Last news in Fakti

3 Януари, 2020 20:47 8 452 20

Конфликтът САЩ - Иран удари валутите

  • валути-
  • валутна война-
  • сащ-
  • иран

Основни губещи на валутните пазари през петъчната европейска търговия са британската лира и еврото

Конфликтът САЩ - Иран удари валутите - 1

Щатският долар, японската йена и швейцарският франк поскъпват на валутните пазари, след като въздушният удар на САЩ по летището в Багдад, при който загина висш ирански военен, провокира напрежение на световните капиталови пазари с оглед на опасенията за възможен въоръжен конфликт между Вашингтон и Техеран.

Засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток доведе до бягство на инвеститорите във "валути-убежище", до покупките на държавни облигации от Германия и САЩ, което доведе до намаляване на тяхната доходност, до ръст на цените на петрола и до продажби на акции на фондовите борси по целия свят.

Основни губещи на валутните пазари през петъчната европейска търговия са британската лира и еврото, които поевтиняват спрямо йената, франка и долара, предаде БНР.

Паундът се понижава с 0,55% към 1,3061 щатски долара, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от новогодишния връх около 1,3280 долара. Британската лира поевтинява с 1% към едномесечно дъно от 141,00 японски йени и с 0,4% към 1,2700 швейцарски франка. Негативно влияние върху паунда продължава да оказва и неизвестността около насрочения за 31-ви януари Брекзит, както и серията слаби британски икономически данни, публикувани от началото на новата 2020-а година (влошаващата се промишлена и строителна активност през декември, слаби данни за потребителските кредити през ноември).

Еврото също губи позиции спрямо "валутите-убежища", поевтинявайки с 0,4% към 1,1125 щатски долара, след като в края на 2019-а година (на 31-ви декември) единната европейска валута поскъпна до 4-месечен връх от 1,1238 долара.

Еврото се понижава с 0,9% към 120,17 японски йени (най-ниско ниво от 10-и декември) и с 0,2% към 1,0825 швейцарски франка (най-ниско ниво от началото на септември 2019-а година). Днешните германски данни, показващи увеличаване на безработицата през декември, също допринасят за слабото представяне на единната валута.

Геополитическото напрежение в Близкия Изток допринася за поскъпване на японската валута и спрямо зелените пари, като тя се повишава с 0,5% към 107,90 йени за един долар, достигайки по този начин най-висока стойност от 1-ви ноември 2019-а година. Трябва да се има предвид, че именно йената се ползва в най-голяма степен като "валута-убежище" с оглед на статута на Япония на най-голямата в света кредитна държава (инвеститорите взимат евтини кредити в йени, за да ги инвестират в други валути или във финансови активи като акции и облигации).

Облигациите пазари също са повлияни от новината за въздушните удари на САЩ спрямо летището в Багдад, като търговците закупуват и държавни дългови книжа на САЩ и Германия с оглед на статута им на "инвестиция-убежище", което пък води до намаляване на тяхната доходност.

Така например доходността на 10-годишните американски облигации се понижава към триседмично дъно от 1,814%, след като само ден по-рано беше достигнат връх от 1,946%.

Доходността на 10-годишните немски дългови книжа пък намалява към двуседмично дъно от -0,248%, което е с цели 12 базисни пункта под 7-месечният връх, достигнат преди по-малко от 24 часа.

Понижения с между 4 и 6 базисни пункта и при останалите държавни облигации в рамките на еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русофил

    16 26 Отговор
    Ако трябва да избирам какво да крещя между Слава на САЩ и Аллах Акбар, моя избор е ясен.
  • 2 usa patriot

    21 49 Отговор
    IN GOD WE TRUST!
    GOD BLESS AMERICA!

    Коментиран от #8

  • 3 Ъъъъъ

    20 13 Отговор
    Важното е рублата да скача..

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нервен ( разбивача на тролове )

    16 2 Отговор
    половин един процент хем не е много хем не и малко .... Абе аз ще се запасявам с ракия то тва в ясно
  • 6 гост

    42 14 Отговор
    Някои българи са се поамериканчели... Чудя се, защо коментират в български форум. Нека си ходят по фащ. Но сигурно там няма кой да им обърне внимание.
  • 7 Я русский полюционер

    20 25 Отговор
    За тоалетните хартии турска лира и рубла нищо не се споменава, защото това не са валути и никой не го интересува с колко се е обезценила една тоалетна хартия. God bless America!

    Коментиран от #12

  • 8 Хитър Петър

    12 14 Отговор

    До коментар #2 от "usa patriot":

    Много смотан............. Махни "CapsLock-a", че с "Я руский полюционер" много се издавате, че сте един и същи, прродажен, козаяшки трол!
    Бе как не се усещате колко ви личи, че ползвате по 20 никове, ама плоският ви стил ви издава?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е те така

    10 2 Отговор
    Прави атентати - получи награди. Колко трябва да си икзвратен, че да одобряваш това. За тая валута до 50 години трябва да изтрият целия свят, бре.
  • 11 onq s konq

    10 14 Отговор
    След като ликвидирането на САМО ЕДИН Ирански генерал вдига Долара толкова чувствително,представям си пък ако самият Иран бъде нападнат какво ще стане!Затова и СЕГА Е МОМЕНТА Русия да прасне Иран преварвайки САЩ, и да си оправи ТОТАЛНО Рублата.

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Я русский полюционер":

    Ако погледнете графиката рубла-долар за една година ще видите,че въобще не се е обезценила.И последните месеци е 62 рубли за долар.
  • 13 Koko

    10 1 Отговор
    Странна работа. Тръмп удря ирански генерал, петрола хвърчи нагоре и кой потрива
    ръце от радост?

    Коментиран от #17

  • 14 А нашите

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    политици не се ли намира някой, който ако ги порасне, да си вдигне валутата. Питам, да знам на кои да симпатизирам.

    Коментиран от #15

  • 15 А нашите

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "А нашите":

    прасне де, уф тоя автоматичен преправач. :)
  • 16 ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъъ":

    Че рублите са си пари. за твое сведение рублата е по-скъпа от японската йена . Пък къде е Япония по стандарт че не се сещам ако знеш да ми кажеш.
  • 17 1944

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Koko":

    щатите са най големия производител на петрол. та кой печели казваш?

    Коментиран от #19

  • 18 без съд и присъда

    5 0 Отговор
    Ликвидиранерто на един човек, смятан за враг от управлението на дадена държава е държавен тероризъм! По какво това убийство се различава от убийството на Хашоги в посолството на Сауд.Арабия?
  • 19 БАХ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    САЩ наистина са най големият производител 14 мил.барела шистов невт на ден . Но като износител с 1 мил. барела са на опашката . От друга страна САЩ внасят 8 мил.барела на ден поради огромното си потребление . Та незнам дали са доволни от вдигането на международната цена . За сметка на това Русия изнася 7 мил.барела дневно и са най печеливши от мятането на бомби от Краварите !

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.