25 Януари, 2022 15:18 1 870 9

1 млрд. лв. субсидии за земеделците до средата на годината

  • земеделие-
  • фермери-
  • земеделци-
  • мерки-
  • пари

Индикативният график е публикуван на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие"

1 млрд. лв. субсидии за земеделците до средата на годината - 1
Снимка: БГНЕС

През първите шест месеца на тази година земеделците ще получат почти 1 млрд. лева субсидии според индикативния график, публикуван на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.

Графикът се публикува, за да може фермерите да знаят кога какви плащания могат да очакват и да планират дейността си.

Първите оторизации за тази година ще бъдат направени в края на януари, когато ще се преведат вторите траншове по схемата за преходната национална помощ за говеда (ПНДЖ 1) и схемата за овце майки и кози майки (ПНДЖ 3).

През месец февруари 2022 г. ще започнат плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ с направленията с животни, а останалите направления по мярка 10 „Агроекология и климат“ ще се извършат през м. април 2022 г.

По схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” плащанията ще стартират в началото на м. март, като преводите по 7-те отделни схеми ще се извършат поетапно – до средата на месеца. До края на януари стопаните доказват с документи произведената и реализирана продукция.

Тютюнопроизводителите ще получат субсидиите си в средата на месец март.

В края на същия месец ще бъдат наредени и средствата по Схемата за преразпределително плащане (СПП) с бюджет от над 108 млн. лв.

През април 2022 г. се предвижда оторизация по схемата за зелени директни плащания, за протеинови култури и специалното плащане за култура памук.

По мярка 11 "Биологично земеделие" плащанията ще се извършат в периода 15 април – 20 май при условие, че към 28 февруари 2022 г. е напълно актуализирана базата данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни произведени по биологичен начин, поддържана от Министерство на земеделието.

Оторизациите по мярка 12 „Натура – 2000 и Рамковата директива за водите”, както и окончателното плащане по мярка 13 ще се извършат през май.

До средата на юни 2022 г. ще се извърши доплащането по СЕПП и схемите за млади и дребни земеделски стопани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъдю Гъдев

    6 0 Отговор
    Ще,ще,ще,...
  • 2 ЧДР

    12 0 Отговор
    Ще си получат сдубсидийките и пак ще се внасят домати, краставици, грозде, млеко, месо и всичко останало. Производство само на книга. Дадат се пари за да няма недоволство , както при Борисов.

    Коментиран от #7

  • 3 Големите

    5 0 Отговор
    Робовладелци ще намажат ,малките ще мигат като плъх в трици.
  • 4 пешо

    6 3 Отговор
    тия субсидии тия земеделци си построиха палати , карат коли за над сто хиляди , лятото рев продукциятя се повредила и давайте помощи след това хляба два лева

    Коментиран от #9

  • 5 да бе

    5 0 Отговор
    Повечето пари отиват при малък кръг хора с по 20 30 фирми на тяхно име
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бивш земеделец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЧДР":

    Да внеса малко яснота-тези субсидии, Първо-не идват от ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ! А идват от ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО. Второ- 80% от тях (по официални данни) отиват при 100 СВЪРЗАНИ ЛИЦА. Трето - на малките се дават, като прах в очите, на база ПРОИЗВЕДЕНА ПРИДУКЦИЯ, която се изкупува ДО ДВА ПЪТИ ПОД СЕБЕСТОЙНОСТ!!
    КОЙ РАЗБРАЛ-РАЗБРАЛ!
  • 8 Всеки

    0 0 Отговор
    лев трябва да се контролира под лупа !
  • 9 Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Стани и ти земеделец.От страни всички много знаете и много лаете.Сигурно цвете в саксия не можеш да гледаш 1 седмица без да го умориш.