9 Юни, 2021 18:25 2 973 5

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор

  • биткойн-
  • официално платежно средство-
  • наийб букеле-
  • супермнозинство

Криптовалутата може да стимулира икономиката на страната

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор - 1
Снимка: БГНЕС

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките, съобщава „Блумбърг“.

Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със "супермнозинство".

Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

Решението виртуалната валута да бъде обявена за официално платежно средство е рядко добра новина за криптосектора през последните седмици, който не успява да се възстанови от проблемите си от май.

Към 11:20 ч. българско време биткойнът поскъпва с 2,7% до 34 159,20 долара, след като по-рано във вторник цената му спадна до под 32 хил. долара. Останалите водещи криптовалути обаче все още са на червено, информира „Инвестор“.

Гуверньорът на централната банка на Ел Салвадор Дъглас Родригес заяви в интервю, че биткойнът вече се използва в страната и „не е нещо, от което хората трябва да се страхуват“. Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох Баня

    5 0 Отговор
    Тук приехме Битбойко за официално.
  • 2 лотос

    0 8 Отговор
    Това е най-важната икономическа новина за годината. Скоро и други ще ги последват. Не е лошо и ние да преосмислим валутния борд. Слабите икономики вече няма да са зависими от крадливите и некадърни политици, нито от своите, нито от чуждите. Съпротивата обаче ще е страшна.
  • 3 Глопуст

    5 0 Отговор
    Тоя Букеле сигурно се е набълбукал с биткойни на цена 60 хил долара и сега се чуди как да го повдига та да не е много назад!!!
  • 4 Мнение

    4 0 Отговор
    Биткойна както изкуствено му вдигат цената така лесно и може да се срине, поредната финансова пирамида....
  • 5 Принтер

    0 0 Отговор
    Ел Салвадор ?!? На западният бряг на Америка ,това е най-бедната държавица .... Ченгета ни охраняваха ,когато слизахме от кораба да се разходим...каква цифрова валута бе !!!!!