Last news in Fakti

24 Юни, 2021 11:41 1 823 4

Колко още ще поскъпне тока за бизнеса в България

  • вец-
  • хидроенергия-
  • дружества

Близо 250 ВЕЦ-а спират принудително работа

Колко още ще поскъпне тока за бизнеса в България - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията „Хидроенергия“ алармира, че измененията в регулаторния режим, направени в последните дни на предходния кабинет, ще доведе до спиране на работата на повече от 250 водноелектрическите централи в страната. Приетите с постановление на Министерски съвет от 23-ти март тази година неизпълними изисквания поставят повече от 250 централи в административна безизходица, която може да доведе до спиране на ВЕЦ-овете в България, още по-голямо поскъпване на електроенергията и заплаха за националната сигурност. Липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия.

Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, задължават всички ВЕЦ да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия до сега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация. Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение.

В момент, в който страната няма работещ законодателен орган и при рязък скок на цените на електроенергията през настоящата година спирането работата на голям брой ВЕЦ може да доведе до още по-жестоко поскъпване на електроенергията. Държавните ВЕЦ в България също не могат да представят документи за учредени права на строеж за построените преди десетилетия съоръжения в речните корита. Същият проблем имат и всички други ползватели на води от речните корита.

Асоциация „Хидроенергия“ апелира за конструктивен диалог и решителност от страна на служебният кабинет с цел да се даде възможност за спасение на индустрията и създаване на работеща и ефективна нормативна рамка. Представителите на работодателските организации – Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които са основните потърпевши от резкия скок на цените на тока, категорично изразиха в позиции до отговорните институции своята подкрепа и настояване за бърза отмяна на спорните текстове и осигуряване на нормална среда за работа на ВЕЦ в България.

Водноелектрическите централи са най–дългогодишният, устойчив и евтин възобновяем енергиен източник в България. ВЕЦ-овете осигуряват над половината от произведената възобновяема енергия и са важен източник на електричество с нулев въглероден отпечатък в страната. Именно рекордно високите разходи за въглеродни емисии на замърсяващите електроцентрали са една от основните причини за бруталното поскъпване на електроенергията за бизнеса в България през тази година. В същото време точно производителите от ВЕЦ са тези, за които КЕВР за пръв път определи нулева премия за новия регулаторен период от 01.07.2021г. Това ще се отрази в намален размер на цената за задължение към обществото и пряко намаляване на разходите на индустрията и всички потребители на електроенергия в страната в този труден период.

Асоциация „Хидроенергия“ счита, че тези законодателни неуредици допълнително застрашават инвестиционната среда в страната и все повече отдалечават България от ясните приоритети на Европейския съюз. Апелираме за бързо и ефективно решение което да елиминира задаващата се енергийна криза.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още един

    10 3 Отговор
    Още един успех на Бойко некадърника и крадливата шайката ГЕРБ. Още 12 години, ще трябва да работи правителство, като служебното и пак няма да му оправят бакийте.
  • 2 РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    2 6 Отговор
    ЗАСРАМИ СЕ...НАРОДА ИЗНЕМОГВА.....

    Коментиран от #4

  • 3 Димов

    6 0 Отговор
    Не беше ли идеята да спират ТЕЦ, защото са мръсни и вредни? Защо спират ВЕЦ, който не пуши? А, сетих се - защото от ВЕЦ не плащаме глоби на ЕС за вредни емисии, а големият брат си иска неговото.
  • 4 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ":

    Публикувано във факти.бг: Приетите с постановление на Министерски съвет от 23-ти март тази година >>> Какъв Радев те гони на 23 Март? Бат ти Боко се е разпореждал по него време.