17 Ноември, 2012 10:11 960 1

Наши фирми вече дължат милиони на служителите си

  • предприятия-
  • забавяне-
  • заплати-
  • протест
Наши фирми вече дължат милиони на служителите си - 1
Снимка: БГНЕС

57 милиона лева за неизплатени заплати на служителите си дължат общо над 1400 компании в страната, съобщи Нова телевизия по данни на Главната инспекция по труда. Според експертите две трети от нередовно изплащащите възнаграждения предприятия задържат дължимите месечни суми за повече от три месеца. 

Инспекцията по труда е проверила повече от 34 000 фирми в България. Над 4% от тях забавят заплатите на своите служители.

Някои фирми пък изплащат само 60% от сумите, фиксирани в трудовите договори, каквато е практиката в  държавното предприятие "Напоителни системи", чиито служители протестираха тази седмица пред Министерството на финансите. Това положение е залегнало в Кодекса на труда, в случай че компаниите срещат временни трудности.

Пари не се изплащат редовно и в приватизиращото се в момента предприятие ВМЗ-Сопот, както и на работещите в градския транспорт в Пловдив. Там шофьорите също протестираха. Водач на тролейбус се оплака, че има да взима общо 2000 лева.

От по-големите предприятия парите си не са получили и работилите във вече закрития Оловно-цинков комбинат в Кърджали. При подобно забавяне на изплащането на заплати в „Плама”-Плевен държавата беше осъдена  в две дела в Европейския съд в Страсбург да плати при колективни искове на потърпевшите над 300 хиляди евро.

11% пек е отчетената безработица у нас през октомври по данни на Агенцията по заетостта. Повече от 360 хиляди са регистрираните в бюрата по труда, а увеличението на нивото на безработицата в сравнение със септември е с почти половин процент. Заради освобождаването на сезонни работници през месеца съществено е нараснал броят на освободените от работа лица в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, търговията и транспорта.

Нова работа през октомври са успели да намерят малко над 18 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдателен

    0 0 Отговор
    "Водач на тролейбус се оплака, че има да взима общо 2000 хиляди лева." - това са 2 млн. лева !!!!!
    ИСКАМ И АЗ ДА СЪМ ВОДАЧ НА ТРОЛЕЙБУС !!!!