Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 15:27 1 723 16

IT организации се обявиха срещу вдигането на максималния осигурителен праг

  • it организации-
  • максимален осигурителен праг-
  • бюджет-
  • доходи

Високотехнологичните компании формират голяма част от средната класа и помагат за устойчивото развитие на българската икономика, припомнят от сектора

IT организации се обявиха срещу вдигането на максималния осигурителен праг - 1
Снимка: Shutterstock

„Изразяваме категоричната си позиция, че не подкрепяме решението за вдигане на максималния осигурителен праг на 3400 лв. от 1 април 2022 г. и в нито един момент не сме изразявали съгласие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството.“ Това се казва в позиция по Бюджет 2022 на водещите браншови организации в областта на високите технологии.

Ето пълния текст на позицията:

П О З И Ц И Я по Бюджет 2022 на водещите браншови организации

в областта на високите технологии

Относно: гласувания на второ четене в Народното събрание Закон за бюджета на Република България за 2022 г.

Във връзка с приетия Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. ние, представителите на водещите браншови асоциации в областта на високите технологии - Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/ и Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/, изразяваме категоричната си позиция, че не подкрепяме решението за вдигане на максималния осигурителен праг на 3400 лв. от 1 април 2022 г. и в нито един момент не сме изразявали съгласие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството.

Въпреки че увеличението на максималния осигурителен доход за пореден път се прави без анализ, без оценка на въздействието и без никаква промяна в качеството на социалните услуги, за които ще се плаща повече, ние ще продължим участието си в диалога за изработване на предвидим механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход в бъдеще.

Продължаваме да сме неотстъпчиви в настояването си да започнат сериозни реформи, свързани с постигане на по-висок ръст на икономиката и повишаване на доходите на работещите, съответно и повишаване на приходите в хазната. От ключово значение е, също така, по-голяма част от бизнеса да плаща коректно своите данъци и осигуровки, по примера на компаниите от сферата на информационните технологии, сектор, който е неоспорим символ на пълна прозрачност на приходите и разходите.

Ние доказано умеем да влагаме, инвестираме много по-добре от държавната администрация в развитие, разкриване на нови и добре платени работни места. Развитие, което носи повече приходи, данъци и възможности те да бъдат използвани за социални дейности. Очакваме със съвместни усилия да постигнем:

- Привличане на висококвалифицирани специалисти и подкрепа за уреждане на статута на семействата им. Подкрепа на чуждестранните студенти от трети страни, завършили в български висши училища, да придобиват по-лесно разрешение за работа.

- Електронното управление и минимизиране нуждата бизнеса и гражданите да общуват на живо с институциите.

- Образование, което да бъде адаптирано към бързо променящия се свят и пазар на труда. Насърчаване на НИРД.

- Осъвременяване на остарялото законодателство, касаещо бизнеса, (дистанционна работа, електронни трудови книжки и др.).

Бизнесът от индустриите на знанието до момента винаги е бил коректен спрямо своите задължения към държавата. Високотехнологичните компании формират голяма част от средната класа и помагат за устойчивото развитие на българската икономика - сега повече от всякога. Точно тези бизнеси са притегателна сила за високообразован талант, за връщането на българи, образовани и реализирали се зад граница, както и за чуждестранни граждани, които избират да продължат тук своето кариерно развитие, да създават семейства и да изграждат живота си.

Нашите компании са повод за национална гордост чрез своите иновативни решения, които оперират на глобалните пазари в условия на свободна конкуренция с целия свят. Те са посланиците, които брандират държавата ни като привлекателно място за бизнес и иновации. Още повече, бизнесите от индустрията не търсят субсидии и финансова помощ от държавата, а целенасочен диалог за бъдещето на България. Не е преувеличено да се каже, че това бъдеще е въпрос на цивилизационен избор и ние разчитаме, че с настоящото българско правителство правим един и същ избор – дигитална, а не аналогова България.

Увеличаването на задълженията към държавата именно за високотехнологичния сектор, който осигурява растежа, иновациите и цялостната дигитализация, е лош сигнал за бъдещето на българската икономика и устойчивостта на сектора, която апелираме да не се приема за даденост.

Асоциация за иновации, бизнес постижения, услуги и технологии /AIBEST/,

Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/,

Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/,

Българска стартъп асоциация /БЕСКО/,
Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/,

Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    21 14 Отговор
    Аууу високоплатените IT-та не желаят да си платят масрафа, а някога ще искат високи пенсии.

    Коментиран от #8, #11, #14

  • 2 Дамян

    11 12 Отговор
    СКЪПИ IT СПЕЦИАЛИСТИ,НАЛИ ВИЕ ПОМОГНАХТЕ НА КАНАДЕЦА ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ,ЗАТОВА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО вдигането на максималния осигурителен праг!
  • 3 10%

    20 6 Отговор
    Ама кой ви пита вас бе.И аз съм против да внасям 20% ДДС а кръчмарите 9% ама не ме питат.
  • 4 То3u

    21 9 Отговор
    Ха-ха, ми да ходят във Франция. Там данъците са между 40 и 50%, бе!!! А колко са високотехнологични е доооста спорно.
  • 5 Аууууууу

    9 4 Отговор
    Може да натиска клавишите и се смята за IT специалист!!!!! ИВ Нои Кърджали навремето едни такива специалисти : Адреян Велков , Емилия ((неговата!!!!)),Иванчо Фатмака ... По цял ден се натискаха на заключени врати и имитираха работа та чак и след работното време!!! Едни смешници и търтеи. !! Ама ... с ГОЛЕМИ заплати. Ами ще си плащат и данъците Да не би другите да са балъци и да ги носят на гърба си
  • 6 Хехе

    14 7 Отговор
    Не ги ли е срам бе?! За 20 лв. повече. А че получават по 5-10 хиляди лева, не е проблем. Ами отидете в чужбина и да ви одерат с 50-60 % данъци, като сте толкова недоволни тук! Негодяи, по цял ден си чешат задниците и се правят на много умни и работни, пък и недоволни??!
  • 7 Василев

    9 5 Отговор
    ITта, имате неограничен достъп до най-големият пазар с кадри в света - ЕС. Не разбирам за каво ревете.
  • 8 браво

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    няма как по-ясно да им се каже! Като не им изнася да вдигат гълъбите и да ходят в друга държава ама там ще трябва още по-големи заплати да дават и май май ще си седят тука.... на евтината работна ръка
  • 9 pbdan

    4 0 Отговор
    Този който се е осигурявал на МРЗ от 2000г. досега има ИК 0,463. При 39г. 4м стаж и 1100лв среден доход за последните 12м. се получава - (39,25/100)Х1,35Х0,463Х1100 = 269,86, приблизително 270лв. Минималната пенсия обаче е 370лв. Тези, осигурявали се на максималния осигурителен доход имат ИК 3,455. Тяхната пенсия излиза 2013,79лв. или приблизително 2020лв., но таванът е 1500лв. т.е. са ощетени с 520лв. Това е начинът да се определя тавана, още веднъж ще го напиша: (39,25/100)Х1,35Х3,455Х1100 = 2013,79лв.
    ИТ специалистите са висикоплатени и млади, обаче докато се пенсионират таван няма да има и тези пари в повече ще им увеличат пенсията, няма да се получи както съм го сметнал по-горе.
  • 10 Срамота!

    6 1 Отговор
    То всичко се вдигна като цена, хората с две дечица и с никакви заплати изнемогват и си мълчат, а и никой не ги пита .
    Но тези две шепи хора, то света се върти около тях!
    Какъв им е проблемът да работят в немска, френска фирми, като не им отърва.
    Но данък доход гони 50%.
    Хайде стига!
  • 11 hihi

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Ние нашия си го плащаме от джоба. Твоя го спонсорираме с тия осигуровки.
  • 12 XYZ

    2 3 Отговор
    Голяма завист тресе част от населението срещу IT специалистите. Ако толкова завиждат, нищо не им пречи да завършат подходяща дисциплина, да минат на входящ тест, след това да се обучават няколко години, да работят от 9 до 21-22 часа всеки ден и да получават техните заплати! За това се иска и акъл, разбира се!
  • 13 pbdan

    3 2 Отговор
    ИТ специалистите, не мислете, че ще бъдете все първи в заплатите. Хлябът ще ви го вземе изкуствения интелект. Система от програми, които ще създават други създавани сега "ръчно" от вас.
  • 14 Мирослав

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Ако плащаш високи вноски трябва да вземаш висока пенсия. Това е логично. Отношението между минималната и максимална вноска трябва да съпответства на отношението между минималната и максималната пенсии.Но държавата казва - ще повишим максималния доход върху който се правят вноски за пенсия, но няма да повишим максималната пенсия. Точно в това е проблема. При сегашното съотношение между минимална и максимална пенсия и при сегашната стойност на минималния осигурителен доход (минимлана работна заплата), максималният осигурителен доход е около 2800 лв. т.е. трябва да се намали, а не да се увеличи.

    Коментиран от #16

  • 15 ******

    3 1 Отговор
    Работата на програмистите е много трудна.Всяка една стотинка се изкарва с пот на челото.
  • 16 Варна

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мирослав":

    Пенсиите се дотират от години, по причина, че пенсионната система не е в състояние да осигури достатъчно средства. А това е така защото онези, които осигуряват средствата за пенсия са по- малко от пенсионерите в страната. - Въпросът въобще не е в нивото на пенсиите, а в нежеланието да плащат данъци на по- висок осигурителен праг. Минималният или максималният осигурителен праг има една и съща функция и тя е да пълни хазната в случая от доходите от труд. - Нелепо е в последните години да скача осигурителната тежест основно за нископлатеният труд, за сметка на високоплатения.