Last news in Fakti

21 Септември, 2020 08:55 3 298 12

Най-добрите вина от Германия

  • германия-
  • вина-
  • сортове-
  • местности-
  • региони

Край реките Рейн, Мозел и Ар могат да се посетят и прочути винарни

Най-добрите вина от Германия - 1

Райнхесен

Райнхесен е най-големият лозаро-винарски регион в Германия. Лозарските масиви между градовете Вормс, Майнц и Бинген, се простират на площ от 26 хил. хектара. По тези места започват да произвеждат вина още през 9 век, а най-старата лоза в региона е в Нийрщайн и е била засадена през 742 година.

Райнгау

По течението на Рейн се намират шест от най-важните лозаро-винарски региони. Един от тях - Райнгау - е прочут с вината си от късна беритба (т.нар. Spätlese). Световна известност придобива местният манастир Ебербах, изиграл ключова роля за развитието на германското винарство. Обителта е основана през 12 век от монаси от Бургундия.

Среден Рейн

Долината по средното течение на Рейн е прочута както с красивите си замъци, така и с прекрасните бели вина, които се простират на десетки километри по склоновете от двете страни на реката. В участъка между Бинген и Кобленц се намират множество останки на знаменити средновековни крепости, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Пфалц

Пфалц е вторият по големина винарски регион на Германия. В Бад Дюркхайм се провежда най-масовият винарски празник в света и може да си види най-голямата в света винарска бъчва. В Пфалц е и първият по рода си тематичен маршрут за туристи (Deutsche Weinstraße), който се простира на дължина от 85 километра. Той преминава покрай границата с Франция - през общо 130 населени места, развиващи винарство.

Франкония

Франкония (Franken) е друга област, в която винарството се развива от древни времена. Прочути са местните тумбести бутилки за бели вина, които са отличителен белег за региона. Винарството по тези места се развива от над 1200 години. Младите производители днес залагат повече на качество, отколкото на количеството на произвежданите вина.

Мозел

По течението на река Мозел се простира една от най-старите лозарски области в Германия, редом с тези край реките Рувер и Саар. Първите лозя по тези земи са засадени от римляните преди около 2000 години. На много места бреговете на Мозел са изключително стръмни, достигащи наклон от 68 градуса. Изкачването до лозарските масиви става със специални зъбчати устройства и алпинистко оборудване.

Баден

Баден е третият по големина винарски регион в Германия, който се простира от Боденското езеро до долината на Рейн и град Манхайм. Баден има славата на най-топлия регион в страната. Там се произвеждат предимно червени вина от сорта "Пино ноар". За родина на тази лоза се счита Бургундия, поради това немските наименования съдържат обозначението “Къснобургундски“ вина.

Вюртемберг

В тази област около Щутгарт и Хайлброн виното има култов статус. Във Вюртемберг потреблението му на глава от населението превишава два пъти средните нива в Германия. Най-разпространеният сорт вино в областта е „Тролингер“.

Долината на река Ар

Долината на река Ар, която се влива в Рейн между Кобленц и Бон, е известна с червените си сортове вина. Това е един от най-малките винопроизводителни региони в Германия. По течението на реката преминава и 35-километровия туристически маршрут на червеното вино (Rotweinwanderweg).

Заале-Унщрут

Заале-Унщрут в провинциите Саксония-Анхалт и Тюрингия е най-северният лозаро-винарски регион в Германия. Той е разположен в долината на двете реки Заале и Унщрут, които се смятат за най-северната естествена граница, отвъд която няма условия за лозарство. Независимо от хладния климат по тези места произвеждат вино, търсено даже в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    8 13 Отговор
    Боже, Боже !!! Германия и вино .....

    Коментиран от #2

  • 2 русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    ... и то страхотно вино! А за плодови ракии , ликьори и концентрати изобщо да не ти говоря. Някога и ние бяхме добри в тези неща. Но кое ли не о*рахме, че да простим на винопроизводството?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ужас

    4 4 Отговор
    трябва алкохолната дрога да се забрани редом с останалата и всички пияндета да се набутат в Белене да изтрезняват докато чукат камъни
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фейк реклама

    6 10 Отговор
    Германия и вино са несъвместими неща.
    Освен кофти ризлинг нищо не се получава.
    Там само бира става .
    Вина може да стават у нас и във Франция.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Маргинал

    3 5 Отговор
    Има грешка. Това е за рубриката Вицове. Редакторите внимавайте бе.
  • 9 Радо

    3 0 Отговор
    В Германия отглеждат лозя в южната част, за района на Саар Брюкен със сигурност, и то основно бели сортове.
  • 10 Не е верно

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фейк реклама":

    Много си е хубаво виното, всеки с вкуса си, даже френското ми се струва по-зле, а българско само ако е истинско, това в магазините се по-зле, изкуственяк голям
  • 11 За пореден път

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фейк реклама":

    се убеждавам, колко малко знаят българите за Германия. Между другото и Австрия има добри вина и определено виното е предпочитано пред бирата.
  • 12 един от многото

    2 2 Отговор
    Вино и песен , няма такова нещо в Германия.