Last news in Fakti

21 Август, 2012 00:21 1 422 0

Жените са по-застрашени от уволнение от мъжете

  • работа-
  • уволнение-
  • ес

Основните жертви на съкращения в държавните институции в страните от Европейския съюз са жените. Това е изводът от изследване проведено от Международната организация на труда (МОТ).

Държавният сектор в страните членки на ЕС предлага най-голяма възможност за висококвалифицираните жени да намерят работа. Особено силно тази тенденция е изразена във Франция, Ирландия, Холандия, Швеция и Великобритания, където между 45% и 50% от представителките на нежния пол са заети в държавния сектор. Повечето от тях са с висше образование. Така например, на Острова 28% от жените с университетско образование, работят в държавния сектор, срещу 18% заети в частния. Това е така, тъй като в държавните предприятия разликата в заплащането за една и съща професия при мъжете и жените е по-малка в сравнение с частния е мнението на анализатори от МОТ.

През последните години в редица държави се провеждат съкращения, които са част от политиката за намаляване на разходите. Все повече жени губят работата си, което води до дисбаланс в заетостта на мъже и жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА