Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 10:52 9 474 15

Собственикът на "Нова телевизия" и БТК купува "Телелинк"

  • телелинк-
  • бтк-
  • нова телевизия-
  • словения броудбанд

В родната компания е постъпило писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет

Собственикът на "Нова телевизия" и БТК купува "Телелинк" - 1
Снимка: БГНЕС

Българската технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС Груп") може да има изцяло нов собственик. Интерес към мажоритарен пакет акции на търгуваната на Българската фондова борса е изразила "Словения Броудбанд С.а.р.л.", гласи съобщение до инвеститорите.

В родната компания е постъпило писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет "от най-малко 51%". Писмото не представлява обвързваща оферта, като наред с други условия, закупуването е предмет и на одобрение от органите по конкуренция, гласи съобщението. От "Телелинк" посочват още, че ще допуснат "Словения Броудбанд" да извършат бизнес, финансов и правен анализ, уточнява money.bg.

"Словения Броудбанд" е регистрирана в Люксембург. Тя притежава дъщерните дружества в България, които са собственици на "Българска телекомуникационна компания и "Нова Броудкастинг Груп", най-голямата медийна група в България.

Новината за интерес към мажоритарния пакет в "Телелинк" идва дни след изявление на съоснователя и собственик на 67% от капитала Любомир Минчев, в което той изразява готовност "да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 г."

"Логично предвид впечатляващия ръст, разширяващото се пазарно присъствие и отличните финансови резултати през последната година "ТБС груп" навлиза все повече и в полезрението на големи международни компании от сферата на ИКТ с изявено присъствие и амбиции на Балканите и европейския пазар като цяло. Считам, че "ТБС груп" е достигнала ниво на развитие, на което такава компания би имала интереса да влезе в ролята на стратегически инвеститор, който да ускори и мултиплицира значително потенциала на "ТБС груп", написа той.

За първото полугодие на 2021 г. компанията, която е собственик и на няколко дъщерни дружества на Балканите, отчита ръст на приходите от 51% до 98,3 млн. лв. и повишение на чистата печалба ot 26,4% до 8,13 млн. лв.

Пазарната капитализация на "Телелинк", която излезе на българската борса едва миналата година, е почти 200 млн. лв. Към момента се търгуват свободно малко над 20 процента от акциите ѝ, продадени от Минчев и други акционери.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 11 Отговор
    В Домус тв канят само герберасти и рязани.
  • 2 случаен

    41 3 Отговор
    Само бедния и неоправдан народ ,няма кой да купи в БГ.

    Коментиран от #4

  • 3 Успокойте се

    26 3 Отговор
    Първо си помислих, че ще е Пеевски

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    Сега купуват избиратели за по 100 лв.Евтино.
  • 5 ГОСТ

    26 6 Отговор
    ИЗТЕЧЕ ИНФО, ЧЕ ЕДИНИЯТ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА НОВА ТВ Е БИВШ АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ ОТ ЦРУ! ЩЕ ПОСОЧА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИМЕТО! НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО!
  • 6 Нещо не

    29 3 Отговор
    остана ли непродадено? Май само въздухът? И все чужденци. Такова падение и в островните държавици няма. От такива полЮтици само това може да очакваш. Преди тъмно червени комунисти, сега най - правоверни евроатлантици. Мизерни престъпници.

    Коментиран от #14

  • 7 Предположения

    27 1 Отговор
    Тази е сериозно подпирана, до момента, от държавата компания. СИВ е станал СИК.
  • 8 Пипи Чорапчето

    26 1 Отговор
    Ма къв е тоа Минчев?!;)
    Къде зачезна вездесъщият Спас Русев?;)) Че той така хубаво се беше пласирал на входа и изхода на БТК още от първата ѝ продажба за има-няма малко повече от годишната ѝ печалба...
  • 9 Перо

    25 2 Отговор
    “Голяма международна компания”,но регистрирана в Люксембург!
  • 10 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Нормалните деформи за домус тв! Севда стайл бейби!
  • 11 Летописец

    19 1 Отговор
    Напечатано във Факти. бг : Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия
  • 12 Вътрешен

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Успокойте се":

    Тя си е на Пеевски
  • 13 факт

    2 2 Отговор
    продават се белите манастири....
  • 14 ТАКА Е В БАНАНОВИТЕ ДЪРЖАВИ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нещо не":

    МЕСТНИТЕ ГИ ПУСКАТ САМО ЗА РИБА ДО РЕКАТА ЗА ДА НЕ ПУКНАТ ОТ ГЛАД.СИИИИИИИИИЧКО ФРУГО Е СОБСТВЕНОСТ НА НВЕСТИТОРИ СХЕМАДЖИИ..
  • 15 Джони

    0 0 Отговор
    Спас Русев бе обявен официално от комисията по досиетата за бивш агент от тоталитарната и репресивна Дс. Без коментар какви кадри извършват далавери на едро с апетитни държавни компании и дружества. На дъното на далаверите винаги са кадрите на Дс и техните шефове от Кгб.