Last news in Fakti

12 Август, 2012 16:34 842 0

Грили: Италия се нуждае от спокойствие на пазарите

  • италия-
  • евро

 

Италия не се нуждае от помощта на европейските спасителни фондове, "единственото нещо, което би било полезно, е малко спокойствие на пазарите", заяви италианският министър на икономиката Виторио Грили в интервю за в. "Република".

"Смятаме, че задействаните инструменти от Европейската централна банка, когато те станат оперативни, ще могат да облекчат значително напрежението върху диференциалите", разликата между лихвите по италианските и германските облигации.

"Това, от което се нуждаем, са нормални условия на пазарите, които позволяват спокойно подновяване на изтичащите емисии на държавни ценни книжа, това е всичко", заяви Грили.

Според него все още много високата разлика между лихвите по италианските и германските десетгодишни ценни книжа е свързана с "две съставки - външна, недоверието спрямо еврото, която в момента преобладава, и вътрешна, отговаряща на оценката на възможностите ни да оздравим икономиката си. За момента тя е вторична". "Няма "случай Италия", а ако имаше, в последните месеци благодарение на действията на правителството, той до голяма степен е смекчен", допълва министърът.

В отговор на въпрос за бюджетното положение в Италия спрямо това в Испания Грили отказва да влиза в сравнения, но заявява, че "Италия в момента е една от най-добродетелните страни в света и със сигурност в Европа". "Не се нуждаем от никаква помощ, за да запълним дефицита си, имаме последователен първичен излишък преди изплащането на лихвите по дълга и догодина ще имаме бюджетно равновесие от структурна гледна точка", отбелязва Грили.

За следващия месец той изключва нов план за строги ограничения на разходите на правителството на Монти, който "само би навредил впоследствие на икономиката, която все още се намира в рецесия".  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА