16 Януари, 2022 16:29 3 761 24

„Булгаргаз”: Ако газовата връзка Гърция-България не заработи навреме, ще плащаме санкции

  • булгаргаз-
  • газова връзка-
  • българия-
  • гърция-
  • санкции

Това трябва да стане най-късно на 1 юли 2022 г., уточняват от дружеството

„Булгаргаз”: Ако газовата връзка Гърция-България не заработи навреме, ще плащаме санкции - 1
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли, за да може страната ни да получава договорените с Азербайджан количества газ в пълен обем. Това се казва в позиция на компанията, разпространена до медиите.

От дружеството уточняват, че ако това не стане, отново ще възникне риск азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ и БЕХ банкова гаранция в значителен размер.

От „Булгаргаз” заявяват, че „ в случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан”.

Ето и цялата позиция на компанията:

„Относно споразуменията за получаване на азерски газ на временен алтернативен газопровод в Гърция, които се обсъждат в публичното пространство, „Булгаргаз“ ЕАД счита за необходимо да информира обществеността, както следва:

След като към началната дата на доставките от Азербайджан (31.12.2020 г.) договореното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България (газопроводът IGB), не беше изградено, „Булгаргаз“ ЕАД беше поставено в положение не само да не може да получава газ съгласно Договора, но и да заплаща санкции по наказателна клауза. „Булгаргаз“ ЕАД нямаше друг избор освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение. В преговорите, „Булгаргаз“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката успяха да договорят и да постигнат споразумение с азерския доставчик „Булгаргаз“ ЕАД временно да получава газ на друг газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА до 30.09.2021 г. След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“ ЕАД отново беше поставено в положение да търси преговори и съгласие от азерската страна за удължаване на временните договорености до 30.06.2022 г. (последната обявена дата от проектната компания, изграждаща газопровода IGB за въвеждането му в търговска експлоатация е 01.07.2022 г.).,

Сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB). В случай че такива временни споразумения не бяха подписани, „Булгаргаз“ ЕАД щеше да заплаща санкции (десетки милиона долара месечно) по наказателната клауза, равни на стойността за договорените количества, без да ги получава.

Споразуменията дадоха възможност на „Булгаргаз“ ЕАД и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ.

Позицията на азерската страна винаги е била, че трасето за доставка съгласно Договора е само едно - газопровода IGB. Ако Договорът предвиждаше друго, азерската страна нямаше да влиза в дълги и тежки преговори и от самото начало на доставките (31.12.2020 г.) щеше да доставя пълния договорен обем през гръцката газопреносна мрежа, тъй като това би било изгодно за нея – през този период цената на азерския газ беше по-висока от тази на газа от други източници.

За правилното тълкуване на Договора, за който се прилага чуждестранно право, „Булгаргаз“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката разчитат на становища от висококвалифицирани специализирани правни консултанти по това чуждо право. Въпросите за маршрута на доставка са анализирани в продължение на месеци, а получените становища са потвърдени и с допълнителен независим правен анализ. Подписването на споразуменията не е еднолично решение на „Булгаргаз“ ЕАД, а резултат на продължителен задълбочен професионален анализ и преценка заедно с „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката за най-изгодното решение за българската страна за доставка по временното трасе в контекста на ситуацията със забавянето на газопровода IGB.

Всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя „Булгаргаз“ ЕАД и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес, „Булгаргаз“ ЕАД не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка.

Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация до тогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ ЕАД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД банкова гаранция в значителен размер.

„Булгаргаз“ ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 01.07.2022 г., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем.

В случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан, докато бъде завършена газовата връзка Гърция-България".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    59 8 Отговор
    Санкции да плаща Боко тиквата и мафиотите от ГЕРБ,за това че 12 години не построиха интерконектора.
  • 2 Тиквата

    57 8 Отговор
    За мен беше важно да харижа на Путин 3 милиарда за сръбската тръба. Тази с Гърция не ме интересува. Племето да плаща.
  • 3 НЯКОЙ

    66 3 Отговор
    Браво на ръководството на "Булгаргаз" - след колко пропилени години се сетиха да поставят ултиматуми! Спахте ли досега! Малко ще ви е уволнението, ако се окаже, че сте саботирали проекта!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Киро

    17 31 Отговор
    Сега няма време за такива работи, трябва да се ходи до РСМ, до Брюксел, да се назначават нови министри, да се преследват Герб и Гешев, и т.н. !
  • 6 Газакис

    11 42 Отговор
    Аре сега на колене и викайте Бойко да ви построи тръбата, защото ако чакате тия недоразумения с бели ризки - няма да стане!

    Коментиран от #11

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 3 Отговор
    БУЛГАР ГАЗ КЕВР НЕК мафия и мутри
  • 8 5577

    13 14 Отговор
    То и идея си няма никой кой какво кога и за колко трябва да прави. За сега е ясно само едно. Гешев да го няма, да паднат обвиненията на купчина мутри крали още от соца. След това ще си идем, пък който дойде, да му мисли. Нали е демокрация, избори след избори. Ние толкова можем.
  • 9 Страхил

    32 5 Отговор
    Санкции ще плащат данъкоплатците,както обикновено.Булгаргаз и ББ са от другата страна на барикадата!
  • 10 Пламен

    17 8 Отговор
    Руската пета колона саботира.Толупа бави максимално.Сега,да видим новите
  • 11 Ами

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "Газакис":

    Що не го викнеш твоя тулуп, да каже какво прави 10 години, а не направи конектора. За сметка на това направи тръба на руснаците

    Коментиран от #16

  • 12 Българин

    14 13 Отговор
    Нямаме никаква полза от гръцко-българския конектор - Тръбите му би трябвало да минават и под река Марица, и под язовир Студен кладенец ! ОГРОМНИ разходи, а 20 години ще печели американска фирма от съдружниците, властта във Саш, че ще пренася от щатския втечнен газ, и турските ортаци - азерите, които отклоняват газовите си доставку, когато някой им даде по-добра цена.
    Гръцката връзка е загуба за България и 20години плащане на янките. Защото малко им плащаме глобите на отровните тецове. 😯

    Коментиран от #23

  • 13 Факт

    17 3 Отговор
    Бай Ой чертаеше хъбове и трасета на салфетки и пияния Ишиас от ЕС го гледаше с телешки възторг.През това време бай Ой си напълни чекмеджяните хъбове до горе с евра и кюлчета а за нас останаха салфетките да си ги навираме в ... сега.Само на Путин не му минаха селските номера на наш бая и за една година с наши пари му построи Руски поток,защото руснаците не можеш ги минава с 200.По-скоро можеш,но това ще ти е последното действие в живота.
  • 14 ПСР

    22 3 Отговор
    КОЙ избра фирмата изпълнител?!
    КОЛКО пъти интерконекторът беше"отлаган"?
    По ЧИЯ вина?
    Боко и зависимостите му от Газпром-Россия.Бандити.Крадци на едро от нас.Как бързичко и за над 3 милиарда,построиха тръбичката за Сърбия и Унгария.Платихме българите-печелят сърби и унгарци.За нас-удоволствието,че ни е управлявал Боко.
    Целият борд на Булгаргаз е за затвора.Както и тулупа от зайчарника.
  • 15 Ами ...

    11 0 Отговор
    10 години я мотаете, тази връзка.
  • 16 Пълни

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    си шкафа с лилави пачки , с кюлчета злато и купува къщи на мис гащи , забавления с Мата Хари и подобия , бъшка служебните за между другото и джиткане по цял ден с джипката ! Ей ги резултатите , а това е началото !
  • 17 толупа

    5 1 Отговор
    Да, тия са виновни, подведоха ме.
  • 18 Наблюдател

    13 3 Отговор
    Булгаргаз обслужва единствено интересите на кремълските чекисти. Цялата ни енергетика е под контрола на Кремъл чрез поставени майкопродавци.
  • 19 толупа

    5 1 Отговор
    Ще плащате и с лихвите!
  • 20 От кАдя на кАдя?

    8 2 Отговор
    Заработи,безаработи - г-н Чекмеджан отдавна напълни нощното си шкафче от газовата връзка.
  • 21 Европеец

    9 2 Отговор
    А мога ли да попитам кой ви е карал да подписвате договор с азерите за доставка на газ и то задължително по неизграден тръбопровод - все пак има още доста места от където може да мине. А като подписвахте договора не видяхте ли наказателните клаузи - все пак тази връзка не зависи само от България а и от Гърция.

    А сетих се по този тръбопровод и американците щяха да ни доставят втечнен газ и за това сте подписали - да оправдаете нуждата от него но е станало под диктовката на Тиквата и господарите ни отвъд океана. Е да ама тогава азерския газ беше 1.5 пъти по скъп от руския а за американския да не говорим. Тъкмо тогава беше голямото лаене против Южен поток и за "диверсификация".
  • 22 Рашавия

    3 3 Отговор
    Нема проблеми и санкции ще плащаме стига да купуваме от руснаците прескъпият им газ.
    С тея заплати(450 €) и европейски цени, що пара остава.
  • 23 Рашавия

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Пропуснал си връх мусала и седемте рилски езера...
  • 24 Европа

    1 1 Отговор
    Баце да плати окраде достатъчно