Last news in Fakti

25 Март, 2021 23:31 6 452 21

Еврото става дигитално?

  • евро-
  • ецб-
  • дигитална валута

Германските власти са разработили технология, позволяваща на инвеститорите да купуват и продават ценни книжа на блокчейна в замяна на парите на централната банка

Еврото става дигитално? - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка (EЦБ) проучва създаването на дигитално евро, вероятно базирано на блокчейн технология, като допълнение към парите в брой през следващите пет години.

Германските власти са разработили технология, позволяваща на инвеститорите да купуват и продават ценни книжа на блокчейна в замяна на парите на централната банка, преодолявайки разликата между два свята, които доскоро изглеждаха непримирими, съобщава Ройтерс.

Частни и публични институции по света експериментират с използването на т.нар. "технология на разпределената книга" (DLT), известна най-вече с захранването на биткойн и други криптовалути, за уреждане на сделки с официални парични средства.

Технологията на разпределената книга се отнася до технологичната инфраструктура и протоколи, които позволяват едновременен достъп, валидиране и актуализиране на записи по неизменен начин в мрежа, разпространена в множество обекти или локации.

Бундесбанк, която си партнира за този проект с Deutsche Börse и германската държавна агенция за дълг, заяви в сряда, че решението е първото, което позволява на тези, които продават ценни книжа в блокчейна, да получат приходите си по техните сметки в централната банка.

Технологията може скоро да бъде разширена до цялата еврозона и много преди стартирането на цифровото евро на Европейската централна банка.

"Участниците демонстрираха, че е възможно да се установи технологичен мост между блокчейн технологията и конвенционалните платежни системи за уреждане на плащането на ценни книжа в пари на централната банка, без да е необходимо да се създава дигитална валута на централната банка“, заяви немската централна банка Бундесбанк.

По време на теста беше пусната 10-годишна държавна облигация на блокчейна и тя се търгуваше, макар и само в тестов режим, от шест банки: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs и Société Générale.

Сделките бяха уредени на блокчейна с помощта на "задействаща верига", която свързва активите в разпределената книга (DLT) с платежната система на еврозоната, известна като Target 2.

Твърдите привърженици на криптовалутите често са скептични към централните банки и представят своите токени като форма на пари, тъй като те не могат да бъдат отпечатани и девалвирани по желание.

Бундесбанк обаче при хладно този проект, заявявайки, че той може да дестабилизира банковия сектор, като отдръпне вложителите по време на криза.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    78 6 Отговор
    Една валута, една държава, един език, една религия, един Бог - Лукавия. Идат Последните времена.

    Коментиран от #19

  • 2 Вова

    69 4 Отговор
    Плана на светоивните кукловоди движи по план!
  • 3 сектант

    8 46 Отговор
    подкрепям това, защото трансферите между банки в чужбина ще отнемат някакви секунди. самата технология е интересна.

    Коментиран от #16

  • 4 ежко

    62 3 Отговор
    Работиш и ти плащат в цифри.Цифри които могат да се изтриват за нула време.....

    Коментиран от #14, #15

  • 5 АнтиСоросоид

    63 3 Отговор
    Етап от задействаният план за премахване на физическите пари. Премахнат ли се парите, всички ние ставаме роби. Господарят ти винаги може да те занули, като ти заличи електронната сметка, а без сметка няма да можеш да живееш, защото няма да има с какво, дори една вода да си купиш. Всичко това ще е направено с "добрите" намерения за по-бързо, лесно и евтино трансфериране на парични потоци. Така щели да премахнат сивата икономика. Целите обаче са съвсем други...
  • 6 Курумпе

    47 3 Отговор
    Това е краят на Човешката свобода!Има страшно БОЛНИ и Вредни световни касти - те правят всичко за да редуцират човешкият вид до един минимум, удобен за тях!Вируси,Ваксини„дигитални Пари..Чипове,Роботи - и Роботи Полицай с правилни чипове, а за оръжията им...не подозираме дори!!!Човешката природа е приспана , а е на края на съществуването си!СТАВАЙТЕ в Целият Свят, масово ...и смело мачкане...или те или децата ни!
  • 7 Иииии

    28 1 Отговор
    Биткойна е създаден от тия същите но не от политиците. Полицоте са т ъпаци на тях има диктуват. Голямата игра се играе от едни алчни хора които се мислят за Богове и гледат на човечеството както Фараона гледаше.

    Коментиран от #21

  • 8 От утре

    19 1 Отговор
    И храната виртуална
  • 9 Един

    21 2 Отговор
    То Еврото си е дигитална валута: В шенгенската зона почти никой не ползва плащане в брой. И ... някъде да пише , че еврото е обезпечено със ... злато например ? НЕ, като доларите е : колкото напечатаме - толкова имаме! И ЗАТОВА СЕГА РУЧАМЕ ЖАБЕТО С LOCKDOWN-а!!!
  • 10 Защо мислите че копаят злато като

    14 0 Отговор
    Луди при положение че те пари имат колкото си НАПЕЧАТАТ. ЕДИН ДЕН ВЕРТУАЛНИЯ СВЯТ ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСА И ЩЕ ОСТАНЕ РЕАЛНОТО _ ЗЛАТОТО НО ТО ЩЕ БЬДЕ ПАК В ТЯХНИТЕ РЪЦЕ
  • 11 Шкафче

    18 2 Отговор
    Айде да идва най-сетне 04.04, че се не трае повече!
  • 12 Пак греда

    7 0 Отговор
    Тъкмо си поръчах чекмедже, фотоапарат и Мата Хари и те юе ми ги правят дигитални.
  • 13 AMIN

    5 0 Отговор
    Време за изкупуване на физически активи, когато направят златото, среброто и платината дигитални ще си говорим пак.
  • 14 бай Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Ние много отдавна сме в това състояние....работиш и ти плащат в цифри демек.Покления след поколения са били обирани по този начин.Предполагам още пресен е периода на Жан Виденов? Просто вече няма да пишат цифрите на хартия, а дигитално.Пак ще са без покритие и пак ще изчезват за секунди. Иначе ефекта ще е същия.Адолф Хитлер и Мусолини се опитаха да сложат прът в колелата на еврейския план,но уви...А юдейте заложиха този план преди няколко столетия и са близо до краината му реализация.
  • 15 Сив

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Щото сега е различно
  • 16 мислещ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Ъъ, а? Че досега да не би да пращаха кеш по куриери?

    Коментиран от #20

  • 17 аналогов

    0 0 Отговор
    дано и храната не стане дигитална!
  • 18 Врачка

    1 0 Отговор
    Еврооборът не може да смогне да печата еврошума.Производствените разходи са по—високи от самите банкноти от които няма голяма.Виртуалната €шума ще реши ред проблеми като фалита на Еврозоната.
  • 19 единболенмозък

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Аха, и коя е тая валута и държава като всеки прави различно негово си ?
  • 20 да отнема

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "мислещ":

    Да. Прехвърлянето на пари през банките не е веднага. При определени трансфери ти виждаш сумата в сметката, но после отнема време за прехвърляне.
  • 21 редовеееее

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иииии":

    Биткойна, ако имахте един грам мозък щяхте да знаете че НЕ МОЖЕ да се контролира от един човек/група хора, или както вие ги наричате "те" без да имате идея кои са.
    Криптовалутите са точна противоположност на тези вашите нови световни редове.