аз тъкмо искаш увеличаване и....
  • 11 Plovdiv

    38 1 Отговор
    Просто трябва в един момент да излезем на улицата, ей!!! Ама всички, без изключение!!! Няма герб, бсп, сдс, дпс, и незнамсиоще кви! Това е една гнусна, цинична, безочлива клика от страхливци, която ни убива, буквално, но я тресе параноичен страх от протести. Трябва да ги узарим в гнусните муцуни и да им избием зъбите!!! Така че четете поста на: "Пак го казвам ако някой не го е прочел"(№2) - това и ИСТИНАТА!!!
  • 12 винету

    26 0 Отговор
    ХЛЯБА В ТУРЦИЯ Е НАВСЯКАДЕ С 00000% ДДС,
  • 13 ГЛАВАНАК

    28 7 Отговор
    МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В РУМЬНИЯ СЕГА Е 930 ЛВ., А БЯХМЕ ЗАЕДНО, НАЧАЛНИЦИТЕ НА БУДА ОТ ИЗТОК, ТЕЗИ С ХЬБОВЕТЕ И СКЬПАТА ГАЗ НИ ОКРАДОХА ДО ПОСЛЕДНО
  • 14 Алекс

    45 3 Отговор
    Ако е било толкова лесно да се събуди и вдигне българския народ, Левски е нямало да обикаля България и да създава революционни комитети. И въпреки колосалните си усилия и готовност за саможертва той не е успял да събуди раба в душата на българина... Жалко племе сме. Затова винаги сме се оповавали и чакали помощ отвънка...

    Коментиран от #21

  • 15 Алекс

    25 4 Отговор
    Ако е било толкова лесно да се събуди и вдигне българския народ, Левски е нямало да обикаля България и да създава революционни комитети. И въпреки колосалните си усилия и готовност за саможертва той не е успял да събуди раба в душата на българина... Жалко племе сме. Затова винаги сме се оповавали и чакали помощ отвънка...

    Коментиран от #16, #26

  • 16 Е да

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Алекс":

    Да но сега има медии и интернет. По - лесно от всякога е да се разпространи послание. А пък и Левски е действал различно. Той се е опитал да промени всички наведнъж, не да създаде верижна реакция - променя и събужда една малка група от хора, да речем 40 души. След това той и тези 40 души започват да будят други хора, казвайки им да събудят още хора. Така всеки човек ще събуди повече от самия него и работата ще е ефективна. Той е имал и ограничения, де. Все пак контрола върху мрежата, която е създал е трябвало да бъде много стриктен - били сме под турско робство и всеки е трябвало да бъде доверен на Левски и да не изпуска информация. Сега е доста по - лесно да се събуди народа.

    Коментиран от #17

  • 17 Алекс

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Е да":

    Прав сте! Идеята е определено добра и реално осъществима, ако приемем, че критериите ни за социална справедливост и човешко достойнство не са закърнели и рудиментаризирани.
    На България и по-точно на Северозападна България и трябва един Карлес Пучдемон. Патриот, който тачат и в Европа и не смеят да го предадат на властта в Мадрид.
    Между другото, има ли "влашко" малцинство в Северна България и ако има, дали не би заело по-радикална позиция в подкрепа на политиката на северната ни съседка?
  • 18 тоя с магарето

    2 23 Отговор
    Знам, че много ще ми скочите, но ... трябва да се гледа общата данъчна тежест, а не само един данък. Нашата не е много по висока от тяхната. Колкото повече ставки на ДДС, толкова по-сложно администриране и възможност за злоупотреби. И по-добре високи доходи, отколкото намаляване на данъците. Особено косвени. Да не забравяме, че и чужденците оставят ДДС в страната, което се отнася и за храните. Не само пият нали?

    Ето един материал :
    ЕВРОПЕЙСКИ СЕМЕСТЪР: ТЕМАТИЧЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ДОКУМЕНТ ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ
    https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/european-semester_thematic-factsheet_taxation_bg_0.pdf

    Коментиран от #31

  • 19 Браво!

    26 2 Отговор
    Само изродите от СИК, ВИС, МУЛТИГРУП рекетират гражданите с 20% ДДС, за да си пълнят банковите сметки и да се конкурират с американските милиардери
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боко Борисоф

    14 1 Отговор
    Ко са фалят румънягите с 16% ддс и 9% за раната. Аз пък ви маанах ддс за азарта и всяка година ви осиггорявъм излишак няколко милиарда които по Коледа раздава както ми скимне. А за това дету ви вдигам зъплатити и пенциити всяка година и вечи имъте дохуди 40% от това в ЕС ко ша кажити. Сядайти си на задните и ма избирайки отнову за да сте дубре!
  • 24 DDS

    5 1 Отговор
    Ха така, искаме намаление. В Германия е 15, в Швейцария 9, а във вашата прехвалена Унгария на Орбан е 27... А сега накъде?
  • 25 Васил

    9 1 Отговор
    Как ще ги стигнем Румънците?
  • 26 Жалък си ти

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Алекс":

    Не говори от името на другите, смотан.
  • 27 алчни

    10 2 Отговор
    Нашите управници са алчни ченгета. Тяхното безсрамие няма граници. Особено вечно ненаялите се партии ДБГ (Кунева), НДСВ (царя), ССД (Софиански), Глас народен. Да не пропуснем БСП, ДПС, ГЕРБ. И Валери Симеонов също! А какво ще стане ако всички заедно не спрем да плащаме данъци? Я си представете, че цяла България не си плати тока. Само няколко месеца...
  • 28 киро

    5 1 Отговор
    Нашите ако намалят ДДС на лекарства и храна ще вият на умряло , че няма да остане нищо за КРАДЕНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Горо

    6 2 Отговор
    В Румъния вдигнаха доходите, сега намаляват и ДДС от 19 на 16 процента, а у нас ДДС е 20 процента. Борисов няма интерес да намалява ДДС, защото откъде ще плаща луди пари за самолети, бойни машини и магистрали? За него е без значение дали народът му гладува или боледува. Всички останали партии в парламента уреждат задкулисни сметки и никой не може да му се противопостави. Освен самият народ. А той спи вече над 600 години.
  • 30 ами

    2 1 Отговор
    за избори 60 партии и 7 коалиции?!Да се ``задавят`` от власт...
  • 31 Паисий

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "тоя с магарето":

    Абе приятелю ти къде живееш..
    В кой джоб отиват тези данъци в държавата на Божков,Доган,Пеевски,ковашки и.......
    А цените на храните ни са повисоки от повечето държави в Европа.
    Как ще бъде конкурентен нашия бизнес
    Ние внасяме дори зеленчуци от румъния
  • 32 Ташко

    2 1 Отговор
    Е иначе как юе му купим на ББ нов самолет ако свалим ддс то. Да им приседне на входа, а на изхода - запек.