3 Април, 2020 16:55 7 818 25

В Смолян вече произвеждат най-висок клас защитни очила и шлемове

  • смолян-
  • арексим-
  • защитни очила-
  • шлемове

Борисов бе категоричен, че след като нуждите от важните предпазни продукти у нас бъдат задоволени, ще бъдат изнесени и на външния пазар

В Смолян вече произвеждат най-висок клас защитни очила и шлемове - 1
Снимки: БГНЕС

„Дойдох, за да ви кажа едно голямо благодаря!“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред екипа на предприятието „Арексим“ в Смолян, което само за 12 дни реорганизира производството си и от компоненти за автомобилната, елетромеханичната и козметичната промишлености, от вчера вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти, изправени на първа линия срещу COVID-19. Капацитетът ще достигне по 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемове.

По време на посещението ръководството на завода изтъкна пред премиера Борисов, че науката и бизнесът в България са направили това, което в Европа не е сторено. Само за две седмици работниците в Смолян са създали уникален продукт като защитните очила, с които никой в Европа не разполага и за чиято направа в неекстремна ситуация са необходими 6 месеца.

При инспекцията министър-председателят Бойко Борисов бе заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

„Очилата са много добри, плътно прилепнали, а шлемът вече осигурява пълната защита. Доволен съм от това, което видяхме, и колегите ще ги харесат“, бе оценката на проф. Мутафчийски за изработените защитни продукти. По думите на премиера Борисов сега е много важно те да бъдат сертифицирани по най-бързия начин.

„Обикаляме България да възстановим производството, да им дадем бизнес на тези хора, защото нямат една поръчка. Искаме през тези поръчки да им осигурим хляб“, заяви премиерът Борисов пред медии по повод посещението си в Смолян.

Министър-председателят отбеляза, че далеч преди другите държави правителството е възложило на българската индустрия като завода в Смолян, да реорганизират производствата си и използвайки своите възможности днес по поточните им линии вече има произведени модерни и сигурни защитни очила.

„Такива сме предплатили на Китай. А шлемовете, които виждате, пък се слагат отгоре и са за най-рисковите места, за да предпазят докторите“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че след като нуждите от важните предпазни продукти у нас бъдат задоволени, ще бъдат изнесени и на външния пазар. По същия начин работят и много други заводи в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 4 Отговор
    Не случайно йероглифът за криза и възможност е един и същ!
  • 2 Фермер

    29 5 Отговор
    Бойко трябва розови очила на хората да раздаваш.
  • 3 El boko

    7 9 Отговор
    Засега съм доволен от мерките!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 120 ДЕПУТАТА

    17 4 Отговор
    НАМАЛЯНЕ НА 120ДЕПУТАТА А НА ИЗБОРИТЕ РЕФЕРЕНДУМ И НАМАЛЯНЕ НА 60 ,НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА СМЕ ,ОСТАНЕТА ВКЪЩИ
  • 6 SARS

    24 5 Отговор
    Байка е прав не трябва да отслабим мерките!
    Но може да покажеш на медиците как ще изглеждат ф-16 ките :D
  • 7 Жоро

    20 4 Отговор
    Този се изтърка вече
  • 8 Марчето

    13 5 Отговор
    Това благодаря трябваше да го хортуваш
    къде Иванов ден Баце!
    Разбира се тогава си мислеше.че това на нас няма
    да се случи оти сме гоулеми тарикати.
    Ритнитопковците и какви ли не глупости бяха по важи.
    Няма някоя мисирка да ти напише заниманията ден по ден
    след нова година.
  • 9 Хммм

    11 5 Отговор
    Шлемът осигурява пълна защита ,но не е удобен.От дишането се поти и не се вижда нищо.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 az #Победа75

    11 4 Отговор
    Ще ядем очила и шлемове!
  • 12 Народът

    21 5 Отговор
    ББ никой не се интересува от него вече. Подкрепата му е реално 0% НУЛА%. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА.

    Коментиран от #18

  • 13 Карл Цайс

    5 3 Отговор
    Рей Бан -са обречени очаквайте да обявят фалит до ден два като сдавят вируса продължават за космоса да произвеждат всичко е стратегия китайците забравиха че са били болни 2 месеца и го занулиха ще ядем маски и очила няма проблеми за всеки вкус има с костилки без костилки жълти бели Ути ше избухне с някой рецепта ако не се е нафиркал с от сабахлям работа има ама пари няма там е заровено кучето няма и как да има когато имаш пари за ролкови кънки а си купуваш ферари което ше дойде на албанския празник се получава така не в нужно да си гадател за да предвиш кво може да дойде ако беше реална война ко прайм чакаме нато да на спасят досега помощ от никаде ний обаче помагаме на австрия маски на македония маски само маски
  • 14 Bingo

    22 3 Отговор
    Този дали наистина си вярва че е измислил топлата вода? Такива очила и маски се продават във всяка железария този си мисли, че сега са ги изобретили. Интересно е на какви цени ще ги изкупува държавата, щото аз преди 10 дни си купих същите очила за 3 лв. (цена на дребно) колкото е една маска за еднократна употреба в момента. Бойко запътил си се с огромна скорост към дъното и не виждам как ще се спасиш от народната ,,любов" след всичкия геноцид на който подлагаш народа.
  • 15 gost

    8 5 Отговор
    Очилата са много добри, плътно прилепнали, а шлемът вече осигурява пълната защита... Годжито като го гледам на снимката как гледа да се не пребие с тоя космонавтски шлем на главата, чак ми става тъжно за него. Абе само един шнорхел му липсва
  • 16 В европа нямало

    1 5 Отговор
    Руснаците ходят в космоса с шлемове от Смолян ако случайно не са от там питат дали може с техните да летят кой да знай как са правят шлемове изтребителителите ги карат с шапки идиотки да не им пречат шлемовете се пак 10 g имаш натварване и отказват да ги слагат ко не са смолянски ама картофи
  • 17 Перфектен

    7 3 Отговор
    Абе мисирките на Тиквата защо не видят кой е шеф на този завод. Дали не е пак някой като гнусния Гел от КРИБ.
  • 18 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Народът":

    И на следващите избори ще останете Изненадани....Ама много Изненадани....Пак ще изберем Бойко и ГЕРБ,Спасителя на Българските Пенсионери....И пак ще ви чета Моногоумните анализи...Много ме кефите....
  • 19 Рошко

    2 2 Отговор
    Тва само ще са каски за скиориъе на Пампорово
  • 20 Рошко

    1 2 Отговор
    Тва само ще са каски за скиориъе на Пампорово
  • 21 Разум

    9 3 Отговор
    България ще има нужда от поне 20млн за вътрешни нужди (винаги ще има повредени след употреба, загубени и т.н.). 200х. на месец- за една г. 2.4млн маски.
    Нищо не може да изнасяме. Математиката им е слаба на Гербаджиите.
    Борисов е бездарник и трябва да си ходи.
    Държавата ни трябва да се води от таланти държавници.
  • 22 Груьо

    1 0 Отговор
    Родната икономика живна!
  • 23 Кво значение има

    8 0 Отговор
    Е как бе...Най-добрите. Киро боцмана ако не се облажи кой друг? Да сте живи и здрави всички Вие и роднините Ви до десето коляно! #Няматакавадържава!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    1 0 Отговор
    Това са пълни глупости. Фирмите в бранша драпат с години в тази сфера....пак ни пуснаха пердето.
    Но е хубаво да се учим и да ги гоним...