Last news in Fakti

22 Август, 2021 16:25 4 290 14

ТОП 5 на най-добри пенсионни системи

  • пенсия-
  • пенсионер-
  • държава

В ТОП 3 влиза Полша

ТОП 5 на най-добри пенсионни системи - 1
Снимка: Shutterstock

Първото място в класацията на държавите с най-добре пенсионна система в света е за Финландия. Скандинавската държава е начело на класациите за най-добро място за живеене и за най-щастливи хора, сочи проучване на компанията Вlасktоwеr Fіnаnсіаl Маnаgеmеnt Grоuр. Основната причина да е на първо място в сферата на пенсионното осигуряване са високите публични разходи - 13.4% от БВП на страната, както и че 90% от населението плаща вноски за пенсия.

Второто място в класацията е за Полша, а третата позиция отново за скандинавска държава - Швеция. "Необходимо е да се обърне сериозно внимание на проучването, когато се взема решение в коя държава ще се работи", казва Гaвин Πлюĸ, yпpaвлявaщ диpeĸтop нa Вlасktоwеr Fіnаnсіаl Маnаgеmеnt.

Cлoвeния, Гъpция, Изpaeл и Typция са държавите с най-ниска пенсионна възраст - 62 години. В другия край на класацията е Дания. Там хората се пенсионират след като навършат 74 години. Причината за дългия трудов стаж се крие в отличната здравна система на страната, което води до висока продължителност на живот.

По отношение на вноските за пенсии, разглеждайки отделните държави процентът е много различен. Така например, в Италия той е 33% от средната работна заплата, а в Испания и Чехия -28%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнам държава в която

    6 5 Отговор
    Да ти продават цял живот части за компютри коли колелета самолети кораби и като се пенсионираш да ги сглобиш да ги ползваш колкото можеш ако си жив след пенсионирането
  • 2 Q2z

    3 3 Отговор
    4 Словения , 5 Франция. ...
  • 3 Съд за Боко Тиквата

    44 4 Отговор
    Когато законът забрани да се отпуска пенсия на политици и магистрати довели до сиромашия народа, тогава ще се оправят нещата.
  • 4 ГЕРБ=БСП

    18 13 Отговор
    Ами Холандия и Швейцария на кое масто са? Защо не сте написали за тях? Ами Русия, защо не сте написали, че руските пенсионери взимат по-ниски пенсии от българските.

    Ами в България какъв е процента на внocкитe зa пeнcии. У нас освен, че плащаме 28% пенсинни осигуровки. Плащаме допълнително и данъци като ДДС и данък доход, които отиват за 4-5 млрд. лева държавна субсиия на пенсиите. Т.е. и у нас плащаме над 35% за пенсии.

    Защо "журналистите" слуги на ГЕРБ и БСП, не напишете, в дугите държав, какви са разликите между минималната и максималната пенсия. Предполагам, защото гладните български пенсионери с 250-300 лева месечна пенсия. Като разберат, че в другите държави разликата между миниманата и максималната държавна пенсия е 1,3 - 2 пъти. Ще тръгнат да бесят по уличните лампи менте социалистите от БСП и популистите от ГЕРБ. Които са направили така, че у нас разликата между минималната и максималната пенсия да е 5 пъти. У нас 1 млн. мизерувашщи пенсионери взимат мизерни пенсии, за да има пари, за други 200 000 богати пенсионери/комунисти/ да взимат огромни пенсии 5 пъти по-големи от техните.

    Коментиран от #10, #12

  • 5 Гост

    24 1 Отговор
    ,Там хората се пенсионират след като навършат 74 години. Причината за дългия трудов стаж се крие в отличната здравна система на страната, което води до висока продължителност на живот.,
    Докога ще продължава това безумие продължителността на живот да определя пенсионната възраст?!
    Продължителност на живот е едно, работоспособност е коренно различно! Последното трябва да определя пенсионната възраст!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ФЕН

    10 18 Отговор
    Пенсиите са за хрантутеници ,болни хора и некадърни !! Ако си послал добре през живата значи си и осигурил старините си! Света се е развивал и без пенсия ...това и ново явление от 60-70г. Който има акъл за днес той мисли и за утре !

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 любител

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    това се казва тъп селянин с манталитета на боко крадеца. кради докато можеш да имаш за старини.
  • 10 любител

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ=БСП":

    стига с тези комунисти те умряха отдавна.седесерите начело с костов унищажиха тая държава и пенсионната система ако не си наясно вземи прочети и се образовай малко.
  • 11 Конник

    7 1 Отговор
    Там е добра пенсията където не е системата на Бисмарк: младите плащат за да има пенсия за старите.
    Където пенсионния фонд е независим от дъжавата, там е добре. Не могат да крадат политиците.
    Правите реклама на гнили системи!
  • 12 Така е Бате

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ=БСП":

    Ние сме най бедната държава. И Румънците ни задминаха и то отдавна. Няма и да се оправим. Нашата политика е само компромати и кукловоди. И тупай брашняния чувал. Мафията ни управлява.
  • 13 007

    6 1 Отговор
    Да работиш за някой за 5 лв. 30 години и да ти удържат по 2 лв. на месец за да получаваш още две три години докато си жив по 3 лв. на месец е много добра далавера но не за теб.
  • 14 ДртИ УАЙТ БОЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    Не си мн.прав младежо, затова виж коментара под н-р 11...И тук при нас, проблемът с недостойно ниското ниво на наште пенЦИОНери е, че "любимата" на носталгиците Ком.партия през '62 год. си присвоява ПЕНСИОННИЯ ФОНД на Б-иЯ и след като го слага в джоба си - по този безскрупулен начин обрича на мизерни доходи и ниско-стандартно мижаво съществуване стари+млади наши пенЦИОНери. Ако това не беше се случило, сега всички наши родители и баби и дядовци щяха са се радват на пенсии близки до Западните стандарти