Last news in Fakti

6 Август, 2021 22:00 2 530 29

Добра реколта, но хлябът ще поскъпне

  • хляб-
  • стокови борси-
  • брашно

Цената на тока и транспортните разходи са сред причините за ръста

Добра реколта, но хлябът ще поскъпне - 1
Снимка: БГНЕС

У нас се наблюдава ръст в цените на основните храни. За година увеличението при олиото е с над 50 на сто, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси. Въпреки високите добиви тази година при брашното поскъпването за 12 месеца е с 13%. По-високи са и цените на яйцата и сиренето, съобщи бТВ.

При зеленчуците - доматите поевтиняват, но ядем краставици по-скъпи с 55 на сто.

При чушките ръстът е 14 % и с над 30 пункта при морковите.

При хляба въпреки добрата реколта от пшеница цената няма да намалява и дори се очаква ново поскъпване до месец.

„За нашия район си мисля, че едни десетина стотинки нагоре ще бъде задължително и минимално. Този, който не го направи, ще му бъде много тежко и не знам как ще оцелее“, обясни Валери Кръстев, хлебопроизводител от Монтана.

Цената на тока и транспортните разходи са сред причините за ръста.

Производството на хляба от замесването до изпичането отнема три часа.

„Газта, всеки месец с по десет стотинки нагоре, говорим за природен газ, горивата, нафтата, преди три месеца беше два лева с ДДС, сега е 2,30, електроенергията е ненормална работа на свободния пазар“, казва Кръстев.

По-скъпото брашно и опаковките също влияят на крайната цена. Но най-големият дял заема фонд работна заплата, който за бранша чувствително е нараснал, отчитат и от Държавната комисия по стоковите борси.

„Аз не мога да си представя защо имат притеснения да кажат, те имат порастване в доходите път и половина за последните три години и защо не могат да кажат, че имат напрежение в пазара на труда“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси.

Атанас работи като хлебар от две години.

Така хлябът в пекарната на Валери ще скочи с поне с 20 стотинки, след като се прибави и надценката в магазина. От Комисията по стоковите борси обаче очакват ситуацията да се успокои през септември. Причината - добрата реколта от пшеница - над шест милиона тона.

Въпреки добрите добиви дори в Добруджа прогнозират, че ще ядат по-скъп хляб.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Тиквата и Шиши изнасят зърното за Турция,а на нас пробутват Гръцка плява.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 старшията

    4 16 Отговор
    Радев, що така?

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "старшията":

    Питай ,,фермерите,, на Доган и Борисов.

    Коментиран от #16

  • 5 РЕАЛИСТ

    27 2 Отговор
    Хубаво е имало в СССР " Закон за борба със спекулата" Който си играе с цените, до стената и куршум в главата. Сега на това му викат " Свободна пазарна икономика". Лъжеха ни икономистите със стихийния регулатор на пазара. Море не вземеш като гьостерицата и не м строшиш главите винаги ще вдигат цените. Кой ще отговори на въпроса, защо цените на стоките у нас са по високи от средните за Европа при най евтиния труд.

    Коментиран от #6, #9, #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Mmmm

    7 0 Отговор
    И тях няма да ги подмине .С увеличението да си напазаруват от храмовете.
  • 8 ГЕРБ

    4 17 Отговор
    При шайката на Радев е така .ХАК ВИ Е
  • 9 5555

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    От лакомия. Непреодолимо желание за бързо забогатяване. Тъпанарите така и не разбраха, че кинти се правят с оборот, а не с високи цени. Всеки втори селяндур е бизнесмен, прости прекупвачи, които си нямат хал хабер от каквото и да било. И не на последно място, ролята на държавата като контрол, това пък въобще го няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Терминатор":

    Ела виж какво става под Аспаруховия мост и тогава плюй някого ! Камионите чакат на опашка и стигат до лентите на моста !!!
  • 12 БАЙ Х@Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не знаех кой и за къде изнася зърното , но пред очите ми зърновозите вървят един след друг !
  • 13 Абе

    15 1 Отговор
    Едно време при Бай Тошо всичко беше със закована цена.За хляба не помня... колко стотинки беше.Останалите продукти като олио,ориз,брашно,мляко и др.Имаха щампована фабрична цена.Нямаше частно.Всичко беше държавно.Вътрешно производство.Нашенско.Имахме външни стоки само от Русия.Спекулации и измами нямаше.А сега какво..ядем боклуците на ЕС .
  • 14 Кралицата

    11 0 Отговор
    Демократично благосъстояние :като нямат хляб - да ядат пасти:! Когато всичко си беше за хората как 30 години нищо не се повиши е това сега е резултата от бодрото подскачане по площадите , а виж за ония не е зле те си го осигуриха за колкото трябва напред . Като намериха такива балами, че и аз като тях сега да си бия главата ,че тогава ми беше зле - сега не е за никъде.
  • 15 Бико Томов

    7 0 Отговор
    Най интересното е, че в парламента темата за поскъпването на всичко не се дебатира и не се вижда, явно за народа е по важно какво има Бойко в чекмеджето и коя е жената която е евал срещу заплащане, а не как ще живеем за напред, жалко.....

    Коментиран от #18

  • 16 бл.134 в Зап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Благодарим , ЕЦБ, ФеД , Меркел, Байдън....
  • 17 Асоциация

    8 0 Отговор
    Зърнарите удариха в земята туризма! За хляба няма сезони и те го знаят, а сега и вдигат цената, въпреки добрата реколта! В превод: Морето се покачва, защото се топят ледниците - значи дигаме цената на чадъри и шезлонги!
  • 18 Никой

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бико Томов":

    Абсолютно никой не го е еня за народа.Всеки управник,кмет или държавен служител върти далавери за собствено облагодетелствие.Безработицата казват била намаляла.Ми тя половината България емигрира на вън.Хората нямаше да ходят да слугуват на чужди страни,ако имаха работа и добра заплата.
  • 19 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Абе, никой не ми отговори и да съм по конкретен. Щом знаем от Маркс, че цената на стоката е c+v+m и трудът е най евтин у нас, т. е. най ниски заплати, що цените са най високи ?
  • 20 От хляба по висок няма

    1 0 Отговор
    Не само с хляб ще живее човек Хляб и Риба
  • 21 Made in Bg

    4 0 Отговор
    Бе тия добре ли са! Най евтиният труд в БГ и едни почти равностойни цени с европейските! Яко се лъже народа,но простотията е в лъжците и реално крадци...🤬
  • 22 оня с коня

    1 2 Отговор
    Имаше навремето един Попов,който бе казал "За бога братя- не купувайте"
  • 23 костов

    3 0 Отговор
    в ТЬРГОВИЩЕ ХЛЕБОПРОИЗВЕДИТЕЛИТЕ НЕМАТ НИКАКВИ ОТЧИТАНИЯ КАМ НАП ТРУПАТ МИЛИОНИ

    Коментиран от #25

  • 24 РАДЕВ, КВО СТАВА

    0 0 Отговор
    СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ...ЩЕ ЛИШИШ ХОРАТА И ОТ ХЛЯБ
  • 25 равно

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "костов":

    Там всичко е Тъмна Индия- скрито- покрито, живеят в друга Бг.
  • 26 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ПЪРВИЯТ БЕЗПЛАТЕН ХЛЯБ ЩЕ БЪДЕ РАЗДАДЕН В БЪЛГАРИЯ-ЗАПОМНЕТЕ ГО ТГОВА-ПАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ЗА ЗАДНИ ЦЕЛИ И ТОВА ЗАПОМНЕТЕ-ВАКСИНЕТЕ НЯМА ДА ПОМОГНАТ А ЩЕ УМЪРТВЯВАТ ХОРАТА-И ТОВА ЗАПОМНЕТЕ-БЪЛГАИЯ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ ЗАЩОТО НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И ЩЕ СИ ПОМАГАТ В КАТАКЛИЗМА КОЙТО ПРЕСТОИ-И ТОВА ЗАПОМНЕТЕ...
  • 27 Лудница

    2 0 Отговор
    Геноцида над човека е в своя пик, не може добра реколта и високи цени заради горивата Еми мисля, че тяхното време мина просто държат хората на каишка с тях. Има една енергия и тя е слънчевата. Не може един и същи продукт преди 100 години и сега да струва по скъпо сега защо, заради изкуственото вдигане на цените на нефта. Това е олигофрения

    Коментиран от #29

  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Слаба реколта - хлябът поскъпва. Силна реколта - хлябът пак поскъпва. Чорбаджилъка не прощава на никого.
  • 29 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Лудница":

    Преди 7 години бензина беше 2.50 но хляба беше по-евтин. Как така?