Last news in Fakti

27 Март, 2020 13:51 5 468 30

Велев: България рискува да си вкара автогол

  • васил велев-
  • аикб-
  • икономическа криза

Някои икономически сектори са вече тежко засегнати и трябва да се помисли как да се ограничи ударът върху останалите, заяви председателят на АИКБ

Велев: България рискува да си вкара автогол - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Българските власти и компании не трябва да предприемат прекалено агресивни мерки срещу вече официално регистрирания в страната коронавирус Covid-19, тъй като ще се постигне ефектът на бумеранга и ще бъде нанесен сериозен удар върху българската икономика. Това обясни за Economic.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който също така е изпълнителен директор на „Стара планина холд“.

„Не е препоръчително да се обявяват масови карантини или неизпълнение на договори поради „форсмажорни обстоятелства“, защото ако има потвърдени поръчки за месеци напред към сериозни, стратегически партньори, едно такова поведение на българските компании би довело до загуба на клиентите им. Това от своя страна би довело до влошаване на икономическите резултати, на доходите на хората“, обясни Велев и обобщи:

„Коронавирусът дойде и ще си отиде, но ако поради неразумно поведение на българските компании клиентите им си тръгнат, намирането на други няма да е бързо и лесно“.

Според председателя на АИКБ предприятията в страната не само не трябва да спират или намаляват работа, но и да се стремят към извънредни поръчки, въвеждане на гъвкаво работно време, сумирано изчисляване на отработените часове, така че да се произведе допълнително, за да се задоволят нуждите на местния пазар.

"Сега е важно да се осъзнае колко е важен вътрешният български пазар, както и че някои икономически сектори досега са били несправедливо подценявани", смята Велев. Причината е, че местните предприятия вече се сблъскват с проблеми с вноса и износа заради по-трудното намиране на ресурси на международните пазари и прибягването до по-скъпи алтернативи.

„Определено има затруднения с вноса. В сектора на битовата химия и козметика се налага да се търсят заместители на някои суровини, които са изчерпани в момента. Това води до оскъпяване на продукцията. Освен това, когато има извънреден труд, който е по-скъпо платен, също има поскъпване на продуктите за крайните клиенти“, обясни предприемачът.

Той подчерта, че тепърва предстои да има проблеми с износа от България, тъй като Италия и конкретно най-богатата северна част на страната е вторият ни най-голям търговски партньор след Германия. „Докато първоначално най-големият проблем за международната икономика произтичаше от Китай, то днес там вече повече хора оздравяват, отколкото се разболяват, докато за Западна Европа, която ни засяга далеч по-пряко, проблемите тепърва започват. Това до голяма степен ще повлияе не само на износа ни, но и на вноса към нас, тъй като стокообменът с Италия например е почти изравнен – приблизително колкото внасяме от там, толкова и изнасяме към тях“, коментира Велев.

Според него в България засега проблеми с аутсорсинг компаниите, които са силно зависими от чуждестранните си компании майки и тяхното състояние, засега не се очакват, но други сектори вече изпитват сериозни проблеми. Такива са туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

Трябва сериозно да се мисли как да не възникнат големи трудности и за производствените предприятия, при които просто е невъзможно хората да работят под карантина и затова са принудени да са всички на едно място. Конкретно за своите предприятия Велев обясни, че досега не е обявявана карантина и че засега не се планира такова нещо. Вместо това са затегнати хигиенните изисквания и са въведени нови такива.

Като цяло за международната икономика председателят на директорът на „Стара планина холд“ смята, че за извлечени поне две поуки. Едната е, че занапред държавите не трябва да разчитат толкова много, колкото досега, на „фабриката на света“ Китай, а да се стремят да задоволяват сами нуждата си от базови стоки. От там произтича и втората поука – че занапред повече не трябва да се подценяват някои сектори като текстилен, козметичен, фармацевтичен и т.н. „Досега винаги IT секторът беше издиган в нещо като култ, но сега се вижда, че хората не могат да използват софтуерни решения срещу заразата“, обясни Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    58 11 Отговор
    С БОКЛУЦИ като Велев, КОЧИНАТА булгаристан ОТДАВНА си Е ВКАРАЛА АВТОГОЛ.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    39 5 Отговор
    Пълна изолация, само медийна пропаганда здравите да се разболеят, болните и старите дорде не измрът, то това е целта
  • 4 Ръмпези

    25 3 Отговор
    АБСОЛЮТНО ТОЧНО....С КАКВО ДА НАЛИВАШ СИВО ВЕЩЕСТВО НА ТЪПУНГЕРА..ПРЕДИ ДА ПОПАДНЕ В МОЗЪКА И ТОЙ ГО ОТХВЪРЛЯ.......
  • 5 Кой68

    36 3 Отговор
    Вие за какво сте?Взехте ли мерки като организация?
  • 6 Последния софиянец

    58 3 Отговор
    Вече си вкараха автогол. Бюрата по труда са пълни със съкратени. Да видим как ще им платят обезщетения та. Не 60 на 40, а 100 на 100.

    Коментиран от #10

  • 7 Garrincha

    36 4 Отговор
    Как, грозно грачи, тоз' гарван проклет !
  • 8 Алекс

    38 9 Отговор
    Велев е прав. Сега е момента не да се съкращават работници и служители, а да дръпнем икономически на фонана всеобщата паника, обхванала Европа. Този вирус премина през страната ни през януари и февруари - ние го преодоляхме както всяка година - без особени усложнения. Нека не се заблуждаваме - българският ген е силен и няма да бъде победен. Напротив - сега трябва да дръпнем икономически. Селтанът обича смелите....
  • 9 месара

    19 6 Отговор
    айде още един разбирач!
  • 10 Е и.....

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Повечето ще вземат дедовия като обезщетение...Като са осигурявани на минимум....нали се сещаш....ако не се лъжа беше 90% от осигурителните вноски...
  • 11 Оня

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Никой не те държи насила тук , о.Ли.Гофрен нещастен! Заминавай на някъде и не се връщай , смо.Таняк прокажен

    Коментиран от #23

  • 12 Сатаната

    4 0 Отговор
    Ако бях Китайската комунистическа партия, какво бих направил след месец. Само предполагам 1 Китайската икономика ще работи на 90+%. 2 Недостика на суровини ще е значителе в световен мащаб 3 Ще ви снабдя с такива на примерно тройна цена 4 преди още да сте произвели дадения продукт ще имам достатъчен запа от него 5 Як дънпинг 6 Дължите пари, купувам ви така 7, 8, 9
  • 13 Сатаната

    4 2 Отговор
    Пика ще е в рамките на месец на тази корона.
  • 14 Фактъ

    29 0 Отговор
    От Италия внасяме предимно боклук за горене.

    Коментиран от #25

  • 15 Иван

    31 2 Отговор
    Велев, мекере такова, я кажи кога ще въвеждате 9 часовия работен ден? Или направо 10 часов ще въведете, крадливи “бизнесмени” такива.
  • 16 Мдааа

    24 2 Отговор
    Защо всеки се прави на умен?Един не застана и не каза,аз поемам отговорност ако избухне пандемията в България и свалям всички предприети мерки?Всеки си бае за неговото и си мисли,че няма да го стигне!
  • 17 Глобализацията ще ни убие

    16 2 Отговор
    И в икономически план и във вирусен план.
  • 18 Лило

    23 3 Отговор
    Още две седмици карантина и всичко в тая държава ще приключи!

    Коментиран от #29

  • 19 Юлиан

    24 0 Отговор
    Гледам как забогателите с престъпления търсят начин да останат богати... и се разплаках от съжаление към тях. Надушват че идва време всеки да работи и са готови на всичко за останат господари.
  • 20 !!!!!

    9 0 Отговор
    Война на световете
  • 21 Компетент

    6 2 Отговор
    Сега е големият шанс да ни дръпне мощтната икономика.
  • 22 ОДЖА

    2 0 Отговор
    Да го вкарат на ма.ка. И
  • 23 Стефан

    29 1 Отговор

    До коментар #11 от "Оня":

    Аз ще съм по коректен и ще Ви попитам - знаете ли КОЛКО български фирми плащат осигуровките на минимална заплата, имам данъчен който ми е приятел и на въпроса ми ЗАЩО не ги хванат и глобят за неплащане на данъци в ПЪЛНИЯ ИМ РАЗМЕР той се засмя и ми каза - за 10 минути ще ти изкарам всички такива фирми, НО НЕ НИ РАЗРЕШАВАТ да правим ревизии и даже такива със задна дата, освен ако няма нареждане от шефа - РАЗБИРАЙ, ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА. Това че някой използват по цветущ език е въпрос на възпитание, но вече е време и в България нещата да се случват както трябва.
  • 24 работник

    5 2 Отговор
    Да се маха това правителство! То не е адекватно на създалата се кризисна обстановка!
  • 25 чамчо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фактъ":

    Технологно е полезно да се гори и боклук. Има определено съотношение. Много по-вредно е ако се горят само въглища , а нашите са много лоши.
  • 26 Нанси Иванова

    4 0 Отговор
    За да не спада икономиката ще трябва да се строят много модерни здравни заведения и затвори. Защото строгите закони са гаранция за сигурност.
  • 27 безпартиен

    2 0 Отговор
    То автогола сме си го вкарали на 9.9.1944!От тогава до сега само ни бият дузпи без вратар!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДАЙ БОЖЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лило":

    ДАЙ БОЖЕ
  • 30 БРАВО

    1 0 Отговор
    Абе каква икономика?Едните крадът от петрола,другите от тока,третите горят боклуци за пари!