Last news in Fakti

26 Септември, 2021 14:51 3 272 16

Великобритания спешно се нуждае от шофьори

  • великобритания-
  • шофьори-
  • труд

Ще издава визи по улеснена процедура

Великобритания спешно се нуждае от шофьори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена да издаде 10 500 работни визи за чужденци. Така страната се надява да привлече 5000 шофьори на тежкотоварни камиони и 5500 работници за други браншове - например за кланиците, обяви министерството на транспорта в Лондон. Визите ще се издават от месец октомври, подчерта министър Грант Шапс.

По Коледа може да има огромен недостиг?

Със срочните визи работниците от чужбина ще могат да работят във Великобритания до Коледа. Така правителството се надява, че за Коледните празници рафтовете по супермаркетите и магазините за играчки няма да останат празни.

В момента във Великобритания липсват около 100 000 шофьори на товарни камиони, а това има преки последици за потребителите. От няколко седмици някои стоки са трудно достъпни, в супермаркетите все повече рафтове остават празни. Последно в някои бензиностанции имаше и недостиг на бензин - поради затруднения с доставките, до които доведе липсата на шофьори. Това накара много британци панически да купуват гориво. Но и други сектори се оплакват от огромен недостиг на работна ръка - например селското стопанство. Няколко водещи вериги супермаркети предупредиха, че преди Коледа може да се стигне до недостиг на хранителни продукти.

Заради политиката на Джонсън?

Една от причините за проблемите с доставките са строгите британски миграционни правила, важащи след излизането от ЕС. Освен това след Брекзита много източноевропейски шофьори на товарни камиони напуснаха Острова. В момента чужденците, желаещи да работят във Великобритания, са изправени пред скъпи процедури по издаване на работна виза.

Премиерът Борис Джонсън многократно повтаряше, че иска да сложи край на зависимостта на Великобритания от чуждестранни работници. Но покрай недостига на бензин и проблемите с доставките на хранителни стоки неговото правителство попадна под огромен натиск.

Сега, освен срочните работни визи, правителството ще въведе пакет с мерки, целящи да увеличат броя на местните шофьори на товарни камиони. Така например армията трябва да осигури учители за кандидат-шофьорите, за да може да се провеждат 50 000 допълнителни изпита годишно за тази шофьорска категория. Министерството на образованието също трябва да окаже подкрепа при обучението. Освен това ще бъдат изпратени почти един милион писма до шофьори, които имат тази категория, но в момента не карат товарни камиони. Ще се предлагат по-високи заплати, твърдо работно време и по-добри трудови условия.

Това не е достатъчно

Представители на логистичния бранш подчертават, че предвидените 10 500 работни визи в никакъв случай не са достатъчни. Само супермаркетите се нуждаят от поне 15 000 шофьори, за да успеят да напълнят рафтовете си за Коледа, каза Андрю Оупи от съюза на търговците British Retail Consortium.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 0 Отговор
    Що така, ислямистите не искат ли камионче?
  • 2 Няма кой да работи

    15 0 Отговор
    Учуден съм.
  • 3 Здр

    29 0 Отговор
    Когато станат като нормалните хора и си обърнат движението и сложат леви волани тогава! И почнат да дават по 25 паунда на час

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Тцтц

    23 0 Отговор
    Както са я подкарали скоро време там ше останат само големите им плъхове дето са по големи и от котки
  • 5 324

    8 9 Отговор
    Хайде слугинажа от източноевропейци ще заточи лиги!
  • 6 Ами да си вземат книжки

    14 0 Отговор
    и да търкалят големите гуми..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тнт

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хай":

    Май не си отишъл да работиш!
  • 9 бай онзи

    18 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ИМ ИСКА МОДЕРНОТО РОБСТВО ДА ВЗИМА 3000 И ДА ОСТАВЯ 2000 КАТО МИЗЕРУВА ТУК.ТОВА Е ФАКТ А ПОЛИТИЦИТЕ СИ ПРИКАЗВАТ
  • 10 некой си

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Здр":

    ДАВАТ ПО 27 И ПАК НЯМА КОЙ.ВЧЕРА СЕ БИЕХА ПО БЕНЗИНОСТАНЦИЙТЕ И ТРАФИКА Е ГОЛЯМ.АМА И ЕГОТО ИМ Е ГОЛЯМО НА МИРИЗЛИВИТЕ И ПИЯНИ КРИВИ КРАТУНИ
  • 11 лесно и евтино

    13 0 Отговор
    Нека ходят пеша и си мъкнат багажа на гръб!
  • 12 Много

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Здр":

    Транспортни фирми във Великобритания в момента дават по 25£ на час и пак няма желаещи.

    Коментиран от #15

  • 13 XXX

    4 0 Отговор
    Хаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За 25 паунда на час

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много":

    НЕТО всеки ще е съгласен колега. Дай конкретен пример, кои са тези фирми че още не са си намерили работници за толкова пари?? Дай малко по-сериозно
  • 16 Ами

    7 1 Отговор
    Готов съм да дойдат да ми вземат паспорта да сложат визичка и 10000 паунда за 15 дена и тръгвам веднага като ми донесат паспорта а пардон самолетния билет за сметка на Джонсън. Като сте готови ще ви дам телефонния номер.