17 Февруари, 2013 21:08 2 258 10

Делян Добрев: ДКЕВР ще реши за лиценза на ЧЕЗ до дни

  • дкевр-
  • протести-
  • чез-
  • делян добрев

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества.

Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след многохилядните протести срещу сметките за тока в цялата страна.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев.

ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, днес са заседавали за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи.

На базата на този доклад те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Става въпрос за 13 акта за административни нарушения, по които предстои да бъдат наложени глоби. Дружеството не е провело и обществени поръчки на стойност около 500 хил. лв., за които е било задължено.

Според министър Добрев обезпокоително е, че при 83% от външните услуги и при 92% от доставките не са провеждани процедури по Закона за обществените поръчки, а са възлагани на свързани фирми. За тях обаче дружеството не е в нарушение заради вратичка в Закона за обществените поръчки, която ще бъде премахната още тази седмица, посочи Добрев. Финансовата инспекция ще започне проверки и на останалите две ЕРП - ЕВН и "Енерго про".

Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията.

Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, добави Добрев.

Правителството ще предприеме и мерки, с които да задължи доставчиците на електроенергия да не прекъсват тока на абонати, които вече са подали жалби срещу високите си сметки, докато не се изясни какъв е проблемът. Така недоволните потребители ще получат гратисен период от 3 месеца, в който да заплатят сметката си, без върху тях да се трупат лихви.

През тази година правителството ще започне и програма за съкращаване разходите в енергетиката. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дд

    1 0 Отговор
    Шикалкавещ ..........
  • 2 върховна корупция

    1 0 Отговор
    Приватизационните договори на електроразпределителните дружества всъщност са една голяма измама, защото продажбата на монополно положение на чужди държавни фирми не е приватизация,а национално предателство.
  • 3 диан

    0 0 Отговор
    не дали има основания
    а дали има политическа воля
  • 4 адон

    0 0 Отговор
    Стига си говорил празни приказки бе марионетка такава-подавай си оставката и се махай...
  • 5 спонсор

    0 0 Отговор
    ЧЕЗ ще реши до дни, ще спонсорира ли и тази година предизборната кампания на ГЕРБ...?!?
  • 6 тарикат

    0 0 Отговор
    ЕЙ тия ще погубат народа ! Да се вдигнем всички и да им покажем че един път поне сме били задружен народ!
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Стига празни приказки,заучени фрази и оправдания.На вас все някой друг ви е виновен.Този път прехвърли вината на ДКЕВР.а КЪДЕ БЕШЕ ТИ ДО СЕГА,А?И не знаеше какво се случва?Народа не е толкова глупав за колкото го мислите.Тези ваши заигравки с ЧЕЗ са за наша сметка.Да ви видим сега как ще спечелите изборите като се махнат.Аман от стажант Министърчета!!!Подавай си оставката и дим да те няма в Хасково.Но там със сигурност ще те бият.И там какви си ги забъркал...
  • 8 и5л3

    0 0 Отговор
    Рецептата за хипер забогатяване е следната:
    1.Плащаш на корумпирани политици да ти продадат 70% от печеливша национална компания.
    2.Съкращаваш персонала и подменяш електромерите с електронни.
    3.Купуваш и другите 30% от компанията от настоящите корумпирани властимащи.
    4.Дистанционно отчиташ електромери пройзведени в твоята страна тарирани от теб по какъвто искаш начин и с подходящ софтуер си надчисляваш колкото процента искаш да показват същите като стойност ,която уж е изразходена от абонатите.
    6. Оправдаваш се с времето,астероидите и въртенето на галактиката в която живеем,като същото въртене го надчисляваш на гореспоменатите абонати.
    5.Даваш им неясни сметки от които нищо не им става ясно освен,че тока го купуваш от извънземните на планетата Х и докато го доставиш е нереално скъп,но фактически бил най-евтиния възможен.
    6,7,8,9,......................................................................................
    и накрая до толкова се самозабравяш ,че решаваш да начислиш сумата за подкупа на бъдещите управници,които трябва да са настоящите върху скъсания гръб на бългорина ,но него го боли от гаврата и се вдига на всенароден бунт.
    Послеслов:Не съм виждал толкова хора на едно място в Ботевград нито по Тошовите манифестации,нито след 1990г. и забележете на протестите няма нито един циганин.Как ще има ,те ток не плащат.
  • 9 Фибул

    0 0 Отговор
    Добре само немога да разбера защо след като в варна имаше 30 хиляди протестиращи говорим само за ЧЕЗ и евентуално за останалите ? БЪЛГАРИЯ НЕ Е СОФИЯ!
  • 10 стефан сервиз

    0 0 Отговор
    ivn sasto WAN OT bYLGARIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!