Last news in Fakti

11 Март, 2020 23:30 4 522 28

"Сауди Арамко" свали цената на петрола

  • саудитска арабия-
  • петрол

Решението е нов знак за започналата "ценова петролна война"

"Сауди Арамко" свали цената на петрола - 1
Снимка: БГНЕС

Петролните фючърси се понижават с близо 3% след информация, че държавният петролен гигант на Саудитска Арабия - "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) може да увеличи добивите си до 13 млн. барела на ден в резултат на получена директива от Министерството на енергетиката за увеличаване на максималния му устойчив производствен капацитет спрямо досегашните 12 млн. барела.

Решението е нов знак за започналата преди дни от Саудитска Арабия "ценова петролна война" насочена срещу Русия, след като Москва отказа да намали допълнително своето производство като част от усилията на формата "ОПЕК +" за стабилизиране на петролните пазари, припомня БНР.

Междувременно има информации, че Китай се стреми да увеличи запасите си от петрол на фона на тази ценова война.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават в сряда с 2,7% към 36,25 долара за барел, след като вчера нараснаха с над 8% в опит да парират част от бруталния ценови спад в понеделник с 24,1%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват с 2,8% към 33,45 долара за барел, след като ден по-рано и те отскочиха силно с 10,4% в опит да заличат част от мащабният спад в понеделник с 24,6%.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо

    52 8 Отговор
    Те хубаво намалят, нека си водят петролните икономически войни, ама нас хората няма да ни огрее, щот си имаме мафиотско управление

    Коментиран от #12

  • 2 Барба Ганиос

    34 6 Отговор
    Гроб = Маfia

    Коментиран от #24

  • 3 Червен еврейски интернационал

    13 9 Отговор
    Който назначи Владимир Шаломович,той и ще го уволни!.......същото се отнася и за приятелят му от САЩ , Дони-перчема

    Коментиран от #25

  • 4 Ай стига бе

    41 1 Отговор
    Малко статистика:
    За 2018 и 2019 год. цената на петрола на международните пазари е паднала с 30 процента. За същото време цената на горивото по нашите бензиностанции се е увеличила с 6 процента. Изводите си правете сами.
  • 5 НЕ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА

    20 2 Отговор
    ПО 1,60лв Е РЕАЛНАТА ЦЕНА В БГ ,НА ПРОПАН-БУТАНА 0,80ст .

    Коментиран от #8

  • 6 ASD

    25 9 Отговор
    Тръмп спря газовия проект"Северен поток". ПОСЛЕДВА ОТГОВОР. Отказвайки се от сделката ОПЕК+, Русия принуди Саудитска Арабия да свали цените. Резултатът след три месеца ще е ТОТАЛЕН ФАЛИТ на американската газова и нефтена шистова промишленост.

    Джентълменското споразумение за граница на конфронтацията САЩ-Русия между путин и Тръмп беше премината със спирането на "Северен поток". Сега руския кораб "Академик Черкаский", който ще продължи проекта плава с три военни кораба охрана!!! Проектът на Русия ще бъде завършен защитен от по-качественото оръжие. Тръмп ще загуби изборите на на фона на серията от фалити в нефтената промишленост и не само/борсов срив/.

    Коментиран от #7, #13, #14, #15, #17

  • 7 Роби

    10 17 Отговор

    До коментар #6 от "ASD":

    има лекарства за състоянието ти

    Коментиран от #26

  • 8 Кокорчо

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "НЕ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА":

    Ти пък, от 60 на 30 падна за барел, би трябвало да е левче и някоя стотинка
  • 9 Овцевоз от Того

    6 14 Отговор
    Преди това ще ти спрат копейките
  • 10 Лумпен

    9 2 Отговор
    Русия и Саудитска Арабия страни от третия свят ли са? Пада цената на въглищата и бананите и същите фалират! ? Спекулации- в БГ дизел и бензин са 2.20 и никакви 20- 30% не виждам!

    Коментиран от #11

  • 11 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лумпен":

    Абе не са. Ама това е съществена част от бюджета им. Все едно на някоя изхранваща се със селско стопанство държава. Да и замине реколтата по нивите. Или пък на технологична Германия, да и спрат автомобилостроеното. Със сигурност се усеща.
  • 12 НамалЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо":

    Ти се ай кю-то дибил.
  • 13 гост

    14 17 Отговор

    До коментар #6 от "ASD":

    "Умникоооо " , русконадупен , шистовите компании в САЩ не фалираха 2014-15 г при цени 20 долара за барел , а тогава имаха себестойност 45-50 долара за барел !!!! Сега себестойността им е ПОД 30 долара и даже още не са на червено при тия цени , той ги чакал да фалират , хахахахха !!! А случайно да си чул , че вчера Тръмп обяви , че АКО се наложи , ще им бъдат отпуснати безлихвени кредити (с 0, 01 % лихва , хахах ) до 500 МИЛИАРДА долара !!!! И това е само за начало , без никакво отражение за САЩ !!! А твоя Путьо се надява на умрелия си "резерв" от няма и 140 милиарда , сето ще свърши още преди края на годината при това развитие , хахахах !!!! Мечти русколизки наакани , по-добре гледай какво става като почнат гладни бунтове в кочината , че до 2-3 месеца и пенсии и заплати няма да стигат за хляб , да не говорим с какво ще ги плащат въобще !!!

    Коментиран от #19

  • 14 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "ASD":

    А академика ти кога положи барем километър тръби тогава плещи простотии , щото не знам къде плувал , ама още НЯМА И НЯМА ДА ИМА РАЗРЕШЕНИЕ да почва каквито и да е работи !!! Такива корита могат да работят само в "безаналоговия" Сибир !! В белите държави стават само за скрап !!!
  • 15 гост

    12 13 Отговор

    До коментар #6 от "ASD":

    САЩ в момента купуват като луди петрол на 30 долара и ще направят запаси за години напред на безценица !! Само икономиите от горива за армията и държавните служби ще са от порядъка на 200-300 МИЛИАРДА за всяка година на тия цени , които пари могат веднага да ги вкарат като гаранции за подкрепа на шистовите компании , да не говорим какъв стимул за икономиката са ниските цени на горивата за частния сектор !!!!! Тръгнал сульо комунистически да води ценови войни , хахаххах !!!! Абе умньо , на краставичар краставици ша продаваш , кога направиш икономика като САЩ , а не бензиностанция с ракети , тогава се пени !!!!!
  • 16 Миг 29

    0 0 Отговор
    Хайде нафтата 2 лв мърши
  • 17 Ей..приятел..

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "ASD":

    Ти от Карлуково ли пишеш? Доктор Георгиев мина ли на визитаця? Явно не..още не са дали лекарсвата. И аз съм бил там. Да живее, Русия, СССР, Римската империя, Папуа Нова Гвинея и индианците от Амазонка.

    Коментиран от #27

  • 18 Ха...ха..ха..хаааааа

    8 11 Отговор
    Тук някакъв обеснява, някъв руски кораб щел да строи СП, братле тъкъв поток не съществува вече..проумей го. За петролната война на джуджето срещу САЩ и Саудитска Арабия...все едно да накараш някой петокласник да се бие срещу Кубрат Пулев....
  • 19 Вярно е....

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Това което пишеш, да 150милиарда е резерва им за петролната война която поведе Путин, да ти кажа този е безумец, ще издържат колко? Година, две, а после? Ако започнат да продават злато както се чува, ще принудят САЩ, да изкарат на пазара огромни количества злато от Федералният резерв, те са най-големият държател на златни активи в света, тогава ако цената падне осезателно и руснаците и там ще ударят на камък. Само преди няколко месеца изкупуваха огромни количества злато на много високи цени. Ще са принудени да продават под цените на които са купували и...тогава..Бай, Бай..РАША.

    Коментиран от #21

  • 20 заката

    2 0 Отговор
    пак ни лъжат и манипулират и крадат 30 долара барел и колко трябва да е бензина днес беше 2.16 преди години 118 долара барел бензина беше 2.60 айде да сметаме
  • 21 Ауууууу

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Вярно е....":

    Ама много си умен бе пич-за година-две( от твойте писаници) при този динамичен свят петрола може да стана и 100 $ и пак да падне до 20-и то няколко пъти.Но ти все пак направи една оферта към Кремъл заедно с приятеля ти"гост"...може пък и да те вземат да даваш акъл-а там плащат добре...Да се видят и русите с експерти и икономисти...
  • 22 Начо

    3 2 Отговор
    Ще фалират кремълските пръчли
  • 23 той

    1 0 Отговор
    на магарешки бензин и нафта 1,82 ,пропан бутан 0,82....
  • 24 самурай

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Барба Ганиос":

    И през акъла не ми е минавало че един ден някакъв случаен дебел евнух от банкя ще заличи държава с хиляди години история,преминала през войни,бедствия,турски кланета и червена буржоазия.Когато се възроди държавата на маите ще се възроди и България.
  • 25 самурай

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Червен еврейски интернационал":

    А кой според вас назначи боико либерман?
  • 26 карамфила

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Роби":

    А за вас ялови герберасти-педерасти има байхуй от банкя.
  • 27 самурай

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ей..приятел..":

    Щом познаваш Доктор Георгиев значи си му постоянен пациент без право на градска.
  • 28 Конник

    0 0 Отговор
    Цената падна три пъти. Когато се дигаше цената на петрола, на другия ден се дигаше и на бензиностанцийте! А сега защо не пада ведага да е под един лев?