Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 14:32 2 108 15

Дянков: Фискът е стабилен, няма опасност за борда

  • фискален резерв-
  • борд-
  • кснс
Дянков: Фискът е стабилен, няма опасност за борда - 1
Снимка: БГНЕС

 

Няма никакви причини да се говори, да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа, смята министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков пред журналисти при влизане на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той обясни, че всички опити това да се дестабилизира, са политически настроения.

Към днешна дата фискалният резерв на България е от 4,1 млрд. лв. плюс 600 млн. лв., които са авансови плащания и Брюксел ни ги дължи, уточни Дянков.

Подготвили сме анализ, който вече е на интернет страницата ни и който показва, че финансите на държавата са стабилни. Анализът демонстрира, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели с 83%, на местно ниво в общините с 21%. Общо просрочията са намалели с 66%.

Дянков обясни, че просрочените задължения на държавата към всички частни фирми са намалели с 83%. Към момента те са 102 млн. лева, а в началото на мандата са били 780 млн. лева. Общините дължат към вчерашна дата 175 млн. лева, а са били заварени на 200 млн. лева. "Така че навсякъде сме намалили тези просрочия", подчерта Дянков.

Общините с най-голям размер на просрочените задължения към края на януари 2013 г. са Столична - с 18,4 млн. лв., Перник - 13,7 млн. лв., Кърджали - 11,3 млн. лв., Сливен - 7,1 млн. лв., Дупница - 6,4 млн. лв., Видин - 6,0 млн. лв., Смолян - 4,3 млн. лв., Карлово - 4,2 млн. лева, Силистра - 4,2 млн. лева и Белоградчик - 4,0 млн. лева. Това сочи информацията за състоянието на публичните финанси към февруари 2013 година, която представя Симеон Дянков на заседанието на Консултативния съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Към края на януари 2013 година, спрямо юли 2009 година просрочените задължения на Столична община намаляват с най-голям темп като размерът на намалението е за над 38,4 млн. лева.

С над 1 милиона лева намаляват просрочените задължения и на общините Хасково - с 4,5 млн. лева, Ямбол - 4,3 млн. лева, Бургас - 3,2 млн. лева, Шабла - 1,7 млн. лева, Карнобат - 1,6 млн. лева, Приморско - 1,2 млн. лева, Долна Митрополия - 1,1 млн. лева.

От друга страна, общини, с най-голямо увеличение на просрочените задължения (с над 3 млн. лева) са община Перник - с над 7,5 млн. лева, следват Сливен - 7,1 млн. лева, Дупница - 5,0 млн. лева, Кърджали – 4,7 млн. лева, Ракитово - 3,9 млн. лева, Велинград - 3,2 млн. лева, Белоградчик - 3,0 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Горд съм че живея в една от най-стабилните държави в Европа и не съм някакъв мизерен германец или французин например - това ли искаш да чуеш ?????
  • 2 соФиянец

    1 0 Отговор
    И то какво излиза, че цяла България храни софиянци,пернинчани и м....ли от кърджали, а тия от Бургаска област, Хасково и Ямбол да го д....т...

    Коментиран от #3

  • 3 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "соФиянец":

    Прочети цялата статия..
    В София за 4 години закъсненията са намалени с 38млн до 18млн ..
    Тоест доста огромна стъпка.
    Нормално е все пак в най-големият град да има най-високи суми..

    Колкото до Перник, след земетресението миналата година, полжението там от лошо стана плачебно..

    Коментиран от #4

  • 4 софиЯнец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "неутрален":

    А тия 20 мил пари от каде са дошли???? От билетчета в адския транспорт или ат метрото, ооо сетих си Бат Бойко ги е платил. То в Бургаско, Хасковско и Ямболско е рай. Птички чуруликат,музика свири, хора се вият по площадите ама им викат протести. Туй Ракитово даже не съм го чувал 3.9 мил. В сливен е заради циганите, ааа в кърджали 11.3 мил. тууй ще са за джамии и харемите на ДПС. След като София е най-голяма и с най- ниска безработица, как ще е с най-голямо задължение, пре всички глупости които ни говорят колко сме добре и как се развиваме. Но от друга страна 18 мил.лв. при население блезо 2 мил. съм съгласен..
  • 5 Джак Спароу

    0 0 Отговор
    Ще чуем истината след изборите-ако успее друга партия да вземе властта.Иначе на проценти всички го докарваме.
  • 6 пф

    0 0 Отговор
    евалата на Дянков
  • 7 протестиращ

    0 0 Отговор
    Най-стабилната държава ,с най-малките доходи.Гледат те в учите и те лъжат нагло.Е няма такива мазохисти като нас.Една трета от средната продължителност на човешкия живот ни лъжат.Ей ,замислете се,1/3 от живота,фию,няма го.А лошото е че няма повторения.Те отиват в топлите страни ,а ние го д...ме.
  • 8 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ТОЯ ЛУМПЕН ДЯНКОВ НАЛИ СЕ КРИЕШЕ ЗАЩО ПАК ИЗПЪЛЗЯ
  • 9 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    И ТИ СИ ,,СТАБИЛЕН'' ... ! БОРДА СЕ ДЪРЖИ ОТ МИЗЕРИЯТА КОЯТО 4 ГОДИНИ НАЛАГАТЕ НА ХОРАТА . ОТ ТАМ СМЪКВАШ ПАРИ А ТОВА МОЖЕ ДА ТЕ ИЗДИГНЕ САМО В ,,ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ" ! КАКВО САМО ПАРАДИРАШ С ТАЯ ПСЕВДОСТАБИЛНОСТ КАТО ВСИЧКО Е ПОТЪНАЛО ТОТАЛНО . АКО НАПРАВИШ НАМАЛЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ И СЛОЖИШ И ДАНЪК ВЪРХУ ПЕНСИИТЕ ЩЕ МОЖЕШ ДА СЕ ГОРДЕЕШ И С ДРАСТИЧНО НАРАСТВАНЕ НА БВП ... И НА ТОВА АКО МУ ВИКАШ СТАБИЛНОСТ ! НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ЛОШ ПРОРОК НО БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖИ НА РЪБА НА БРЪСНАЧА И СЕ КРЕПИ НА НЯКАКВИ СИ 4-5 МИЛИАРДА ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ КОЙТО ПО ПРИНЦИП (по закон) ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИПА ПО НИКАКЪВ НАЧИН КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ ЧЕ ТОВА СИ Е ЕДНО ГОЛЯМО ----------- НИЩО ! ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА АВТОМОБИЛ ВЪНШНО ЛЪСНАТ - ПЕРФЕКТЕН ... НО ДВИГАТЕЛ И ХОДОВА ЧАСТ -ТОТАЛНА ЩЕТА !? ТОВА Е ТВОЯТА СТАБИЛНОСТ С КОЯТО ХВЪРЛЯШ ПЯСЪК В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И Е.С. НО ВЕЧЕ ГЛУПАЦИ НЯМА .
  • 10 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    Е ТРОШАЧ ТИ СИ ИМАЛ ХАРАКТЕР ,БРАВО
  • 11 вашия среднощен кошмар

    1 0 Отговор
    Въпрос на дни/седмици е хората да си поискат парите от банките.А там пари НЯМА ! Източени са чрез кредити от енергийните монополи и партийни фирми за извършване на "виртуални инвестиции"
  • 12 Грую

    0 0 Отговор
    Напротив в банките има пари, иначе нямаше да падат лихвите. Ако някой знае в тази държава какво прави - то това е именно финансовия ни министър в две оставки Дянков. Лошото е че май освен него, никой друг не знае какво да прави, включително и ние самите, а пък премиера ни от напъване взе, че дигна кръвно. Дянковата е лесна - пада правителството , хваща си самолета за Америка и толкоз. Ами ние кой самолет ще хванем. Щели хората да си поискат парите от банките. Добре де замислете се: 1.Колко хора имат пари в банка? Едва ли са много. 2. Като ги изтеглят тези пари къде ще ги дянат? Да купуват имоти - лудост има толкова празни нови имоти за продажба, а пък и г-н Кмета вече наточи брадвата за местните данъци. Да ги изпият - ще им отиде черния дроб и пак няма да могат ) макар, че за нас българите в това последното не съм убеден). 3. Да ги държат под дюшека - хай -върховната глупост. 4. Да купуват ценности - ами че то вече благородните метали така поскъпнаха, че ако трябва да минеш през маржа то по-добре да си ти седят в банката парите и още нещо по този въпрос нали знаете правилото материалът е равен на труда. Искам да кажа, че като купувате ценности, купувайте ги в инвестиционен вид. Под формата на украшения гупувате материала заедно с изработката, а после ако продадете продавате само материала и си прибирате запазените от евентуална обезценка пари само наполовина. И още други ми ти такива работи. А пък на Дянков мога само да му кажа, че и аз мога като него - завързвам кесията и викам няма да дам и край. Като някоя девственица нали се сещате. Донякъде добре ама като стане тази девственица на 30, на 40 и вече и да ти дава пак не щеш и бягаш. Дотам ни докара Дянков . Трябва да се знае как да се дава, а не как да не се дава. Това всички го знаем, ама лошото е че сег Дянков ще си збяга в Америка, а пък ние ще останем тука да стискаме празните си кесии.
  • 13 Гробаря

    0 0 Отговор
    Тотален дисфункционалед м...умник, пеленаче на Дъщерята на Българския Нуриега.
    Генетично увредени хора.
  • 14 ilko

    0 0 Отговор
    ОТ стабилност хората започнаха да се самозапалват а трябва да запалят теб.
  • 15 хую

    0 0 Отговор
    Българите имали 35млрд. в банките. сигурен съм че ако хората тръгнат и се опитат да изтеглят само половината ще настъпи ад и ще спрат да плащат