Last news in Fakti

7 Декември, 2020 13:26 1 649 7

Гълъбинов: Бизнесът да засили търсенето

  • икономика-
  • търсене-
  • потребление

Икономика на глобално ниво не може да поема вълната от новата структурна безработица, обяснява икономистът

Гълъбинов: Бизнесът да засили търсенето - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

Почти всички икономисти имат различна визия и подход за възстановяване на икономиката на България от кризата, която причинява COVID-19. Сега е моментът, в който трябва да стимулираме търсенето повече, отколкото фактическото потребление.

Сривът на търсенето се породи от локдауна на глобално ниво, от рестрикциите за пътувания, от страха на хората и социалното изолиране, пред което сме изправени всекидневно. В резултат на това, компаниите занижават и своята производителност. Под 1/3 от общото търсене се реализира като реално потребление. Останалото отива в акцизи, данъци, осигуровки и субсидии и др. Икономика на глобално ниво не може да поема вълната от новата структурна безработица.

С оглед на горе изложеното бизнесът трябва да се фокусира върху засилването на търсенето сред потребителите като единствена реална мярка за справяне с кризата. По-засиленото търсене ще върне в икономиката пари за държавата и бизнеса. Например, е редно да се намали ДДС-то не само на храни в ресторантите, но и на такива в хранителни магазини, за да може да се стимулират хората да пазаруват повече.

Също така да се намали ДДС на лекарства, тъй като аптеките и хранителни магазини са основните обекти където се генерира най-засилено потребление. Друга мярка е да се предоставят ваучери за пазаруване, които да стимулират увеличаване на покупателната стойност. По този начин сумите от ваучери ще се върнат отново в производителите, които от своя страна ще внасят средства и в държавата.

Възстановяването на икономиката ще е бавен и продължителен процес, в който трябва да вземат участие всички групи, от краен потребител, до производител и не на последно място държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой е този

    0 3 Отговор
    Гълъбинов, този дето го хванаха с куфара с дрога ли? Ако е той за какво засилено търсене точно става въпрос.

    Коментиран от #4

  • 2 Отценител

    0 1 Отговор
    Е папките с комисионните още ли ги местиш или мина на друго ниво на заигравка
  • 3 Аз40

    3 1 Отговор
    Икономиката на България е научна фантастика.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Байо

    5 0 Отговор
    Кога хората имаха нужда от работа,вие къде бяхте!????! Всеки си намери оправията у чужбина!Сега ви трябват работници!!!!????За петс'тин лв. на месец!??Е нЕма! И в склада нЕма!!!!Дудуци ,че правите и пак нЕма!
  • 6 Гаус

    1 1 Отговор
    Братя БЪЛГАРИ , като купувате се замислете на КОЙ давате парите и къде ще отидат ТЕ - в българския производител , или ще бъдат изнесени в Австрия , Германия , Полша ,.... и т.н.
    Не ходете на ЕКСКУРЗИИ в Гърция , Турция .... и т.н. да си давате там парите , а обиколете БЪЛГАРИЯ и си дайте същите тези пари на българския производител !!! Мисля , че една година ще може да издържите , за да излезем от блатото !!! БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!!
  • 7 gos

    0 0 Отговор
    има нужда от гълаби галаби