Last news in Fakti

16 Март, 2013 16:09 1 994 0

Все повече руски туристи идват у нас

  • туризъм-
  • москва-
  • руски туристи

През 2012 г. у нас са дошли близо 600 хиляди руски туристи, което е над 31% ръст спрямо предходната година

Все повече руски туристи идват у нас - 1
Снимки: МИЕТ

Увеличението на броя руски туристи у нас е трайна тенденция през последните години въпреки глобалната криза. През 2012 г.  у нас са дошли близо 600 хиляди руски туристи, което е над 31% ръст спрямо предходната година. Русия е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм.

Това се казва в поздравителния адрес на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев до организаторите и гостите на осмото международно туристическо изложение ИНТУРМАРКЕТ-2013 в Москва – едно от най-големите в света.

Приветствието на министър Василев прочете директорът на дирекция „Туристическа политика“ в МИЕТ Мария Иванова в първия ден на борсата, когато се състоя и пресконференцията за България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Над 300 хиляди руски граждани вече имат недвижим имот в България и според социологически проучвания в самата Русия всеки пети местен жител иска да си купи втори дом у нас, подчертава още в посланието си министър Василев. Гражданите на Русия от години са сред най-желаните чуждестранни туристи в нашата страна. България пък е сред водещите държави, предпочитани от руските граждани за отдих, и в това отношение се конкурира успешно с европейски страни с дългогодишни традиции. Тя е особено популярнa като дестинация за семейни ваканции и детска почивка. Все повече рускоговорещи туристи се записват и за тематични визити - Нова година, Великден, СПА и балнеопрограми.

През 2012 г. имахме много успешно лято, каза Мария Иванова. Сега се готвим за още по-добър сезон. Надежда ни дава фактът, че над 8% от летните записвания вече са направени по данни на туроператорите. Съществена част от тези заявки са на руски граждани. Руските туристи са сред най-щедрите ни гости – те генерират много приходи от допълнителни туристически услуги, които съпътстват основните пакети. Факт са вече и нови две чартърни линии от Русия до България – от Омск и Оренбург.

Поради големия интерес към пътуванията в България откриваме два наши нови визови центъра в Руската федерация – в Омск и Мурманск. С това общият им брой в Русия става вече 18, съобщи завеждащият българската консулска служба в Москва Ангел Георгиев. Той допълни още, че от тази година ще се издават и 6-месечни многократни визи за руски граждани, подаващи документи за първа виза. А руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получават многократна виза и за 2013 г.

В пресконференцията, на която бе представен филм за България, се включи с презентация и археологът проф. Казимир Попконстантинов, който през лятото на 2010 г. откри мощите на Св. Йоан Предтеча при разкопки на созополския остров Св. Иван. Историкът почерта огромния интерес на българските и чуждестранните туристи към находката и региона. През лятото на 2010 г. пред мощите са се преклонили средно по 2500-3000 туристи на ден, а до Созопол са били организирани и специални круизни турове по море от поклонници и изследователи от различни страни. Това е отличен стимул за развитие на религиозния и културния туризъм в съчетание със специализирани маршрути по трасето на стария римски път Виа Понтика.

В представянето на България участваха също извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Русия Бойко Коцев, директорът на Центъра на промишлеността на България в Руската федерация Илиян Цонев, ръководителят на СТИВ-Москва Катя Жекова и др.

ИНТУРМАРКЕТ се провежда в един от най-големите руски изложбени комплекси «Крокус експо център» от 16 до 19 март 2013 г. Тази година борсата е под мотото „Заеми своето място сред лидерите“. България се представя като целогодишна дестинация с национален щанд от 318 кв. м, организиран от МИЕТ, и с културна програма. Участват осем наши неправителствени организации, туроператори и туристически агенции, които разкриват разнообразни възможности за морски и зимни ваканции и специализирани продукти за културен, голф, винен, познавателен и екотуризъм, балнео, СПА и уелнес програми. Включени са също фолклорни изпълнения, демонстрации на СПА процедури, дегустации на вина и продукти и др.

Борсата в Москва се организира с подкрепата на руското Министерство на културата, Федералната агенция по туризъм, Асоциацията на туроператорите на Русия, Руския съюз на туристическата индустрия, Световната организация по туризъм и др. Участват повече от 1400 изложителя от над 140 страни. Техните щандове са разположени на близо 30 000 кв. м площ. Очаква се експото да бъде разгледано от около 80 000 посетители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА