Last news in Fakti

8 Юни, 2020 17:53 8 524 33

Бедна България „изпревари“ богата Германия

  • ддс-
  • ставка-
  • храна-
  • европа-
  • българия-
  • ес

В Германия ДДС на храните е 5%, а у нас остана 20%

Бедна България „изпревари“ богата Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Съществуването на стандартни и диференцирани (намалени) ставки на ДДС за определени стоки не е нещо ново, а отдавна общоприета и доказана европейска практика. Намаленото ДДС се използва най-много при облагането на основни хранителни продукти. Философията на този намален данък е по-бедните слоеве от населението да имат достъп до основни храни. От 28 държави-членки на Европейския съюз (ЕС) само в България и Дания нямат диференцирани (намалени) ставки за храни и лекарства. Въпреки, че България е считана за една от най-бедните страни в ЕС, ДДС-то върху храните у нас е сред най-високите. Ние сме една от двете държави, заедно с Дания, в която няма разлика дали купувате хляб, лекарство, кола или яхта. Всички те се облагат с една ставка – 20%.

Липсата на приоритети в данъчното облагане рефлектира директно върху благосъстоянието на населението. Не случайно най-ниските ставки на ДДС в страните от ЕС са за храните от първа необходимост като: плодове, зеленчуци, мляко, млечни произведения, месо, риба, зърнени и тестени произведения, минерална вода.

И края на месец май т.г. парламентът отхвърли предложението за 9% ДДС за храни и лекарства. Така България остава с най-високото ДДС – 20% за храни и лекарства след Дания, която е с 25% ДДС. Категорично против диференцираното (намалено) ДДС се обявиха Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Министерството на финансите, Българската софтуерна асоциация (БАСКОМ). От АИКБ също са против предложението за намаляване на ДДС за храните и лекарствата, детските стоки, което се правело с намерение да се намалят цените на всичко. Аргументите на тези институции са впечатляващи. Липсва само рецепта как при тези високи цени на храните българският потребител да подкрепи родния бизнес, с което да увеличи потреблението, а оттам и търсенето.

Ако вземем за пример Германия, с която много често се сравняваме, ще видим, че там действително съществува реална, а не имагинерна загриженост за хората. Доказателство за това е и последното решение на правителството на Ангела Меркел, с което то отговаря на пандемията, а именно:

- 300 EUR за всяко дете;

- временно сваляне на единната ставка за плащания по ДДС – от 19% на 16%, за абсолютно всички видове категории бизнеси и стоки;

- намаляване диференцираната ставка (включваща храните) от 7% на 5%. Така населението на богата Германия ще заплаща 5% ДДС за хранителните продукти, а бедна България - 20%.

И накрая, но не на последно място, някои финансисти се опитват да ни внушат, че няма просперираща икономика при намаляване на данъците, което включа и ДДС за храните. В този случай трябва „сериозно да се замислим“ за състоянието на икономиката в Швейцария – страна  извън ЕС, където стандартното ДДС е 7-8%, а диференцираното (намаленото) ДДС е 2.5% за храни, книги и вода.

Диференцирано (намалено) ДДС за храни от първа необходимост в държавите от ЕС (в %)

Държава намален ДДС за храни (в %)
Австрия 10
Белгия 6
България 20
Великобритания 0
Германия 5
Гърция 13
Дания 25
Естония N/A
Ирландия 0
Испания 4
Италия 4
Кипър 5
Латвия 5
Литва N/A
Люксембург 3
Малта 5
Нидерландия 9
Полша от 5 до 8
Португалия от 6 до 13
Румъния от 6 до 9
Словакия 10
Словения 10
Унгария 5
Финландия 14
Франция 5,5
Хърватия 5
Чехия 10
Швеция 12

Източник: Eurostat


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    82 1 Отговор
    То от храни и лекарства се пълни бюджета.Калинките и мисирките какво ще ядат?
  • 3 така така

    41 6 Отговор
    Правим завой... към държавен капитализъм. (или иначе казано – социализъм)
  • 4 Буко Баламата

    89 1 Отговор
    У Германия нямат ГЕРБ

    Коментиран от #16

  • 5 ФЕН

    58 1 Отговор
    Това важи само за нормалните държави!!! тук няма нищо ...нито икономика нито акъл в управляващите нищо няма само кражби и продажби....Та ако се намали ДДС ат къде ще се пълни хазната ние други приходи от данъци няма ма богатите не плащат данъци и от къде икономиката ние на ишлеме ....от къде пари за държавата от НАРОДА само под формата на ДДС
  • 6 Боколандия

    85 0 Отговор
    По-ниско ДДС значи оптимизация в държавния апарат. С най-многобройна полиция на глава от населението, ненужно НСО за 42 милиона на година, бездънна здравна каса с милиарден бюджет и над 400 хиляди хрантутници администрация на население в работоспособна възраст под 3 милиона сещайте се как ще стигнат парите от данъците ни.....
  • 7 злобар

    41 2 Отговор
    Тука щях да напиша "Прост народ" но няма как защото такъв просто няма.
  • 8 А бе

    22 3 Отговор
    Дания има по-висок стандарт от Германия,а на нас не ни изнася ДДС-то нито на едната, нито на другата.Проблемът си е в нас!
  • 9 Terenski

    56 0 Отговор
    Затова ли цените на хранителните продукти,а и не само в една и съща верига магазини в Германия и България са еднакви,че даже някои неща там са по-евтини от тук!? А за качеството и двойният стандарт няма да говорим!
  • 10 1234578

    45 1 Отговор
    Намаленото ДДС в България се използва най-много за подпомагане на олигарсите с хотели и кръчми. А пък плебеите, сами да се оправят. Основна грижа на българската държава е да подпомага олигарсите и партийците от всички цветове. Важно е, да има пари в бюджета за 10 млн. лева годишна субсидии за ГЕРБ и БСП. Плебеите не са важни, ще си внесат нови от Украйна, Молдова или Азия. Важно е плебеите да продължават да плащат 55% и повече данъци, осигуровки, мита и акцизи. И да търпят, а когато вече не могат да търпят, ги разделят плебеите на червени и сини и ги оставят да изпуснах парата изкарвали яда помежду си. Но не и към истинските виновници: олигарси и партийци.
  • 11 ДДС трябва да се вдигне!

    24 5 Отговор
    Българските бизнесмени са мошеници, затова единственото спасение е високото ДДС! Колкото по-високо е ДДС-то, толкова повече ще има за гражданите!!! При българските бизнесмени думичката намаление не важи!!!! Дори ДДС да се премахне, дори цената на електричество, газ и петрол да се намали, дори цените на суровините да се намалят - нашите бизнесменитв пак ще вдигат цените!!!! Затова никакво намаляне на ДДС, а ВДИГАНЕ НА ДДС!!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 обещавам

    35 1 Отговор
    дадохте ми идея които и партия обещае на следващите иэбори 5 % ддс эа храната эа тях ще гласувам око ще да е бсп
  • 13 Последния Софиянец

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДДС трябва да се вдигне!":

    Кръчмите и без това не плащат ДДС,затова го намалиха.Затова пък вдигнаха осигуровките дето няма как да не ги платиш.Кой е пр..бан?
  • 14 kvy

    32 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДДС трябва да се вдигне!":

    За бг мафията високото ддс е манна небесна. Я сметни далаверите с ддс, ако са на 20% каква печалба си правят. А ако го намалят ще им падне далаверата.

    Коментиран от #17

  • 15 Ддс милионери

    31 0 Отговор
    Чакай бе ей! А ние ддс милионеритте как ще точим милиони с това малко ддс а?
  • 16 Doko

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    Да ,ама Меркел гледа какво прави Баце и ...му се чуди на мъдрата тиква.
  • 17 До 14

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "kvy":

    Защото я няма Наредба Н18 и други по-строги правила за следене на ДДС!!! Иначе мутрите не мога да вдигат цените на стоките до безкрай. Ако се вкара строг закон за прибиране на ДДС и се увеличи ДДс, тогава печалбите на мафията ще намалеят. Всяко намаляне на ДДС води до намаляне на социалните помощи и увеличаване богатството на мутрите!!!
  • 18 GTR

    9 0 Отговор
    Данъчна реформа !!!
  • 19 оня с коня

    1 23 Отговор
    ДДС в Германия на храните е 5% срещу нашите 20%.На практика обаче Цените там в Супермаркетите са 1,78 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ от нашите.Е КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ?Ето как:Цените към ТАЗИ ГОДИНА в Германия /В Супермаркетите/са следните/Усреднени/:ХЛЯБ 500гр- 2,60лв.ЯЙЦА/12БР./ - 3,70ЛВ или идва по 031лв на брой.СИРЕНЕ - 16лв/кг.ЯБЪЛКИ- 4,50лв/кг,КАРТОФИ - 2,40ЛВ/КГ,лук - 2,50лв /кг,ЦИГАРИ - 10-13лв за пакет/кутия.и т.н.И питам аз КОЕ е за предпочитане - Високо Българско ДДС,или Високи Германски цени?!

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 20 Миро

    19 1 Отговор
    А какви са заплатите в Дойчланд бе шушумингел....?!!
  • 21 Мисирките атакуват

    1 0 Отговор
    Без коментар
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Излъган

    12 1 Отговор
    Какво очаквате да се случи на територията, управлявана от ТИКВА??? Бетон, асфалт... Това е важното! Вие му говорите за ДДС... Ще ви разбере ли? Едва ли... Човек не може да надскочи себе си!
  • 25 123

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Гемания Литър мляко 1.40 лв,Хляб-1.74лв,Яица 12-3.3лв,1 кг Ябълки -3.89лв, 1 кг лук 1.93 лв, 1 кг домати-3.52 лв,Филе от пиле -12.20лв за кг
  • 26 Васил

    11 0 Отговор
    С тази разлика че Германия има реална икономика а България виртуална демек никаква държавата разчита на данъци акцизи и на парите на имигарнтите
  • 27 1122

    18 0 Отговор
    Пак гласувайте за ГЕРБ.Не разбрахте ли,че докато не изхвърлим всички депутати от парламента оправяне няма да има.Трябват нови хора които никога не са били избирани в политиката,а на старите по един билет за затвора и РАЗСЛЕДВАНЕ от 1989 година до сега,и който е крадил до живот в затвора за геноцид към българския народ!

    Коментиран от #31

  • 28 Безпартиен частник

    10 0 Отговор
    Всичкото 800,000 ПАРТИЕЦ в Б-ия е настанено на държавна или общинска ЛУКСОЗНА хранилка с допънителни облаги и привилегии, заплати над средните, служебни лимузини за ЛИЧНО ползване, ..... И получват многомилионни кредити от банките с обезпечение именно бюджетните им заплати! Също както по времето на Тато - за благоденствието на 1 млн. партийци бяха "щавени" 9 млн. бачкатори! При намаление на данъчните постъпления нормално би било най-напред да се намалят разходите за ненужната бюрокрация - за Б-ия свеждането й до 20,000 от сегашните 800,000! Но тогава управляващата посткомунистическа партийна ШАЙКА ще остане без гласоподаватели! Тогава ще рухне партийно-олигархичната пост-комунистическа система, продължение на комунистическата - вече с възсатановявана на 80%-85%!

    Коментиран от #29

  • 29 БКП ШАЙКА

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Безпартиен частник":

    Прав си - при Тато за Комунизма на 1 млн. партийци бяха "щавени" на 8 млн. бакчтори и пенсионери! Днес БОКо-ШАЙКАТА: пост-комунизма на 800,000 партийци се щавят още по мародерски 6 млн. бачкатори и пенсионери! При Тато 1:8 ; при БОКо : 1;7,5 !
  • 30 сос

    5 0 Отговор
    9% за ресторантите -герб
    9% за бебешки пелени -дпс
    9% за храни и лекарства -бсп
    На власт са ..?
  • 31 то хубаво ама

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "1122":

    не става, половината избиратели са държавни служители на хранилка.
    Щом и в армията оставиха офицери с пенсия на работа, за какво говорим. Кога е било офицер от запаса на действителна военна служба.Вичко това го сътвориха сегашните управляващи. И после нямало пари за пенсии- как ще има при тая раздута администрация.
    Който е много трудолюбив в пенсионна възраст да отива в частния сектор, а не да прогонват младите от България.
  • 32 ТРЯБВА

    1 0 Отговор
    УВЕЛИЧЕТЕ ПРАГА НА ДДС ОТ 50000 ДО ПОНЕ 150000 ЛВ . СЕГА РАБОТИМ ДО 50000 ЛВ И ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ ДО ТАЗИ СУМА . СЛЕД ТОВА СПИРАМЕ ДЕЙНОСТА НА ФИРМАТА , СПИРАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ И ПО ТОЗИ НАЧИН НЕ МОЖЕМ ДА РАБОТИМЕ , ЗАЩОТО ЗАНАЯТЧИЙСКИТЕ УСЛУГИ НЯМАТ ФИРМИ И НЕ РАБОТЯТ ПО ДДС . ТОВА ЩЕ УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА И ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ . СЕГА РАБОТИМ ШЕСТ МЕСЕЦА И ДРУГАТА ПОЛОВИНА СПИРАМЕ ДЕЙНОСТА ДО НОВАТА ГОДИНА . НЯМА ОСИГУРОВКИ , НЯМА ДАНЪЦИ , ДЪРЖАВАТА ГУБИ И ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ ТРЯБВА САМО ДА ВДИГНЕТЕ ПРАГА НА ДДС . ТОВА ГОВОРИМ ЗА НАЙ МАЛКИТЕ СЕМЕЙНИ ОБЕКТИ .
  • 33 muzis

    1 0 Отговор
    БОКЛУЦИИИИ !