Last news in Fakti

18 Януари, 2021 23:31 2 574 31

Туризмът е загубил 5 млрд. лева през 2020 година

  • туризъм-
  • туристи-
  • загуби

Близо една трета от заведенията в страната фалират

Туризмът е загубил 5 млрд. лева през 2020 година - 1
Снимка: БГНЕС

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лв. по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината.

"Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 млрд. лв. за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика", заяви министърът на туризма Марияна Николова при посещението си в Бургас.

Тя представи данни от Единната система за туристическа информация за пренощувалите в местата за настаняване през 2020 г. Техният брой е 4,5 млн. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн. През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди. На трето място по посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Очакванията са това лято да пристигнат 6 400 чартърни полета на Летище Бургас, каза Николова. Министерството на туризма предстои да открие туристическо представителство във Варшава. По думите на Николова в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    19 7 Отговор
    Партенка...ако БГ мутрите верно бяха загубили милиарди, досега да имаше ритуални самоубийства на "добре облечени бизнесмени". Ама всичко е кухо, пране на пари

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    14 6 Отговор
    На първи февруари отварям ресторанта и слагам пушката на бара.Нека ми дойдат .И всички така.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатъра на Хана

    10 1 Отговор
    Скоро и патки и ръчички ще почнат да губят ..... Мутресата на Рапона - бившата танцьорка на пилон Цеца Секса води списъка :))
  • 8 Последния Софиянец

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Заведенията които перат пари ще оцелеят с народните пари.Вашите.А ще фалират семейни заведения като мен.
  • 9 ИСТИНАТА Е

    17 8 Отговор
    Туризма може да е загубил 5 млрд. лева но хората заради вируса загубиха любими хора който и всички те пари на света не може да ги върне ,така че здравето е най ВАЖНОТО всичко друго е без значение .Ще продължават да губят пари докато не се оправи положението с световен мащаб ,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 байонет

    18 0 Отговор
    Затова пък лабораториите за Ковид-тесуване яко жънат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Катър

    21 6 Отговор
    Нека масово да фалират и без това услугата е под всякаква критика, гледа се единствено да се угоди на чужденци, малки заплати, големи смени и сме на принципа "сезон година храни". Пък ако може да преебем работника с някой друг лев, за са купя си купя новата S класа и да заведа "приятелката" си на Бора-бора, защо не? Дано това да не е края.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Де Факто

    21 4 Отговор
    Туризмът не е загубил, а НЕ Е ОТКРАДНАЛ 5 млрд.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Господин

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Де Факто":

    Как да не са? Ами разните "прогами" 80/20, 60/40? Изсичане на гори за "курорти"? Строене на плажа и върху дюни? Ония къщички за птички? Много бързо медиите забравят тия работи. Бая повече от милиарда са откраднати, а и за мен истинските загуби не са в пари. Беззаконието, унищожаването на природата и т н. Много ме е яд, че няма да фалират всички.
  • 18 Пацо

    5 3 Отговор
    И колко паднаха цените не разбрах?! То сега голяма евтиния станало. Ще фалират тези които трябва да фалират. Останалите може така да си карат още 5 години. Малки семейни формички. В кой свят живеете наивници сладки. Бизнеса ще се уедрява ако не сте разбрали.
  • 19 Болшевик

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Че си последен е ясно,но защо пък и софиянец?...
    Сложи си зад бара,портрет на другаря Путин и им покажи,че си от нашите...

    Коментиран от #20

  • 20 Четник

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Болшевик":

    Сега е момента последният Софиянец да се превърне кръчмата си в щаб на съпротивата и да се прекръсти на “Рене от Съпротивата”
  • 21 А колко

    1 3 Отговор
    Загуби обикновения работник ... аз работя в мол но нашия бизнес сектор не е затворен и няма обръщение от държавата ... колко обещания а реално нищо
  • 22 Лост

    1 1 Отговор
    Пожелавам от сърце на цялотото правителство:Бъдете Позитивни 😉!.
  • 23 Българин

    7 1 Отговор
    Колкото повече НЕСПЕЧЕЛЕНИ милиарда, а не загубени, толкова по-малко незаконни строежи на брега и толкова по-малко рушвет за политиците
  • 24 тото

    5 1 Отговор
    повечето хотели са направени с цел изпиране на пари......
  • 25 Васил

    4 2 Отговор
    Хич не ми липсва бетона и фекалното море.

    Коментиран от #28

  • 26 Аритметика

    1 3 Отговор
    Туризмът е отрасъл с бърза възвръщаемост на инвестициите. Там са заложени печалби на тяхна база са взети кредити за нови обекти и т.н. и т.н. Това е проблем. Но големият проблем са работниците в бранша, които няма къде да работят не само у нас, а и в ЕС.

    Коментиран от #29

  • 27 Емил

    1 0 Отговор
    Това значи че 5 милиарда лева са останали в джоба на хората, вместо да ги трошат за "Г.з път да види!"
  • 28 Емил

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    Що бе, в Сочи вече не пускат ли?
  • 29 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аритметика":

    Работници няма!!! Има само хора, чакащи заплата!
  • 30 Българин

    1 0 Отговор
    Изсичат се горите, трови се въздуха, боклуци навсякъде по пътя... докато стигнеш до наякоя красива екопътека, природа забележителност, автомобила може да не е цял... спреш на Боровец или в някой друг курорт и стъпнеш в кал. Туриста, като дойде, какво да види - само рилския манастир? Багери на рилските езера... България има прекрасна природа и се върви срещу нея, защо така...
  • 31 Турчин

    2 0 Отговор
    За съжаление ръководителите на България наистина не могат да оценят златните възможности които им предлага природата. Госпожа министърката вземала дълекогледа в ръце и очаква да й дойдат туристи от Полша,Германия, Русия,Украйна...все на около 1500-3500 килиметра далечина. Не може госпожата да види пред и под носа си,че само на 300 км. от границата с Турция има един град от 20.000.000 души, една Тракия населена предимно с изселници от България с 2.500.000 население. Според статистическите данни в Турция живеят 12.000.000 народ свързан по някакъв начин с България и балканите. Само 1% от това население е 1.200.000 готови туристи в зимния,летния СПА и балнеолечението. България е единственната страна която не би се нуждаела от реклами в Турция. Но ето моншерите от външно министерство, консулите от визовия отдел (особенно този от Одрин Атанас Димов) не са наясно с тези неща. Те не хранят и семейства поради което не разбират и проблема на бизнеса в България. За това ви съветвам мили комший не търсете благата много на далече. Те са до вас, протегнете се и си ги вземете, това ще е най-добрия начин-устойчиво развитие през 12-десете месеца на годината. И МНОГО ВИ МОЛЯ СМЕНЕТЕ КОНСУЛА СИ В ОДРИН АТАНАС ДИМОВ. ТОЙ НЕ СЛУЖИ НА ВАС, НЕ СЛУЖИ И НА БЪЛГАРИЯ.ТОЙ СЛУЖИ ЕДИНСТВЕННО НА ФИРМИТЕ КОИТО ПРАВЯТ ИГРИ С ВИЗИТЕ И НЕРЕАЛНИТЕ РЕЗЕРВАЦИЙ ЗА ХОТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТЕ ГО ХРАНТУТЯТ ТОЗИ ТЪРБУХ,КОЙТО НЯМА НАЯЖДАНЕ .НАПРАВИ ДОБРО СЪСТОЯНИЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА...АКО ИСКАТЕ ТУРИСТИ ОТ