Last news in Fakti

13 Януари, 2020 17:23 15 064 44

Рекорден добив на злато край Крумовград

  • злато-
  • ада тепе-
  • крумовград-
  • dundee precious

Добивът на мед в Челопеч възлиза на 37 200 000 фунта за цялата 2019 година

Рекорден добив на злато край Крумовград - 1
Снимка: Shutterstock

Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM), която оперира две мини в България, отчита рекорден добив на злато, както за последното тримесечие, така и за цялата 2019 година. Това става ясно от официално съобщение на дружеството, в което като причина за постигнатия резултат се посочва откриването на рудника "Ада Тепе" у нас, уточнява money.bg.

"2019 година беше важна за DPM, като пуснахме в експлоатация втора златна мина и отчетохме рекорден добив. Производството ни в "Ада Тепе" беше особено впечатляващо, като се има предвид, че то беше постигнато през последните две тримесечия след отварянето ѝ през юни месец", посочва главният изпълнителен директор на компанията Рик Хоус.

"Развълнувани сме от потенциала си за развитие, като ще се възползваме от производството на злато и в двете ни мини, както и от оптимизиране на работата на нашия завод", допълва той.

Според данните, представени от DPM, през изминалата година добивът на руда в Челопеч достига 2 203 000 тона при 548 000 тона само за четвъртото тримесечие. За "Ада Тепе" резултатът е от 217 000 тона за последното тримесечие и общо 471 000 за втората половина на 2019 година след отварянето на мината. Това прави общо 2 674 000 тона добита руда от двете български мини за изминалите 12 месеца.

Добитият златен концентрат в Челопеч е 173 400 тройунции за 12-те месеца и 43 000 тройунции за периода между октомври и декември. Златният концентрат, добит в "Ада Тепе", е с обем от 57 200 тройунции за второто шестмесечие и от 26 500 тройунции за последните три месеца на годината.

Добивът на мед в Челопеч възлиза на 37 200 000 фунта за цялата 2019 година, като 10 000 000 фунта са тези за последните три месеца.

"В Челопеч обемът на златния концентрат, произведен през четвъртото тримесечие, беше малко над очакванията. Производството на мед беше в съответствие с планираното", се казва още в съобщението на дружеството.

"Производството в "Ада Тепе" през четвъртото тримесечие беше малко над очакваното в резултат на по-високото съдържание на метала в обработената руда", се казва още в него.

През лятото рудникът "Ада Тепе" беше официално открит, като това стана първата мина, отваряна в България през последните 40 години. Инвестициите в проекта са между 164 и 166 милиона долара.

За 2018 година DPM отчете печалба преди данъци, обезценка и амортизация от българския си бизнес, възлизаща на 116 800 000 долара. Приходите от мината в Челопеч бяха в размер на 213 600 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоенчу

    99 2 Отговор
    Честито на печелившите...

    Коментиран от #26

  • 2 Да се радваме ли?

    85 3 Отговор
    Да плачем ли?
  • 3 Гост

    148 6 Отговор
    и от всичкият тонаж за държавата остават само комисионните в определени хора с които някой е позволи това да отива в чужбина.
  • 4 Боклук си Бойко

    37 7 Отговор
    Кралицата майка Елизабет втора употреба гони циганката Мегън и тъпият принц,подлъгани и влюбен също се отказва от кралския живот.Не ги мисли реклами ,интервюта и няма да работят цял живот.Ако парите не са достатъчни Мегън след време ще се разведе.Принцът ще изреве на старата уруспия Елизабет и ще го приберат в кралският двор ,ще плаща кралска издръжка
  • 5 Behemoth

    45 2 Отговор
    Ха честито на печелившите! Хахахххххх....
  • 6 Фактъ

    151 7 Отговор
    За тях нашето злато за нас скъсани обувки и заплати от жълти стотинки. Оставка бе предатели.
  • 7 Май

    64 3 Отговор
    Още един за прокуратурата клиент май има..........
  • 8 Гост

    114 7 Отговор
    НАЙ-ПРОДАЖНАТА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ, В ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА.
  • 9 Дядото

    111 8 Отговор
    Ганьоооо....вместо да обладаеш алчния и продал на чужденците БГ печеливши бизнеси -КОСТОВ който сега харчи с дъщеря си милионите ,ограбени от теб и децата ти.....седиш пред телевизора и зяпаш сериалчета и се радваш на бързите кредити...!!! МИЗЕРНА ДЪРЖАВА!!!
  • 10 Вакум между ушите

    103 3 Отговор
    След 400 години колонизация на африканският континент , черните мукумби от някъде се сдобиха с калашници , и взеха леко леко да се освобождават от колонизаторите . А колонизаторите леко леко се намърдаха у нас . Работете сега до 89 години за пенсия , данъци , за да крепите колониалната територия.
  • 11 Монгола

    47 2 Отговор
    173 000 тройунции са 5 700 000грама Злато за година!
  • 12 гост

    89 3 Отговор
    30 години геноцид с Българският народ !!!! Всички (управляващи) ИЗМАМНИЦИ (избраници) не виждат по-далеч от БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ !!!!! Толкова много шансове имаме !!!! Но шепа мутри ни окрадоха и продължават!!!!! А НАРОДА ЩЕ ПЛАЩА !!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 bau

    28 1 Отговор
    da be.....6 tona zlato i 17 000 kg med,,........mn pove4e e,,,,,,
  • 14 Нарком

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Прав си , до един Татови възпитаници р верни на партията- майка
  • 15 Разбрахте ли?

    22 3 Отговор
    От последните гафове и информация, че всеки българин трябва да бъде еколог, за да запазим живота, земята и бъдещето си?
    Е тези със старите коли, по-трудно ще го преглътнат, както и тези които са били манипулирани в омраза към природолюбителите, чрез световно натрапената с фалшиво изграден образ защитничка Грета Тумберг....
  • 16 Лален

    76 6 Отговор
    Борисов поднови през 2018 г. тихомълком концесията и даде Ада-та на ДПМ. Предател жалък, рано или късно ще има съд и за него. Само калашниците ще върнат реда в страната ни. България вън от ЕС и НАТО! Смърт за предателите

    Коментиран от #24

  • 17 Българина

    47 3 Отговор
    На следващите избори отново гласувайте за Боко ТИКВАТА.
  • 18 Dada

    1 2 Отговор
    https://tavex.bg/blog/zlatnite-koncesii-na-bulgaria/
  • 19 Да да

    30 3 Отговор
    От кога мерим във фунтове в България? ОТНОСНО тройунциите - това е около 5 тона злато за цялата година или по 150 кг.на ден! Да няма утре статии как са вадили по 2 800 000 тона на година 🤣🤣🤣
  • 20 JPower

    36 6 Отговор
    Толкова декларират, а е много повече. Дано Иран да удари... Америка!!! Без война, България няма да се управи!!!!!
  • 21 Циганин

    44 1 Отговор
    И ние сме също се вълнуваме как продажните ни политици оставят чужди компании да заграбват природните ни ресурси докато натоварват българският народ с все по-големи сметки и данъци. Но ще дойде видов ден и за вас , продажни голтаци.
  • 22 Баба Люга

    46 3 Отговор
    Когато всичко, което е в нашите недра се добива от държавни фирми и от българи тогава ще тръгнем напред. Когато златото остава в държавния трезор и нашата валута има реална стойност, ще се отлепим от заеми и робство.

    Коментиран от #23

  • 23 Дядо Благ

    9 35 Отговор

    До коментар #22 от "Баба Люга":

    Аз помня времето, когато всичко беше държавни фирми. Голям цъфтеж беше, ама на налъми.
  • 24 Един блокиран от дирниците

    36 3 Отговор

    До коментар #16 от "Лален":

    Подготовката за даването на концесията е започната от правителството на м.ангала Костов. Отначало ДПС беше против, защото хората от общината не бяха съгласни да се замърсява въздуха, водата и почвата на този незамърсен от промишленост край, даже имаше протести на които имаше и хора от Гърция и Турция ! Но след като и хидроинженера от Бояна получи своя хонорар далаверата(концесията) веднага се уреди. Говори се, че държавата ще получи не повече от един процент и половина, и че без благословията на ДПС не може да получиш работа в "Дънди прешъс майнниг" - Крумовград...
  • 25 Биде

    36 2 Отговор
    Тровят земята ни, изнасят ни златото , а ние мълчим и псуваме.......
  • 26 Ние сме губещи

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стоенчу":

    Ние, целокупният български народ сме губещите. Колкото повече измъкват от България, толкова по-малко остава за България. Концесионната такса е много по-малка от концесионните такси в Африка и Азия и е 1,5% от добива, но платени в хартийки. Златото и другите ценни метали ориват в Америка.

    Преди години азиатската държава Киргистан изгони същите Дънди Прешъс, заради ниската концесионна такса там, която е била 30%.

    Тази концесия е най-омразната на българския народ, но всички политици вкупом са купени, иначе не биха мълчали, а биха прекратили концесионния договор на основание "Омразен на българския народ."

    А народът спи ли спи. Непробудно. Анти-народното събрание и анти-българските правителства го продават. Защото сме колония, а не суверенна държава. Спете, братя българи, спете бедни български граждани!

    Коментиран от #35

  • 27 Ангел

    29 2 Отговор
    Нека изнасят златото ни ,а да вкарваме и дишаме отровен боклук от Италия. Как да си оставя децата в България ,като сме обречено на геноцид ?
  • 28 КОНСТАНТИНОВ

    17 2 Отговор
    ТОВА И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ И НАИ ВЕЧЕ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ.ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ЕДИНИЯТ ПРОЦЕНТ КОИТО ОСТАВА.
  • 29 ЪРП

    25 2 Отговор
    СТОЙНОСТИТЕ ПОСОЧЕНИ ОТ УРОДИТЕ, КОИТО ОГРАБВАТ ЗЛАТНИТЕ ЗАЛЕЖИ НА БЪЛГАРИЯ СА УЖААААСНО ЗАНИЖЕНИ !!!
    УМНОЖЕТЕ ГИ ПО МИНИМУМ 15 И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ДОБЛИЖАВАЩИ СЕ ДО РЕАЛНОСТТА !!!!
    БЪЛГАРИЯ Е ОГРАБВАНА ОТ ТЕЗИ УРОДИ С ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ С МИНИНУМ 3 ДО 4 000 000 000 ДОЛАРА ВСЯКА ГОДИНА!!!!!!!!!!!!!! ФАКТ
    ТОВА Е НЕВИЖДАН ГРАБЕЖ , ПРИ КОЙТО БИХА НИ СЪЖАЛИЛИ И НАЙ-КОЛОНИАЛНИТЕ АФРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ!!!!!!!!!!
  • 30 ЪРП

    23 1 Отговор
    ИВАН КОСТОВ ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА 6 000 000 /МИЛИОНА/ ПРИ КОЙТО ДАВА ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЙ-БОГАТОТО В ЕВРОПА ЗЛАТНО-ПОЛИМЕТАЛНО НАХОДИЩЕ "ЧЕЛОПЕЧ" ТАМ ИМА КОЛОСАЛНИ СТОЙНОСТИ НА ЗЛАТО,МЕД И РЕДКИ МЕТАЛИ ПРИ КОЙТО ДОГОВОР СЕ ПЛАЩА 1,5% КОНЦЕСИОННА "ПЕЧАЛБА" ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!
    ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ЦАР -ШАПШАЛ , КОБУРГЧЕТО РЕШАВА ,ЧЕ 1,5% ЗА БЪЛГАРИЯ Е КОЛОСАЛНО ВИСОК ПРОЦЕНТ И ГО ПРАВИ НА 0,75% КОНЦЕСИОННА ТАКСА ЗА БЪЛГАРИЯ....., ТОЕСТ НА ВСЕКИ 100 КГ. ДОБИТО ЗЛАТО САМО, ЗА БЪЛГАРИЯ 0,75 КГ.!!! ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МЕД, И СВРЪХ РЕДКИ И СКЪПИ МЕТАЛИ СА ПОДАРЪК ЗА ГОВЕДАРИТЕ!!!!
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ РЕШИХА ,ЧЕ ТОЗИ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ Е ТВЪРДЕ "МАЛЪК" И РЕШИХА ДА ДАДЪТ ДА СЕ ОГРАБИ И ВТОРОТО НАЙ-ЗНАЧИМО И БОГАТО НАХОДИЩЕ НА ЗЛАТО "АДА ТЕПЕ" В ПОЛЗА НА ГОВЕДАР БОЙС И ОЩЕТЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО НЯКОЛКО МИЛИАРДА .......ДА ПОВТАРЯМ МИЛИАРДА ДОЛАРА НА ГОДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 31 ЪРП

    20 1 Отговор
    НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА : ПРОФ. ВЪЛКО ГЕРГЕЛЧЕВ , КОЙТО Е ЕДИН ТО НАЙ- ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЕОЛОЗИ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗЛАТНИТЕ ЗАЛЕЖИ НА БЪЛГАРИЯ И ЛЕДАЙТЕ ВИДЕТАТА С НЕГО ДА ВИ ОБЯСНИ ЗА КАКЪВ КОЛОСАЛЕН ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ С ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ СТАВА ДУМА!!!!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=_83YIrZ-Ilo
  • 32 321

    21 0 Отговор
    Това ако не е кражба...
    Инвестирали 160 млн., а печалбата - и то след амортизации, които са между 10 и 25 % - за една година 116 млн. долара. Няма други такива балъци - да избиеш цялата инвестиция за 1 година и половина и после само лапане...
    Вместо една магистрала, държавата да беше разработила 5-6 мини самостоятелно - без фалшиви инвеститори и щеше да има приходи по около 1 млрд. годишно.
  • 33 DPM далавера

    12 0 Отговор
    173400 унции при цена 1540 долара = 267 036 000, а печалбата 116 800 000, но от целият бизнес на DPM в България???!!!
    Ало!!!
  • 34 Волтьо Волтажев

    7 1 Отговор
    То бива, бива преписване ама преведете поне мерните единици в метрични - тонове, килограми и т.н. Какви са тия фунтове дето тройунцят тройната унция?!? Оволтажихме си волтажа!
  • 35 Курдова

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ние сме губещи":

    Народа не ти е стадо овце да го юркаш . Народа сам си изостави държавата като се разбяга като въшки по света и остави държавата на кого ? Запада е богат защото си ПЕЧАТАТ ПАРИТЕ САМИ. България е окупирана . Който разбрал - да е разбрал.

    Коментиран от #36

  • 36 бай Тотко

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Курдова":

    Аааа не ,първо дойде Костов ,и после народа се разбяга.
  • 37 Анализ

    6 0 Отговор
    Народа чете и се дразни, а друг колкото повече се дразним, толкова повече някой забогатява. Нищо, че държавата продава.
    Скоро за следващите няма да има какво да продадат от тази опоскана държава. Ама и за донори няма ни искат, защото от извратени материал не иска никой.......
  • 38 жалка картина

    7 0 Отговор
    Изнасят златото на България на безценица, никой не ги проверява освен злато и други безценни материали ,Тоя ,който е дал на концесия ограбването на българското злато ,крайно време е да носи отговорност В същото време България внася боклуците на света ,в тия боклуци имало и наркотици, за да печелят от тях
  • 39 Гост

    3 3 Отговор
    Май забравихте Луканов....
  • 40 лаборант

    8 0 Отговор
    В африканските държави концесиите са 30-50% от добива. В България - 0.5 - 1.5%.
  • 41 JUDES

    4 0 Отговор
    Имаше една народна приказка „Сливи за смет“ . Е, сега приказката е на Правителствата на Демокрацията и се нарича „Злато за смет“! Да им е честито на „булката“ и на „младоженецът“. . . а после някой (селският идиот) пита защо децата ни се натискат да емигрират към Канада, САЩ и Англия. Ами, че никой не прави сметка, че там плащат на нашите имигранти с ограбените от нас пари!
  • 42 Златар

    0 0 Отговор
    Само за справка, днес цената на тройунция злато е 1552,2 щатски долара
  • 43 гост

    2 0 Отговор
    а защо го даваме без пари ?????????? управляват ни шайка престъпници нещастници с това злато можехме да възстановим държавата си историята ще ви отсъди справедливо загдето унищожихте Родината си
  • 44 Ми ти

    1 0 Отговор
    Защо на Елаците дават малки заплати, като това е най богатия рудник